@Krzysztof,
post #1
Jesli Twój TV ma możliwość włączenia pilotem AV, to nie potrzeba dodatkowego sygnału blokowania toru wizyjnego TV - przycisk (tryb) AV właśnie to wyłącza. Jeśli nie masz tej możliwości, a TV wchodzi w tryb video tylko gdy właczysz magnetowid, znaczy się, że właśnie magnetowid wysyłając ten sygnał powoduje zablokowanie odbioru programów TV, i działa tylko "po niskiej"; w tym wypadku WYMAGANY jest ten sygnał, bo efekt będzie taki jaki masz.
Sygnał BLK (blanking) właczasz na pin 16 a jego masę na 18 pin w złączu SCART (Euro-złącze). Dokładnie, dla trybu "composite" powinno być podane max 0,4V, a dla RGB (czyli o to chodzi) 1-3V. Dlatego u Ciebie rezystor jest podłączony do +12V, a drugi jego koniec podłącz do pinu 16. Gdy na TV masz program TV, włączając Amigę, powinien się TV wyączyć i przejśc w tryb AV - zobaczysz obraz z Amigi.
Jeszcze inna sprawa, że tor RBG może Ci blokować..... telegazeta! TXT będziesz mieć włączony wewnątrz równolegle ze SCART'em i puszczając obraz z Amigi nakładasz go na sygnał z TXT - wówczas kupa Panie, pozostaje Ci tylko uzyskanie obrazu przez CINCH. Ja u siebie tak mam z DVD: nie mogę DVD podłączać przez SCART, bo mam black-screen :) Muszę używać CINCH'a.
Ech... mam nadzieję że trochę wyjaśniłem. :)