[#1] Modem od kablówki
Witam!
Skompletowałem cały hardware, podłączyłem 3Coma 3c589d do modemu SurfBoard SB4101 Motoroli. Odpaliłem MiamiDx i zdefiniowałem sieciówkę.
Moje pytanie brzmi:
Co jeszcze muszę zrobić żeby móc cieszyć się internetem na Amidze? IBrowse i AWeb nie wykrywają połączenia, że nie wspomnę o MiamiPing...
Pozdrawiam!
Radek Borowicz

[#2] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #1

Mam taki sam modem kablowy i na Ami jak i pod Pegasosem używam go z MiamiDX. Co do twojego pytania to by cieszyć się internetem musisz odpalić MiamiInit i wybrać typ połączenia (czyli modem kablowy - Ethernet, cable/ADSL modem), następnie podać nazwę sterownika sieciówki, później podać host dostawcy internetu. Dokładnie nie pamiętam ;) ale wiem, że tylko to wystarczy. Po udanej operacji zapisujesz plik z MiamiInit i importujesz do MiamiDX ;) Z góry przepraszam za taką "łopatologię", ale w moim przypadku przebiegało to właśnie takimi krokami :)

[#3] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #1

podlaczales keidys inny komputer pd ten modem (znaczy sie inny poza tym ktory standardowo uzywasz??)
[#4] Re: Modem od kablówki

@DL, post #3

oczywiście, z pecetem śmiga w tej chwili, podłączyłem pod Amigę i miałem połączenie sieciowe z modemem (zapaliła się kontrolka obecności sieci z tyłu modemu (przy RJ-cie) ale tylko jedna. Jak podłączam pod pece to palą się obie.
Chcę zobaczyć na co stać Amigowe przeglądarki (z tego co słyszę to jest sporo utrudnień ale może dla mnie to wystarczy... :) )

[#5] Re: Modem od kablówki

@grxmrx, post #2

Mi łopatologia nie przeszkadza... W dziedzinie sieci jestem zielony że tak powiem... Host dostawcy internetu czyli? Jak to może nazywać się w pc? Mam adres IP, maskę podsieci, bramę domyślną, serwer DHCP i DNS. To są wszystkie numerki jakie tu widzę w ustawieniach...
[#6] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #5

Nie wiem jak jest na pc z tym, wiem że jedyna różnica w instalacji na pc a na Ami jest właśnie w tym, że w Miami trzeba podać ten host. W moim przypadku jest to legnica.daminet.pl
(zakładka TCP/IP w MiamiDX)

[#7] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #5

Jezeli masz dhcp to nie masz pozostałych danych :) Host to inaczej brama. Co do niepalenia się 2 diodek na sieciowce - może potrzebny jest cardreset?
[#8] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #4

daj mi swojego maila to ci posle ustawienia
MiamiDX (o ile tego uzywasz) Musisz pamietac ze
przy zmiani modemu miedzy komputerami trzeba
odlaczyc modem od sieci z tego wzgledu aby
mogl sie ponownie zalogowac u dostawcy sieci.
Jesli tego nie zrobisz to net na kompie pod
ktory podlaczyles modem nie bedzie dzialal,
dlatego ze nie bedzie mu pasowal numer z
poprzedniej karty.

Pozdrawiam :) kadarr

[#9] Re: Modem od kablówki

@kadarr, post #8

tak wiem o tym, majpierw na stronie dostawcy internetowego podaje nowy numer karty, pozostawiam modem jak był pół godziny i potem go restartuje. Wtedy powinien działać z nową kartą. No właśnie z MiamiDx korzystam... Mój mail to : radek_borowicz@interia.pl
[#10] Re: Modem od kablówki

@szulu, post #7

nie w sieciówce tylko w modemie. Modem wykrywa czy ma połączenie - sygnalizuje to jedną ledką przy złączu na RJ-a. Druga ledka świeci kiedy mam modem podłączony do PC... A z Amigą świeci jedna leda, choć również powinny obie.
[#11] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #9

chodzi o to ze modemy kablowe w roznych sieciach sa konfigurowane tak by blokowac "obce" MAC'ki

twoja konfiguracja moze byc w3 pelni prawidlowa a i tak nie dostaniesz sie do sieci, bo podlaczyles sie innym uradzeniem... w jakiej sieci masz zianstalowany tem modem, u mnie dami-rz.pl pbecnie vectra.pl przed podpieciem nowego urzadzenia nalezy modem wylaczyc z sieci... po podalczeniu blokuje sie on na pierwszym macu jaki zostanie do niego podlaczony... ja rozwiazalem problem wstawiajac za modem sprzetowy routerek netgear'a, nie dosz ze bezproblemowo pozwala mi na podlaczenie wielu urzadzen to blokuje tez niechciana transmisje z sieci lokalnej
[#12] Re: Modem od kablówki

@DL, post #11

to właściwie co jest potrzebne żeby podłączyć dwa kompy do jednego modemu i na obu mieć sieć? Właśnie router?
[#13] Re: Modem od kablówki

@kadarr, post #8

dzięki zaraz sprawdzę...
[#14] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #1

Dziekuje Wam bardzo za wszystko! Odpalilem IBrowsa, pieknie smiga wszystko... Myslalem ze bedzie gorzej... Teraz tylko jeszcze trzeba cos wymyslic zeby podzielic lacze. Nie mam tu jeszcze polskichliter ale... Wszystko jest do skonfigurowania :D Pozdrawiam!
[#15] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #1

No? To kto mi powie co jest potrzebne by mozna podlaczyc 2 kompy do jednego modemu? Wlasnie router? Jesli tak to jaki wyprobowaliscie i mozecie polecic?

[#16] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #15

Według mnie rozwiązanie z routerem jest najlepsze. Próbowałem dzielić łącze np. poprzez serial. Nawet to działało, ale dosyć powolne. I wadą jest, że komputer który udostępnia lącze musi być włączony, aby drugi mógł pracować.
Kupiłem router DLink DI604 i nie było żadnych problemów z podziałem.
Jedyny minus, że trzeba wyłożyć trochę kasy.
Ale teraz oba komputery mogą pracować od siebie niezależnie. Dodatkowo, w/w router może kopiować nr karty sieciowej i nie trzeba wtajemniczać w to administratora sieci. :D

[#17] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #12

tak, czy bedzie to jakis router sprzetowym, czy komputer nie ma znaczenia... sprzetowe maja mniejsze mozliwosci ale sa bardziej niezadowne i prostsze w obslodze

ale dokladnie przeczytaj umowe czy wolno ci cos takiego zrobic
[#18] Re: Modem od kablówki

@DL, post #17

Tak mogę zrobić jednak wtedy muszę o tym ich poinformować i płacę dodatkowo 6 złotych miesięcznie. Najpierw Router a potem mogę do nich się z tym odezwać. Macie jakiś godny polecenia?
[#19] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #18

A nie można iść do kablówki, powiedzieć że chcę mieć internet do dwóch komputerów? Chyba wyjdzie taniej niż kupno rutera, a oni jak to zrobią to ich sprawa.

[#20] Re: Modem od kablówki

@spiryt, post #16

jak tak można że go nie trzeba wtajemniczać? To jaki numer karty podaje się dostawcy internetowemu? Obojętnie który? Teoretycznie za podłączenie dwóch kompów do neta można zapłacić karę jak się ich nie poinformuje ale kto ich tam wie...
[#21] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #20

router ma własny numer MAC, ten numer podajesz (powinien być podany na nalepce na routerze). fakt dzielenia łącza można wykryć, to czy zapłacisz karę zależy od warunków umowy którą podpisałeś i sumienności Twojego dostawcy w ściganiu takich historii. pozatym można zablokować możliwość rutowania połączeń, możliwe że po dopłacie 6 zł dopiero to odblokowują... tak czy inaczej ja bym zapłacił. czy warto dla głupich 6 zł narazać się na problemy?
[#22] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #20

Oczywiście wszystko powinno być zgodne z umową dostawcy.
W moim przypadku w regulaminie nie ma zakazu podłaczania routera.
Jeśli dzielę moje łacze, to automatycznie mam mniejszą przepustowość na każdym komputerze.
Jeśli w Twoim przypadku podłączenie drugiego komputera kosztuje tylko dodatkowe 6,- zł, to nie masz się co zastanawiać tylko isć na to.
Jak rozwiąże to operator to już jego sprawa.
Natomiast odnośnie numeru karty sieciowej, to może być to numer jaki posiada router, lub powielony numer oryginalnej karty sieciowej którą do tej pory używałeś.

[#23] Re: Modem od kablówki

@spiryt, post #22

Echm, instalowałem kiedyś sieć na osiedlu właśnie poprzez modem kablowy i router. Oczywiście nikt nikogo nie informował o tym że będzie sieć :D Pozatym, panowie którzy instalowali modem powiedzieli, że za 300 zł, po godzinach sami tą sieć postawią

Jeśli się poda adres MAC routera to jest on widziany jako karta docelowa. Ustawić translację adresów wewnątrz sieci, i wszystkie połaczenia z Lan będą widziane jako jedna karta sieciowa. Pozatym tak samo uważam że router is the best. Od biedy można postawić serwerka 24h na Linuchu. Miałem kiedyś coś takiego - płyta główna przygwożdżona do dechy, pamięć 8 MB, karta na płycie (grafa) + stacja dyskietek - z tej to starował serwer na linuksie. I wsio. Chodziło 24h :D
[#24] Re: Modem od kablówki

@TJindy, post #23

To jak Radek ?
Dziala Ci moj config do MiamiDX?

Pozdrawiam :) kadarr

[#25] Re: Modem od kablówki

@kadarr, post #24

Jasne!!! Wielkie dzięki za niego! Wszystko chodziło jak należy :D
[#26] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #20

Dopłata te 6 zł to miesięcznie będzie czyli za rok 72zł, no ale sam fakt że inni dostawcy internetowi nie ciągną za to ani złotówki a Ci za podłączenie dodatkowego kompa miesięcznie garną dodatkową kasę.... No ale jak się zamawiało internet to się o tym nie myślało.
[#27] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #26

To jest mało. Inni biorą 50% abonamentu.

[#28] Re: Modem od kablówki

@spiryt, post #27

Dokladnie!! U mnie jest wlasnie 50% i mam "kombinowane" dzielenie :P , bo ponad 3 dychy na moja kieszen to jednak za duzo...(choc za to by mial dla kazdego z kompow transfer 256 a nie 256/2)
A gdyby oplata zamykala sie w 6 zlotych to na pewno bym sie nie zastanawial tylko placil...
[#29] Re: Modem od kablówki

@Masta Krishna, post #28

ale transfer też będzie dzielony!!! Jam mam 64 i płacę 49 zeta, te 6 złotych jest na to żeby oni Ci pozwolili kombinować... Nie ma to jak zaznajomić się z umową...
[#30] Re: Modem od kablówki

@Radek, post #1

Tak btw. to ciekaw jestem dlaczego ten SurfBoard nazywa się modemem?
Z tego co wiem to tv kablowe dają tzw. stały dostęp do internetu a nie dialup'owy. No i nie rozumiem w ogóle tej konfiguracji: podłączanie sieciówki do modemu.

Jak to ma działać?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem