[#1] PPC trzy testy
Mam prośbę do posiadaczy classiców z PPC.

ftp://ftpbi.gazeta.pl/im/0/2688/m2688900.mov

Pod tym adresem leży sobie filmik, rozdziałka nie za duża ani nie za mała. Chciałbym wiedzieć jak taki film odtworzy FroggerWOS, czy będzie już gubił klatki czy nie. Jeśli tak to ile.

Interesuje mnie też ile czasu potrzeba u Was na wczytanie obrazków w FxPaint 2 (WOS).
Obrazki leżą tu:
http://amigaone.kom.pl/test/ASF04_plakat-sujet1.jpg
http://amigaone.kom.pl/test/LT4-plakat-a4.png

[#2] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #1

Ja tylko dodam, że filmik jest zakodowany kodekiem Sorenson Video 3, rozdzielczość 480x320. Rozmiar pliku 5 MB.
[#3] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #1

Pod tym adresem leży sobie filmik, rozdziałka nie za duża ani nie za mała. Chciałbym wiedzieć jak taki film odtworzy FroggerWOS, czy będzie już gubił klatki czy nie. Jeśli tak to ile.

Wyniki z AGA cię interesują?

FroggerNG 2.07 (WOS)
- jest obraz, nie ma dźwięku (kodek nie jest obsługiwany)
- efekt wizualny - tragedia (96% frames skipped).
[#4] Re: PPC trzy testy

@mailman, post #3

Wyniki z AGA cię interesują?

FroggerNG 2.07 (WOS)
- jest obraz, nie ma dźwięku (kodek nie jest obsługiwany)
- efekt wizualny - tragedia (96% frames skipped).

Dzieki za wyniki. Dźwięku rzeczywiście nie ma, ale patrząc po Twoich wynikach, to może nawet i lepiej ;)
Prosiłbym o dalsze wyniki, najlepiej z jak najmocniejszym konfigiem PPC 604 + Voodoo 3.
W ostateczności chociaż jakieś BPPC+BV.

[#5] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #4

Tragedyja
w odcieniach szarości miałem nawet 60% skipped, ale w kolorze oscyluje w okolicach 80-90.
PPC603 i BV
(odtwarzane z pamięci aby było szybciej)

[#6] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #4

A jak to sie odtwarza na aone?

[#7] Re: PPC trzy testy

@luk, post #6

Chyba nie trudno zgadnąć :)
Tych którzy się nie domyślają proszę o kilka dni cierpliwości. Nie chcę odsłaniać kart przed napisaniem recki trzeciej aktualizacji.

[#8] Re: PPC trzy testy

@luk, post #6

pewnie podobnie jak na Pegazie na MPlayerze: żadnych zgubionych klatek, prędkość jak trzeba, 35% zajętego procesora (G4 1 GHz). Tyle że też bez dzwięku :(
[#9] Re: PPC trzy testy

@wali7, post #8

Mplayer to akurat w temacie który mnie aktualnie interesuje czyli emulacji WOSa, nie ma nic do rzeczy.

[#10] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #9

w sumie prawda, ale skoro mam (a właściwie mamy, bo sam widziałem MPlayera pod OS4 u Szamana) program natywny dla danego systemu, to po co uciekać się do emulacji? chyba że dla celów poznawczo-porównawczych, wtedy rozumiem... jak znajdę jakieś WOSowe demo Froggera to też sprawdzę.
[#11] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #1

Interesuje mnie też ile czasu potrzeba u Was na wczytanie obrazków w FxPaint 2 (WOS).

Ne mam softu...moze byc WarpDT?
[#12] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #1

ftp://ftpbi.gazeta.pl/im/0/2688/m2688900.mov

Nie wiem teraz jak froga odpalic z debugiem czy jakos tak (w szybkim przegladeciu doc tez nic nic nie znalazlem...)

603/210 WOS: 1-2 sekudowe slideshow (dzwiek nie obslugiwany)
[#13] Re: PPC trzy testy

@Andrzej Drozd, post #12

Aha, Frog odpalony na oknie WB, 16 bit, BVision.
[#14] Re: PPC trzy testy

@Andrzej Drozd, post #12

Opcja verbose prawđę Ci powie ;)

[#15] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #14

16.SYS:Utilities/PROGRAMY/FroggerNG> froggerng.wos verbose
FroggerNG 2.07 (01.07.2003) PPC (WarpOS)
Altivec supported: no
Format: Frogger Logo
Video Tracks:
Track nr 0 (selected):
Format: NULL
Width: 200
Height: 156
Depth: 0
Fps: 0.00
Audio Tracks:
None
Format: QuickTime Movie
Video Tracks:
Track nr 0 (selected):
Format: Sorenson Video V3
Width: 480
Height: 360
Depth: 24
Fps: 30.00
Audio Tracks:
Track nr 0 (selected):
Format: unknown/unsupported QDM2 (0x51444d32)
Frequency: 44100
Channels: 2
Bits: 16
time: 84.44 fps: 11.62 (30.0)(982 frames, 947 skipped (96%))

[#16] Re: PPC trzy testy

@Andrzej Drozd, post #15

Aha...w miedzy czasie dzialal dnetc ppc
[#17] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #9

Frogger2.7 wersja WOS na PegasosieII z G4 - 0% skipped, 30 fps
[#18] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #1

Moje wyniki (PPC 603e 240MHz, Mediator, Voodoo 3; FroggerNG 2.07, okienko WB 16bit):

Format: QuickTime Movie
Video Tracks:
Track nr 0 (selected):
Format: Sorenson Video V3
Width: 480
Height: 360
Depth: 24
Fps: 30.00
Audio Tracks:
Track nr 0 (selected):
Format: unknown/unsupported QDM2 (0x51444d32)
Frequency: 44100
Channels: 2
Bits: 16
time: 43.35 fps: 22.78 (30.0)(988 frames, 952 skipped (96%))
video: demuxer signaled EOF

Lipa ;)

A FXPainta niestety nie posiadam.

[#19] Re: PPC trzy testy

@ako, post #18

Wszystko to jest jakieś dziwne. Ja na AGA, mam takie same wyniki jak Wy na BVision :D
[#20] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #7

Tak swoją drogą, ciekawe czy artykulik pojawi się na PPA (skoro na nim szukasz testerów do pomocy)
[#21] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #4

A4000 z CSPPC 604e 210MHz + 68060 50MHz + VooDoo3 także nie miałem dźwieku na Froggrrze 2.08. A prędkoćś to tylko 12.59 fps.
[#22] Re: PPC trzy testy

@kmilota, post #21

Ja miałem 17 fps. Najważniejsze jest ile jest pominiętych.
[#23] Re: PPC trzy testy

@mailman, post #22

Przykro mi, ale całego nie ściągnę. Już i tak przekroczyłem 30 godz. internetu. Modem by wytrzymał, ale szkoda mi kasy. Może w przyszłym miesiącu :)
[#24] Re: PPC trzy testy

@wali7, post #8

miodek!!!!!

[#25] Re: PPC trzy testy

@mailman, post #20

Tak swoją drogą, ciekawe czy artykulik pojawi się na PPA (skoro na nim szukasz testerów do pomocy)

Pomocy szukam wszędzie gdzie się da, wczoraj poprosiłem o nią również kolegów z Execa. A na PPA niestety nie ma klimatu dla takich recenzji, wśród większej częśli redakcji, znacznie większy poklask budzą wyczyny podwórkowych pseudohakerów, niz porządny art czy dyskusja o nowym systemie Amigi.
Kończąc ten wątek, pragnę wszystkim podziękować za pomoc. W tym również Tobie.
Przez te 20 miesięcy nie używania PPC&BV trochę zapomniałem jak to wygląda na classicu.
W ramach podziękowania obiecuje że wkrótce przeczytacie mam nadzieję ciekawego arta napisanego przez Szymona i moją skromną osobę.

[#26] Re: PPC trzy testy

@mailman, post #19

Zgadza się. BVizja w tym wypadku pokazuje niemal tak samo szybko jak AGA. Tutaj winą jest chyba dość zaawansowany kodek video, który "pożera" każdego CPU poniżej G3. A samo wyświetlanie obrazu jak sam widzisz jest rzeczą trzeciorzędną. (drugo-to dźwięk).

Jakby nie patrzeć klasyczna Amiga nie nadaje się na odtwarzanie filmów (z wyjątkiem VideoCD). Jestem ciekawy czy byłoby lepiej na OS4+MPlayer (ale niby dlaczego miałoby byc szybciej)

[#27] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #25

Pomocy szukam wszędzie gdzie się da, wczoraj poprosiłem o nią również kolegów z Execa. A na PPA niestety nie ma klimatu dla takich recenzji,

Bo ty tak uważasz? Większość osób, które odwiedza ten portal, na szczęście ma inne zdanie niż Twoje urojenia.

wśród większej częśli redakcji, znacznie większy poklask budzą wyczyny podwórkowych pseudohakerów, niz porządny art czy dyskusja o nowym systemie Amigi.

No bardzo jest ciekawe to, o czym tak mądrze piszesz... Z chęcią dowiem się czegoś więcej...

A tak na marginesie, coś nam kiedyś obiecałeś. Nie żebym wypominał, ale tylko przypominam... Słówka rzucamy na wiatr, czy też może klimat Ci się wtedy udzielił?
[#28] Re: PPC trzy testy

@Mufa, post #25

Przesadzasz.
[#29] Re: PPC trzy testy

@mailman, post #19

No widzisz. A mi mówią że mam cos zamieszane w systemie bo mi Riva odtwarza mpegi szybciej (niewiele ale da się zauważyć) na AGA niż na Voodoo.
[#30] Re: PPC trzy testy

@mailman, post #27

No właśnie, co jak co, ale argument o klimatyczność kompletnie nie pasuje do niczego. Gdyby to był argument typu "wspieram blog monotematyczny tylko o nowej Amidze" to byłoby jeszcze w porządku, ale w przedstawionym argumencie Mufy widać tylko niepojęte uprzedzenie do wszystkich odwiedzających ten portal, forum :(

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem