[#1] jak zformatować hd 80 gb
mam problem. Kupiłerm dysk nowy 80gb ale jak zaczynam robić hdtoolboxem partycje większe niż 4 gb to program sie wiesza a bezsensu jest robić 20 partycji. Proszę pomóżcie Z góry dzięki
:(
[#2] Re: jak zformatować hd 80 gb

@grasik, post #1

1. Jaki masz system?
2. Tak to już jest z tymi partycjami >4gb.
3. Próbowałeś w SFSie?
4. Kup FastATE

[#3] Re: jak zformatować hd 80 gb

@grasik, post #1

zainstaluj nowsze scsi.device jesli nie masz os3.9 lub fastaty. i rob quickformat zamiast normalnego.
[#4] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Valwit, post #3

i formatowac musisz z 'traszkanem' - chodzi o to, by na partycji od samego poczatku byl jakis amigowy plik.

[#5] Re: jak zformatować hd 80 gb

@11MASTEr, post #4

nie trzeba. ja zawsze bez smietnika robilem i nie mialem problemow
[#6] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Valwit, post #3

A to ktos jeszcze formatuje w trybie pelnym :)

[#7] Re: jak zformatować hd 80 gb

@AmiChris, post #6

Zaraz, albo ja czegoś nie zrozumiałem, albo koledze grasikowi źle doradzacie. Chcecie zrobić QuickFormat na nowym, prosto ze sklepu dysku?

[#8] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Prince, post #7

A czemu nie ja mialem w AMI zawsze nowe dyski m.in. 80GB i 60GB i zawsze robilem quickformat czy mialem fast ate czy nie i bylo dobrze.
[#9] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Arbuz, post #8

Dokładnie. A od kiedy mam AmigaOS3.9 to nie ma także problemów z HDToolBoxem nawet przy wielkich dyskach i to na standardowym kontrolerze.
[#10] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Arbuz, post #8

Przecież na takim dysku nie ma żadnych sektorów, dysk nie jest w żaden sposób uporządkowany. Quick Format sprawdza się tylko wtedy, gdy już był poprzednio sformatowany. Małym szczegółem jest już tylko filesystem w jakim owy twardziel lub partycja został sformatowany.

Quick Format wymazuje tylko nazwy (lab jakieś inne znaczniki, nie wiem dokładnie) plików/katalogów nie ruszając wogóle struktury dysku.

Ostatnia modyfikacja: 31.01.06 21:14
[#11] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Prince, post #7

to nie gra roli czy pelny czy quick. z punktu widzenie dysku to wszystko bedzie wygladalo tak samo, z punktu amigi masz pewnie pol dnia roznicy, jak nie lepiej :)
[#12] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Valwit, post #11

a, i jeszcze jedno: quick nawet mozesz zrobic jak dysk jest uzywany tylko mial inny filesystem. efekt ten sam.
[#13] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Prince, post #10

Zapytam sie ciebie tak,czy wiesz o co chodzi w procesie formatowania ?.
przy quick format aktualizowane sa dane na partycji jakis tam rootblock powiedzmy i juz,
przy pelnym wszystkie tracki sa zapisywane jakas wartoscia przewaznie 0.
i tu i tu musi byc poprawna struktura dysku,
pelny format stosowalo sie kiedys aby wylapac tzw. bad-blocks i tyle.
pozdro.

[#14] Re: jak zformatować hd 80 gb

@AmiChris, post #13

dowcip polega na tym ze nie ma zadnych trackow. dysk sobie zapisuje blocki i pamieta gdzie sa. cale te tracki cylindry i glowice to jeden wielki belkot ktory emuluje firmware po to zeby komp potrafil sie z nim dogadac. legacy :)
[#15] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Valwit, post #14

tak,tak ale widzisz jak na poczatku nie ustawisz poprawnie danych podstawowych to sobie mozesz zapisywac jak chcesz co chcesz a efektu nie bedzie bo np. dane/partycje beda znikac po resecie lub okaze sie ze z dysku 80 masz wlasnie 40gb ;)

[#16] Re: jak zformatować hd 80 gb

@AmiChris, post #15

nic nie musisz ustawiac, hdtoolbox czy hdinsttools sobie samo wyczyta co potrzeba.
[#17] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Valwit, post #16

nic nie musisz ustawiac, hdtoolbox czy hdinsttools sobie samo wyczyta co potrzeba.
Tylko, jak źle wykrywa, to trzeba ustawiać...

[#18] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Korni, post #17

Dokladnie zaden hdtb(z os 3.1,3.5,3.9) nie zczytuje poprawnie mojego seagate 80gb :D nie wiem jak w os4 ale mysle ze tam zapewne wszystko jest ok ;) ;)

Korni: i jak znalazles swoj hdd na stronce seagate??

[#19] Re: jak zformatować hd 80 gb

@AmiChris, post #13

pelny format stosowalo sie kiedys aby wylapac tzw. bad-blocks i tyle.

Chyba to bylo maloefektowne i bylo strata czasu, gdy jednak pojawil sie bedblock. Chyba lepszym wyjsciem bedzie QuicFormat i odrazu przejechanie partycji jakims Quarterbackiem lub AmiBackToolsem (FFS).

Ostatnia modyfikacja: 02.02.06 03:21
[#20] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Andrzej Drozd, post #19

wiesz majac np pfs/sfs ciezko przejechac taka partycje ;)

[#21] Re: jak zformatować hd 80 gb

@AmiChris, post #18

Hmm, w Pegazie mam Caviara, w A1200 Toshibe, Seagate'a (4,3Gb) mam w szafie. Kiedyś miałem kiszki z dyskiem, jednak od czasu gdy używam nowszych ambientów, kiszki znikły :D. Wcześniej też formatowałem na 20sposobów, ale nic chyba niedało. Ale dysk zawsze dobrze wykrywa (przynajmniej pod MOSem) jako 80gb (czyli 76) :D

Ostatnia modyfikacja: 02.02.06 09:49
[#22] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Korni, post #21

mnie scsi config wyczytal z 80gb ze tak naprawde jest on 40 gb dlatego muisalem kombinowac,na kalsyku bylo tak samo.
mam jeszcze 40 gb i kupilem go do a1200 ze std kontrolerem tam limitem jest 32gb (aos 3.5/3.9).

[#23] Re: jak zformatować hd 80 gb

@AmiChris, post #18

Co znaczy "nie zczytuje poprawnie" ? Nie sugeruj nię tymi cylindrami i sektorami. ważne aby wielkość dysku była dobra. Ja jeszcze nie miałem dysku który by źle był widziany przez AmigaOS3.9.
[#24] Re: jak zformatować hd 80 gb

@AmiChris, post #22

Jaki limit? AmigaOS3.9 na standardowym kontrolerze (z nowym scsi.device) spokojnie obsługuję duże dyski.
[#25] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Korni, post #17

dyskow w ami miaem naprawde duzo (spora 2 cyfrowa liczba - testuje z ami kady dysk jaki mi wpada w lapy) i nigdy nie mialem tego problemu, tak samo jak nigdy nie mialem potrzeby dlubania w legandarnym "max-transfer" :)
[#26] Re: jak zformatować hd 80 gb

@kmilota, post #23

napisalem przeciez ze dysk 80gb jest widziany jako ok 38 gb i tak tez mozna go partycjonowac.

[#27] Re: jak zformatować hd 80 gb

@kmilota, post #24

ja na os 3.9 mialem problemy z hdd samsung 40gb aby obsluzyl mi poprawnie ta wielkosc,zdecydowalem sie w ostatecznosci na ustawienie zworki 32gb limit i juz bylo ok.

[#28] Re: jak zformatować hd 80 gb

@kmilota, post #23

Nie sugeruj nię tymi cylindrami i sektorami. ważne aby wielkość dysku była dobra.

Ja powiem na odwrót ;), nie sugeruj się wielkością dysku tylko cylindrami i sektorami z zastrzeżeniem że robisz to pod OS3.1 i HDToolBoxem z tego systemu.

[#29] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Valwit, post #25

tak samo jak nigdy nie mialem potrzeby dlubania w legandarnym "max-transfer"

W max-transfer zmuszony byłem dłubać gdy występowały błędy przy kopiowaniu, szczególnie ujawnia się to przy kopiowaniu z dużym buforem np:
c:copy FROM film.avi TO kopia_film.avi BUFFER=5000
W PC niestety nie ma takiej możliwości i bardzo często takie błędy występują, niekiedy nawet w trybie PIO.
[#30] Re: jak zformatować hd 80 gb

@AmiChris, post #26

Czyli coś jest nie tak. Może masz coś nie tak z devicem obsługujacym dysk (za stary).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem