[#1] Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??
Witam jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??
[#2] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@magdalms, post #1

2 mega CHIP wystarczy, procek mc68020 i ROM 3.1.
Po prostu Amiga 1200.

[#3] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Prince, post #2

2 mega CHIP wystarczy, procek mc68020 i ROM 3.1.

Nie, minimalne wymagania to:
2 MB CHIP, 4 MB FAST, ok 30 MB na HD, napęd CD , no i oczywiście ROM 3.1 procek 68020 i kości AGA :).

Ostatnia modyfikacja: 11.02.06 12:15
[#4] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Olo, post #3

Czy aby na pewno, znam kolesia ktory ma CDTV 8mb fastu proc 68010 i zainstalowany OS3.9 czy aby na pewno to z tym 68020??

[#5] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Olo, post #3

Kości AGA na pewno są niewymagane. http://www.haage-partner.de/aos39/aos39sys-e.htm

[#6] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@neoCDTV, post #4

Dobrze mieć podspodem O.S 3.5 . Ja wole tenże o.s niż 3.9. Stabilny i fajny. Wystarczający powiedział bym
[#7] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@neoCDTV, post #4

Sprawdziłem na pudełku, kości AGA nie są wymagane, ale procek 020 i 4MB FAST musi być. Przypuszczalnie OS3.9 nawet i na 68000 się odpali, tylko po co . Ten procek 020 to pewnie rozsądne minimalne wymagania aby system się za bardzo nie ślimaczył :D
[#8] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Korni, post #5

To ja mam pytanie. Jak będzie działał (chodzi o płynność) AmigaOS3.9 jeśli się go zainstaluje na A1200 z 8MB Fast RAM CD-ROM-em i HD-kiem? I czy warto instalować AmigaOS3.5/3.9 na A1200 z mojego konfigu (opis pod tekstem)?

Pozdrawiam

[#9] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #8

Będzie dobrze. Tylko za bardzo go nie teksturuj, bo kilkusekundowe czekanie na dekodowanie jakiegoś jpg potrafi doprowadzić do szewskiej pasji

[#10] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Prince, post #9

Hmmm. Czyli jest sens zainstalowac wreszcie ten CDROM od laptopa :D. Wreszcie może pokonam moje lenistwo. Jeszcze tylko pytanko. Który będzie lepszy (płynność i wygląd) AmigaOS3.5 czy 3.9? Muszę się zdecydować na zakup Osu :).

[#11] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #10

Ja osobiście polecam OS 3.9, jest lepszy od 3.5. Ja uważam że OS 3.5 to taki "niepełny" OS 3.9 ;)
[#12] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Olo, post #11

Jak tylko pojawił się AmigaOS3.5, to go kupiłem. Nie był lepszy od mojego AmigaOS3.0 w A4000 ale część łatek odpadło. Jednak jak kupiłem i zainstalowałem AmigaOS3.9 to od razu byłem zadowolony. Oczywiście zanim AmigaOS3.9 kupiłem to były już dostepne dwa boingbagi, więc nawet nie wiem jak działa surowy AmigaOS3.9. Ale faktem jest, że jest to w końcu pełny AmigaOS. Wszystko co kiedyś łatałem jest dostępne w systenie, nawet exec.library jest w faście, obsługa CDRomu przez scsi.device i wiele innych ciekawych rzeczy. No i w końcu na kartach graficznych okienka nie są spłaszczone :)
[#13] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Prince, post #9

W sumie mozna tez przerobic jpg na gify lub ilbm w palecie 8bit z ditheringiem i bedzie normalnie.
[#14] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@kmilota, post #12

No i w końcu na kartach graficznych okienka nie są spłaszczone

Z tym na WB3.0/3.1 bardzo dobrze radzi sobie MCP :)
[#15] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Andrzej Drozd, post #14

MCP właśnie miał nieraz z tym problemy. Obiawiało się to tym, że po wyjściu z niektórych programów "guziki" były powalone. No i w końcu to tylko megałatka :)
[#16] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Andrzej Drozd, post #13

Jeśli dithering i 256kolorów wygląda normalnie :) Jeszcze może na monitorze 17" i w 640x480 :)
[#17] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@kmilota, post #15

No, moze i byly problemy ale na pewno nie z wersja 1.32. Do dzsiaj uzywam tylko tej wersji i jest ok (gadgety xen tez mam z MCP).

Jest to megalatka, ale przeciez nie wszystko musi byc zalaczone.
[#18] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@kmilota, post #16

A tak, jesli mamy na mysli AGA (poniewaz kolega nie napisal ze ma GFX z prockiem 030).

Pozatym jesli chodzi o brushe, to w pelni wystarczy 256 kolorow, poniewaz brush zawsze jest w jednolitych odcieniach np. blekitu i 256 roznych odcieni jednego koloru zupelnie wystarczy. Ba! Nawet czesto nie zostana uzyte wszystkie, z palety 256, poniewaz brush jest dosc malym obiektem.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.06 09:01
[#19] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Andrzej Drozd, post #18

No właśnie ja nie mam karty grafiki żadnej, tylko to co w moim opisie pod spodem :/. Nie ma tam tylko CD-ROM, ale wszystko mam co trzeba jeśli chodzi o napęd CD ale z lenistwa nie podłączyłem. Jesteście chłopaki pewni że mogę zainstalować AmigaOS 3.9 na moim sprzęcie? Nie będzie to "skórka za wyprawkę"? Wiem że nie odpalę tego OSu na max, ale chodzi mi o to żeby miał w miarę dobrą płynność i nie gryzł się ze starszymi produkcjami, które mam na dysku.

Pozdrawiam

[#20] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #19

Zrob porzadny backup aktualnego systemu i zainstaluj 3.9. Nic nie tracisz. To ze mi sie niespodobal i niedzialalo mi pare rzeczy tak jakbym chcial, nic nie znaczy. Dla Ciebie moze byc to, o co ci chodzi :)
[#21] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Andrzej Drozd, post #20

Hmmm. Thx stary ;). ZAtem AmigaOS3.9 :).

Pozdrawiam

[#22] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Olo, post #3

Do 3.9 nie potrzeba aga i zwykła 68000 też wystarczy ważne zeby pamięci starczyło na uruchomienie systemu
[#23] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@magdalms, post #1

To może jeszcze pytanie kontrolne. Jak z kompatybilnością starszcych programów pod AmigaOS3.9? Chodzi mi głównie o Protrackera 3.61 Final, ale również o wszelkie starsze gierki. Czy będę musiał sformatować bieżącego OSa (3.1), czy też w jakiś sposób go tylko zaktualizuje? Jeśli da radę wykonać drugi wariant to czy wszelkie programy i gry które mam teraz zainstalowane pod AmigaOS3.1 będą działać bez problemu na AmigaOS3.9. Czy instalacja 3.9 jest trudna?

Pozdrawiam

[#24] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Olo, post #3

Kości AGA nie są wymagane... System OS3.9 doskonale działał na mojej starej A600. Ale wymagany jest kickstart 3.1 (v40.xxx), 4 MB Fast i minimum 25-30 MB wolnego miejsca na HDD. Szybszy procek oraz większa ilość pamięci oczywiście niezależnie od systemu podnoszą komfort pracy. Co do zgodności to ciężko znaleźć coś, co działało pod OS3.1, a nie działa pod OS3.9.

Dodatkowo w BB#2 do OS3.9 znajduje się nowa exec.library podnosząca znacznie prędkość działania tej biblioteki (uaktualnienie z BB#1 do BB#2 daje zauważalne przyspieszenie).

Howgh!
[#25] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #23

Najlepiej zrob wlasnie aktualizacje na WB3.1. Zabezpiecz sobie tylko caly katalog S i WBStartup, no i moze Devs. Nastepnie w user i startup sequence powylaczaj wszystkie łatki (takze MCP i new icons), pozniej bedziesz je stopniowo zalaczal. Oproznij tez WBStarup. Po updejcie do OS3.9 zainstaluj BoingBagi (czyli poprawki). Powinny byc na stronie AmigaOS (nie pamietam teraz adresu) lub na Aminecie. Jakby co to mam tez to na ktorejs z plyt.

PS. Co do wiadomych mi problemow, to na pewno bedzie problem z wersja Installera. Trzeba uzyc tego z WB3.1 albo z BB (?).
[#26] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #23

Wszystko co chodzi na 3.1 będzie chodzić też na 3.9

[#27] Re: Jakie śą wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #23

Oki. To chciałem wiedzieć. Muszę tylko podłączyć ten CDROM od laptopa NEC. Stwierdziłem że nie będę ciął Amisi (szkoda mi - taka ładna :) ) aby go wstawić do środka. Zrobię wyprowadzenie na zewnątrz :).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem