[#1] Kilka pytań początkującego ;]
Witam! Wpadła mi w łapki Amiga600 (dokładnie taka jaką się bawiłem 10 lat temu :) ). Teraz mam odnośnie jej kilka pytań:

1. Na płycie głównej i przy uruchamianiu (no ten fioletowy ekran z dyskietką) jest data 1991. Płyta główna jest podpisana "JuneBug" (nazwa kodowa A600) czy trafiłem na jakiś baardzo stary, unikalny egzemplarz? Czy to może całkiem normalne?

2. Kickstart jest w wersji 37,299 - czyli dysku sobie sensownie nie uruchomię :( . Czy jest możliwe wgranie nowszego z poziomu amigi? Bez użycia programatora itd? Czy pozostaje mi tylko kupić gotową kość i wymienić?

3. Czy jest coś co ECS potrafi, a czego nie potrafi OCS? Bo patrzyłem w specyfikacje i na oko się niczym nie różnią :S .

4. Zna ktoś jakiś program do grafiki wektorowej na ten archaiczny sprzęt? Wiem że słabo, że lepiej było brać coś z AGA, że mało ramu... Ale zanim wyszły mocniejsze modele to ludzie jakoś musieli pracować na tych starszych, i jakieś programy na 68000 i 1mb ram muszą być .

Z góry dziękuję za odpowiedzi :) .
[#2] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Grygus, post #1

ECS chyba dźwiga rozdzielczości SuperHiRes czyli 1024x256 lub 1024x512 (laced), chyba nawet DBLPal jest ale nie mam pewności.

Kickstarty musisz raczej wymienić.

na pytanie 1 i 4 niech odpowiedzą inni koledzy :)

[#3] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Grygus, post #1

witam kolegów. problem niemal identyczny.
Oto lista tego co mam:
-A600, 2.0 Roms (37.299)
-gryzonia, TV, sprawną stację FDD od Pieca (gdyby ta z Amigi była niesprawna, bo podobno może nie być)
-HDD z laptoka, 800 MB
-LAN adapter z laptoka, 3com
-wolny port w domowym routerze (nazwa amigg wzbudziła moje szzcere zainteresowanie)
-dostęp do progROMatora w pracy (gdyby trza było jakieś ROMy zmieniać)
-talent do elektroniki, lutownicę itp. :)
-CDROM i budę AT ze starszego PieCa
-null-modem i terminal na PiecU

cóż mogę zrobić z Amigą tego typu? Jak rozzserzyć RAM, skąd wziąć mocny procesor, jaki soft itd.?

Dodaję że jestem komodorowcem, więc slangu amigowego na razie nie rozumiem, i proszę mnie na razie traktować jak pół-lamera.
[#4] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #3

Z Amiga tego typu mozesz zrobic praktycznie wszystko co Ci do głowy wpadnie Co do rozszerzenia pamięci to były kiedyś produkowane np. przez firmę Micronik o 1MB, można było tez kupić i w innych firmach - np. Elbox. Do dostania teraz = praktycznie pozostaje gielda, Allegro itp.
[#5] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@c3h6, post #4

cudnie
jednak (jak już zaznaczyłem) jestem lamerem w sprawach Amigi (Lamigowiec ? :)
W każdym razie chciałbym się dowiedzieć, jak:
- podłączyć HDD i CD,
- rozszerzyć pamięć (już coś wiem, ale czy można np. walnąć 16 MB i czy są schematy żeby mieć taką przystawkę DIY ?)
- procesor j.w., czy da się dorobić "ręcznie" czy jednak trza nabyć
- całość podłączyć do neta
- oprogramować to?
Sama odpowiedź "możesz zrobić z nią wszystko" oczywiście cieszy mnie, ale nie daje informacji co z tym dalej.
[#6] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Grygus, post #1

ad 1. ZTCW wszystkie płyty A600 mają napis JUNE BUG. Te najstarsze mają obok napis A300 zamiast A600.

ad 4. Będą dwa: ProVector i ProDraw, o ile mnie pamięć nie myli. Ale jak dostaniesz chociaż jednego z nich to zjem swoje bokserki :D (hmm... o ile mnie pamięć nie myli to gdzies miałem zagrzebane demo bodajże ProVectora). Ale niestety te dwa to starocie. Do wektorków najlepszym wyjściem byłoby turbo do A600 i Freehand na emulowanym maku (w szesnastu kolorach, aaaargh!). Tylko po co takie inwestycje, skoro to sprzęt właściwie do zabawy?
[#7] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #5

A więc :
- podłączyć HDD i CD - najpierw musisz wymienić kickstart bo jak piszesz masz 37.299, a na nim HD nie odpali się, min to 37.300. Jeżeli masz HD z laptopa, to bierzesz taśme do h laptopowego i normalnie wpinasz w gniado.

- rozszerzyć pamięć - są dwa typy rozszerzeń. Pierwsze to tzw" pod klapkę", rozszerzsz tylko pamięć CHIP o dodatkowy megabajt. Zeby walnąć 16 MB musisz kupić tzw kartę turbo dla amigi 600, któe niestety są trudno dostępne.

- procesor j.w., czy da się dorobić "ręcznie" czy jednak trza nabyć - jak wyżej, tylko specjalne karty turbo dla A600.

- całość podłączyć do neta - trzeba kupić kartę sieciową na PCMCIA która działa w 16-bitowym złączu PCMCIA I, w amigowym sklepie kupisz bez problemu.

- oprogramować to? - hmm..aminet, zakup oprogramowania np w www.efunzine.com :D To chyba wszystko :D
[#8] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Olo, post #7

HDD podłączony, ale zgodnie z sugestią kolegi wymienię ROM bo nie widzi hardzioszka :(

mam już kartę sieciową PCMCIA 16 bit. a jakie drivery do niej potrzeba? Jaką rzeglądarkę?

co do pamięci to czy da się rozszerzać ją samemu wykonując rozszerzenia? Mogę się podlutowywac pod płytę główną, ciąć ścieżki i wyprawiać inne cuda. Na komciu 64 mam przystawkę +60k, chociaż komcio w ogóle nie był przystosowany do rozszerzania RAM.

gdzie można zdobyc wszelkie schematy elektroniczne do Amigi (oprocz schematu samej amigi - ten akurat mam)?

w ogóle jak już będę miał HDD i CD to jaki OS na tego kompa?

czy da się na PieCu nagrywać dyskietki (przez pliki czy też całe obrazy flopów) dla Amigi?

-Programowanie 8051/AVR
[#9] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #8

Teoretycznie wszystko da się zrobić samemu, a praktycznie jest to dosyć trudne, sygnały do podpięcia FAST RAM trzeba "ciągnąć" bezpośrednio z szyny CPU, do tego trzeba zaopatrzyć się w kontroler ram, no i jeżeli będziesz używał tylko cpu 68000 to, z tego co pamiętam, więcej niż 8 MB ram nie podepniesz. Na piecu mozesz nagrać dyskietki ale tylko 720 kb, a na amidze są odpowiednie sterowniki do odczytu pecetowych dyskietek, jak będziesz miał wszystko poskładane i system zainstalowany to się zgłoś a na pewno powiedzą co przenieść żeby działało :D

Jeżeli chodzi o system amigowy, to powinieneś dostać taki z A600, jest to workbench 2.0.

Apropos planowanych zastosowań amigi u Ciebie to,
amigg może i się odpali, ale prędkość będzie tragiczna,
DOSemu, na amidze jest program PC-Task, emuluje on procki do 486, ale na Amidze 600 ze standardowym CPU (MC68000 7 MHz) nie zaemulujesz nic ponad poziom XT-ka 2 MHz i tylko w DOS-ie. A z programowaniem 8051 problemu nie będzie :D
[#10] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Olo, post #9

Polecam WB2.1. Nie kupuk tutbo do A600. A1200 tańsza, i będzie się już coś dało zrobić nawet na 020 z fastem Cenowo i wydajnościowo A600 się nieopłaca.

[#11] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Korni, post #10

niegłupie, a A500 jak w tym przypadku wypada?
jak nie za dobrze to sobie sprawię 1200. rzeczywiście 600 jest ograniczona nieco brakiem szyny systemowej :(
[#12] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #3

AmiGG do działania wymaga minimum procesora 68020 i 4MB FAST.

[#13] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Grygus, post #1

pytanie z innej beczki:
czy da się przerobić 600 na 1200?
choćbym miał podlutować się pod wszystkie linie chipsetu, zużyć 15 metrów kenaru i zmienić budę na desktop?:green:
[#14] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #13

A nie lepiej zainwestowac jakies 100 zł w gołą A1200?? Po co utrudniać sobie życie?

[#15] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #11

A500 jest łatwiej rozbudowywalna niż A600, jednak zajmuję dużó miejsca na biurku, pozatym za konfiguracje zbliżoną do A1200 zapłacisz więcej. Więc się niopłaca.

[#16] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@recedent, post #6

Szukam, szukam może gdzieś wygrzebię ADF z którymś z tych programów ;] . Turbo do A600 to nie do zdobycia raczej - prawdziwe białe kruki. A i pieniędzy szkoda.

Chodziło mi oto żeby zrobić coś, żeby pokazać znajomym (dla których amiga, atari, commodore, spectrum to wszystko to samo ) co potrafi taki komputerek. A lubię bawić się grafiką wektorową na piecu, więc pomyślałem że poszukam jakiegoś programu do tego na amigę i zrobię jakiś prosty rysunek dla zabawy i na pokaz :) .

Na razie pozostaje mi zabawa DeluxePaintem. Kocham ten program :D . Te piękne animacje w lores żeby więcej klatek weszło do pamięci...

Nie ma ktoś na zbyciu taniego kabla do monitora 9pin dsub ? Jakby co to kontakt na moje gg: 6855748.
[#17] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Malin, post #14

a po jaką cholerę mam wydawać dodatkową stówę? mogę ją przeznaczyć np. na rozszerzenia...

jest więc taka możliwość czy nie?

i gdzie mogę wygrzebać schematy elektroniki/przystawek do 600/1200?
[#18] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #17

Za stówe do A600 to możesz kupić góra 4 mb fastu jeśli uda ci sie dorwać a do A1200 za tą kasę możesz mieć 040/25..

[#19] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #17

Rada:
Sprzedaj A600 i zainwestuj w A1200. Uwierz to się bardziej opłaci niż rozbudowa A600.

[#20] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Olo, post #7

Skąd można wytargać taki ROM 37.300?
Chciałbym chociaż podłączyć do swojej Ami jakiegoś hardzielka. zaprogramować sobie mogę, podzielę plik co drugi bajt i nagram osobno górne i dolne bajty każdego słowa na 2 romy 128k x 8
[#21] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #20

Tu możesz kupić

http://efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=199&sid=17ab63e1e99e300be515c314759e0e3d

est to ROM 2.05 więc HD będzie na nim działał :D
[#22] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Olo, post #21

kolega widzę nie do końca mnie zrozumiał. chciałbym posiadac obraz takiej kostki, abym mógł ją osobiście wykonać.
[#23] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #22

Obrazami tych kostek są pliki kickstartów (kickXX.rom gdzie XX to numer np. 20 dla 2.0 albo 31 dla 3.1) używane przy emulacji amigi na PC (np. w WinUae). Ale nie wiem czy ich ściąganie z internetu jest do końca legalne :S .
[#24] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Grygus, post #23

szkoda. jeśli mam se nielegalnego roma wgrywać i ti w dodatku w jakąś kombinowaną z 2 8-bitowych kość, to te 39 zeta w efuzine jest całkiem do wytrzymania
[#25] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Grygus, post #1

Ale zanim wyszły mocniejsze modele to ludzie jakoś musieli pracować na tych starszych,

No i pracowali na...A2000 i A3000, ktore mozna bylo niezle dopalic. W sumie pozniej A500/A600 tez mozna bylo rozbudowac do calkiem uzywalnej konfiguracji, tylko ze teraz to najtniej bedzie rozbudowac A1200 i AGA sa na tyle uzywalne ze mozna obejsc sie bez karty GFX.
[#26] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #3

-wolny port w domowym routerze (nazwa amigg wzbudziła moje szzcere zainteresowanie)

Zapomnij
AmiGG wymaga dosc mocnego procka do sensownego dzialania (minimum 030/50 MHz). Ale to jeszcze pol biedy. AmiGG wymaga duuuuuuzzzzoooo pamieci ram. Tak czy inaczej nie dziala np. na A1200 + 020/31 MHz + 4 MB Fastu (razem z Chipem 6 MB ramu).
Ale poki co, wciaz dziala Gadami.
Tak czy inaczej AmiGG i Gadami uzywaja MUI, wiec z powodu malej ilosci ramu, mozesz miec problemy nawet z Gadami.
No, ale doczytalem ;) ze zamierzasz dokupic RAM. Sprawdz pod WinUAE robiac symulacje A600 z karta turbo z np. 8 MB Fastu, 1 MB Chipu i ECS czy tyle wystarczy do jakiejs sensownej pracy.

Dodaję że jestem komodorowcem

Ja wciaz mam dwa commodorki (stary i nowy) oraz 1541 II :)

Ostatnia modyfikacja: 21.03.06 18:28
[#27] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #8

mam już kartę sieciową PCMCIA 16 bit. a jakie drivery do niej potrzeba? Jaką rzeglądarkę?

Drivery CNET lub 3COM z Aminetu. Co do przegladarki to jest darmowy AWeb, z tym ze musisz miec conajmniej 8 MB RAMU. Z bieda dziala na 6 MB. Tragedia.

Ostatnia modyfikacja: 21.03.06 18:42
[#28] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@MinisterQ, post #12

AmiGG do działania wymaga minimum procesora 68020 i 4MB FAST.

A widzisz, wczesniej porobowalem go odpalic wlasnie na takim konfigu, z tym ze byla to starsza wersja :)
[#29] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #13

Owszem da sie. Dotyczy to rowniez modelu 500. Nalezy stary sprzedac a kupic nowy [cytat z SS]

[#30] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Andrzej Drozd, post #26

Ilość pożeranego ramu jest mocno uzależniona od ilości kontaktów na liście w przypadku AmiGG. Poza tym każdą nową wersję staram się optymalizować również pod tym kątem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem