[#1] Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf
Planuję przegrać kilka .adf-ów na dyskietki w niedługim czasie, jednak zastanawiam się jak jest z zabezpieczeniami przeciwko piraceniu abandonowanych już gier. Każdy na pewno pamięta komunikat "wpisz pierwsze słowo ze strony 34 instrukcji", gdzie w przypadku złej odpowiedzi gra się zamykała. Chciałbym wiedzieć czy gry umieszczone na stronach typu The Game Archive mają złamane te zabezpieczenia?
[#2] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Szynsz, post #1

Nie umien odpowiedziec na Twoje pytanie, jednak chcialbym ci dac dobra rade "wojka dobra rada". Poruszaznie na tym portalu tego typu tematow szybko moze sie zakonczyc banem od redakcji. Wiec lepiej szybko daj errate do swojego posta typu ze zrobiles semantyczne przejezycznie i chciales zapytac: "gdzie mozna zdobyc oryginalne gry".
[#3] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Szynsz, post #1

Pewnie chodzi Ci o nie abandowane gry, tylko przekazane za darmo dla użytkowników np. z rodzynek. Z tego co ja pobierałem, mają zabezpieczenia i trzeba sobie ściągnąć książeczkę lub coś innego i wpisywać hasła.
[#4] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Phibrizzo, post #2

Chyba mnie źle zrozumiałeś kolego. Nie chodzi mi o gry których prawa autorskie są wciąż pełnomocne, pisząc abandowane myślałem o licencji abandonware. Strona o której wspomniałem chyba ma takie gry, nie wiem, nie sprawdzałem jej statusu prawnego i nie zamierzam tego robić. Moim zdaniem wszystkie gry po 20 latach powinny mieć taki status, a czy mają tego nie wiem. Tak więc jakkolwiek administracja chciałaby się przyczepić to nie ma do czego., proste.
[#5] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Szynsz, post #1

Po co w ogóle takie pytanie. Sprawdź to się dowiesz.
[#6] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Szynsz, post #4

FAQ.
[#7] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Szynsz, post #1

Czemu miał by sobie nie zrobić kopi jeśli ma oryginalne nośniki. Na allegro była ostatnio taka dokładka do zewnętrznej stacji dysków /do x-copy/ i to jest do kopiowania gier chyba, znalazłem dwa rodzaje jedna była bardziej skomplikowana a druga dość prosta. Można ją wykonać samemu ale nie interesowałem się tym bo stwierdziłem że jak będę sobie chciał coś skopiować to spytam na forum jeszcze nie potrzebuje nic kopiować, ale Amiga daje nam tutaj duże możliwość, ram jest nie zabezpieczony, mam jeden program z dongle ale na razie muszę się nauczyć obsługi sytemu, a nie zrzuty z pamięci.
[#8] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Szynsz, post #4

Nie ma czegoś takiego jak licencja abandonware w przepisach, to luźny termin dotyczący starych gier, którymi teoretycznie nie interesują się już właściciele praw, a szkodliwość z tytułu nielegalnego korzystania jest znikoma. Ich status prawny jest taki sam, jak w momencie wydania, chyba, że kompetentna osoba postanowiła udostępnić ją na licencji freeware lub podobnej.

Dużo gier, które miały zabezpieczenia o których wspominasz, ma je zdezaktywowane przez crackerów, albo zabezpieczenie akceptuje wszystko co zostanie wpisane. W pozostałych przypadkach, trzeba szukać skanu książeczki.
[#9] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@sanjyuubi, post #8

A tak BTW czy ktoś na forum zajmuje się nagrywaniem gier na dyskietki? Pytam tak na przyszłość
[#10] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Szynsz, post #9

tak
[#11] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Norbert, post #10

To super a podasz jakiś namiar, np nick?
[#12] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Szynsz, post #11

np. mój
[#13] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Norbert, post #12

A to super, w takim razie odezwe sie za dni kilka
[#14] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Szynsz, post #13

Kup sobie lepiej ten emulator stacji dyskietek Gotek - wpinasz pendrive z ADFami i grasz. Tylko 125zł, a oszczędzasz na czasie i zamieszaniu z nagrywaniem dyskietek.
[#15] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Skrzyp, post #14

albo tylko 25$ za emulator GoteK na ebay lub aliexpress
[#16] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Norbert, post #15

Pod warunkiem, że znajdzie się w gronie szczęściarzy, którym zadziałał interfejs do programowania, inaczej zabawa w interfejsy, wysyłanie innej osoby i stracony czas i nerwy na pewno się nie kalkulują.
[#17] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@sanjyuubi, post #16

To chyba juz jestem.
Zastosowalem inny program - FlyMcu- i GoteK zaprogramowany
[#18] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Szynsz, post #1

W większości przypadków tak. Gry w ADF nie mają informacji o zabezpieczeniach bo w pliku ADF nie da się zapisać informacji takich jak zapis ścieżki inną prędkością zapisu. Co do emulatorów stacji dyskietek to nie lepiej wybrać taki który będzie współpracował z plikami IPF...
[#19] Re: Zabezpieczenia gier w dzisiejszych plikach .adf

@Norbert, post #17

To świetnie, możesz iść zagrać w totolotka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem