Doberek.
Jest A1200. Włożyłem do niej adapter SD i ma robić za twardy dysk. Włożyłem też Goteka z HxC 3.0.33.3a. Jest też czytnik CF na PCMCIA. To tyle jeżeli chodzi o zmiany.
Mam stare archiwa DMS na płytach CD, raczej działają, bo zanim zabrałem się za przreróbki sprzętowe, to sprawdziłem z normalnym HD i stacją dysków.
A teraz do sedna.
1. Dioda twardego dysku świeci stale. Nie sygnalizuje pracy, jak w przypadku normalnego twardziela. Da się coś z tym zrobić?
2. W oprogramowaniu Goteka jest chyba coś nie tak, bo nie mogę przypisać więcej niż jednego dwóch obrazów adf, do kolejnych slotów. Być może coś źle robię, ale postępuję zgodnie z helpem. W browserze slotów wybieram numer np. 002, Enter na klawiaturze i program przechodzi od borwsera plików. Strzałkami wybieram plik, daję F9 (wg. Instrukcji - zapisz) i plik nie przypisuje się do slotu, brak reakcji. Gdy wcisnę F7, to plik ląduje na slocie 001, co jest zgodne z instrukcją i zawsze na tym. Ani F9, ani F10, nie przypisują plików do kolejnych slotów. F8 powoduje restart. Nie działa też F1 - wyszukiwanie plików w folderze.
3. Zgodnie z opisem na aukcji Gotek powinien hurtowo przerabiać DMSy, na ADFy. Nie znalazłem takiej opcji, a nie mam innej możliwości dobrania się do archiwów, które mam. Nie mam WinUAE, nie mam peceta. Jest jakiś program na MacOSX, który przerobi dmsy na zjadliwy dla Gotego format?
Najgorsze jest to, że w dmsach mam też sterownik do czytnika na PCMCIA, a na kartę przeniosłem cały dysk. Po prostu przed upgradem sprzętowym zrobiłem kopie dyskietek do DMSa. Będę musiał rozebrać komputer by podłączyć znowu flopa, odpalić Ami z dyskietki ze sterownikiem czytnika i przenieść system na wewnętrzną kartę SD, która teraz robi za twardziela.
4. Z tym czytnikiem, a może sterownikiem jest inny problem. Bardzo często już w momencie uruchamiania drivera do CF0: system się wywala, czasami wywala się w trakcie kopiowania. Myślałem że winę za to ponosi mój system, którego po prostu przekopiowałem z backupu na HD, ale tak samo się zachowuje gdy komputer wystartuję z dyskietki (oryginalnej z dołożonych driverem czytnika PCMCIA). Nie jestem w tym zbyt mocny, ale może jakieś parametry które da się wyedytować coś by poprawiły?
Pomóżcie, bo planowana przyjemność zamienia się w horror.