[#1] Leżę i kwiczę :-(
Doberek.
Jest A1200. Włożyłem do niej adapter SD i ma robić za twardy dysk. Włożyłem też Goteka z HxC 3.0.33.3a. Jest też czytnik CF na PCMCIA. To tyle jeżeli chodzi o zmiany.
Mam stare archiwa DMS na płytach CD, raczej działają, bo zanim zabrałem się za przreróbki sprzętowe, to sprawdziłem z normalnym HD i stacją dysków.
A teraz do sedna.
1. Dioda twardego dysku świeci stale. Nie sygnalizuje pracy, jak w przypadku normalnego twardziela. Da się coś z tym zrobić?
2. W oprogramowaniu Goteka jest chyba coś nie tak, bo nie mogę przypisać więcej niż jednego dwóch obrazów adf, do kolejnych slotów. Być może coś źle robię, ale postępuję zgodnie z helpem. W browserze slotów wybieram numer np. 002, Enter na klawiaturze i program przechodzi od borwsera plików. Strzałkami wybieram plik, daję F9 (wg. Instrukcji - zapisz) i plik nie przypisuje się do slotu, brak reakcji. Gdy wcisnę F7, to plik ląduje na slocie 001, co jest zgodne z instrukcją i zawsze na tym. Ani F9, ani F10, nie przypisują plików do kolejnych slotów. F8 powoduje restart. Nie działa też F1 - wyszukiwanie plików w folderze.
3. Zgodnie z opisem na aukcji Gotek powinien hurtowo przerabiać DMSy, na ADFy. Nie znalazłem takiej opcji, a nie mam innej możliwości dobrania się do archiwów, które mam. Nie mam WinUAE, nie mam peceta. Jest jakiś program na MacOSX, który przerobi dmsy na zjadliwy dla Gotego format?
Najgorsze jest to, że w dmsach mam też sterownik do czytnika na PCMCIA, a na kartę przeniosłem cały dysk. Po prostu przed upgradem sprzętowym zrobiłem kopie dyskietek do DMSa. Będę musiał rozebrać komputer by podłączyć znowu flopa, odpalić Ami z dyskietki ze sterownikiem czytnika i przenieść system na wewnętrzną kartę SD, która teraz robi za twardziela.
4. Z tym czytnikiem, a może sterownikiem jest inny problem. Bardzo często już w momencie uruchamiania drivera do CF0: system się wywala, czasami wywala się w trakcie kopiowania. Myślałem że winę za to ponosi mój system, którego po prostu przekopiowałem z backupu na HD, ale tak samo się zachowuje gdy komputer wystartuję z dyskietki (oryginalnej z dołożonych driverem czytnika PCMCIA). Nie jestem w tym zbyt mocny, ale może jakieś parametry które da się wyedytować coś by poprawiły?
Pomóżcie, bo planowana przyjemność zamienia się w horror.
[#2] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #1

1. Krashan robił kątówkę która to naprawiała, dodatkowo jak czujesz się na siłach to możesz to naprawić wlutowaniem jednego tranzystora w adapterze. Jest gdzieś o tym wątek na ppa.
[#3] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #1

2. Jaki masz firmware w swoim Goteku? HxC? Ze swojego Goteka korzystam b.rzadko, ale jeśli dobrze kojarzę to F9 i F10 (w przypadku HxC) odpowiadają tam za zapisanie wszelkich zmian i reset maszyny,
Do slotu przypisujesz enterem, potem alt, kolejny slot, enter, kolejny slot...i jak skończysz to dopiero dajesz F9/F10.
4. Próbowałeś może z innymi kartami? Nie każda CF-ka będzie dobrze (lub w ogóle) działać z danym czytnikiem. Może sterowniki są ok, ale wysypuje Ci system przez kartę. Miałem tak z Hamą 512mb.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2017 10:28:56 przez Jedras
[#4] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #1

Gotek czyta i zapisuje bezpośrednio formaty HFE oraz ADF.

Wszelkie inne formaty są obsługiwane pośrednio tzn. po konwersji do wyżej wspomnianych formatów.

Robi się to tym programem po Windowsem link

Można również poratować się jakimś UAE.

Jest tam przetwarzanie wsadowe - wciskamy ALT+B. Zaznaczamy folder źródłowy z plikami oraz docelowy i wciskamy przycisk CONVERT.

Pod Maka mamy natywną wersję tutaj: link

Jest tam plik DMG.

Sterowniki do CF0 znajdują się wraz z FAT95 na: link

Najlepiej przygotować sobie pakiet BetterWB. Jest tam już obsługa PCMCIA zaszyta.

Jest to wersja z niezbędnymi tylko plikami oraz manualem co i gdzie ręcznie wgrać.

Adapter Krashana na SD ma już korekcję prawidłowej pracy diody led dysku twardego.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2017 11:04:12 przez pong777
[#5] Re: Leżę i kwiczę :-(

@pong777, post #4

Kiedyś był jeszcze prosty program dms2adf, który był dostępny pod linuxa, dosa i windowsa. Powinien też być pod maka.
[#6] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #1

3. Na Maciusia masz FS-UAE wiec mozesz na nim sobie dmsy poprzerabiac na adfy jak cos. Na pewno przyda ci sie link na przyszlosc:
https://fs-uae.net/download#macosx

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2017 11:01:35 przez Axi0maT
[#7] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Jedras, post #3

HxC.
Dzięki za podpowiedź, choć trochę inaczej się przypisuje sloty. Tego w helpie nie ma.
Enter na wolnym slocie. Program przechodzi do plików. Kursorem najeżdżany na plik i na wybranym pliku kursor w prawo. Wtedy zmienia się zaznaczenie z > na pełny kwadracik. Dopiero po tym Enter.
Nie znalazłem wersji na OSX DMS2ADF

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2017 11:37:04 przez JerzA
[#8] Re: Leżę i kwiczę :-(

@pong777, post #4

Pod Maka mamy natywną wersję tutaj:
Właśnie o coś takiego chodziło. Dzięki.
[#9] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #1

1. Dioda twardego dysku świeci stale. Nie sygnalizuje pracy, jak w przypadku normalnego twardziela. Da się coś z tym zrobić?
Tak, trzeba podnieść poziom logiczny pinu 39 (sygnał aktywności napędu) z 3,3 na 5 V. Tu pozwolę sobie zareklamować swoje wynalazki rozwiązujące ten problem (oraz rozwiązujące temat taśmy i zamocowania tego wszystkiego): KA47 i KA60. Wersja dla tych, co wolą sobie sami zrobić, to operacja nożem na samym konwerterze SD2IDE i zastosowanie tranzystora polowego, opisana jest tutaj.
[#10] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Krashan, post #9

Ale w 1200tce to będzie zawadzać.? Oglądałem to na alllegro i tak mi się wydawało.
[#11] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #10

Jeżeli masz górną blachę założoną, to może przeszkadzać (jest o tym mowa w opisie). Testuję te sprzęty właśnie w A1200.
[#12] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Krashan, post #11

No ma. A na marginesie, wie ktoś (pewnie wie), cego objawem są błędy sumy kontrolnej?
Mam pech do tych kart pamięci jak nie problem z kompatybilnością, to błąd sumy kontrolnej.
[#13] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #12

Zły maxtransfer dla karty CF jako hdd
[#14] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Norbert, post #13

To jest karta SD, ale zakładam, że to bez znaczenia. To jaki ma być i gdzie to ustawić?
[#15] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #14

0x1FE00, w HDToolBoxie w ustawieniach partycji.
[#16] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #1

A dlaczego boisz się normalnego HDD? Np. o wielkości 1T lub mniejszego o 256 GB (takie są wyjątkowo tanie na Allegro).
[#17] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Krashan, post #15

Jest 0xffffff i niestety zmienić tego się nie da. To znaczy mogę wpisać dowolne inne wartości i zapisać i wyjść z HDTb, ale po ponownym wejściu, jest znowu 0xffffff. No i w czasie kopiowania sypie błędami.
[#18] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Andrzej Drozd, post #16

Nie boję się. Ale na zwykłym HDD, też sypie błędami. Poza tym po co mi 1TB, czy nawet 250GB w tym komputerze. Pomijając już fakt, że i tak mogę użyć tylko 4GB.
[#19] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #17

Przy tej wartości nic dziwnego, że sypie błędami. Wchodzisz do "Partition Drive", klikasz "Advanced Options", tam przycisk "Change...", wpisujesz "0x1FE00", potem "OK", "OK", "Save changes to drive" i reboot.
[#20] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Andrzej Drozd, post #16

AD.1 Mam Kraszanowe przelotki kątowe do HDD i karty SD. Działają bardzo dobrze i dioda świeci elegancko. Bardzo solidne wykonanie. Polecam!!

Ustawienie odpowiedniego MaxTransferu rozwiąże twoje problemy z błędami.
Zerknij także na pakiet WHDLoad. Gry po prostu uruchomisz z ikonki.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2017 17:38:35 przez Sir_Lucas
[#21] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #18

Pomijając już fakt, że i tak mogę użyć tylko 4GB.

Masz stare dane z lat 90-tych od przebrzydłych pecetowców malkontentów.OKOczywiście że możesz użyć większych HDD niż 4 GB. Wystarczy załadować nowy SCSI device za pomocą LoadSeg lub innych programików dedykowanych kartom Apollo lub Blizzard (RemApollo, Blizkick).
Wystarczy jedna linijka w S-S i już. Pamiętaj jednak aby partycja systemowowa znajdowała się w obszarze poniżej 4GB.
[#22] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Krashan, post #19

Tak też robię, ale to nic nie zmienia. Jak pisałem mogę zmienić, ale te zmiany nie zostają zapisane.
[#23] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #17

Cała sztuka w tym, że po wpisaniu wartości koniecznie trzeba najpierw wcisnąć Enter, a dopiero potem całą resztę. Bez tego Entera wartość nie zostanie zapamiętana.
[#24] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #22

Po wpisaniu wcisnąłeś Enter?
Kolega mnie uprzedził.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2017 18:28:04 przez km-l
[#25] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #22

Nie potwierdzasz enterem, dlatego ci nie zapisuje.
[#26] Re: Leżę i kwiczę :-(

@perinoid, post #23

Ooo, no to przy następnym rozbieraniu Amigi trzeba będzie to zrobić. Na razie komputer zamknąłem z normalnym HDD 2,5 cala.
[#27] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Sir_Lucas, post #20

Nie chcę WHDLoad.
[#28] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Andrzej Drozd, post #21

Ok, tylko to dalej nie uzasadnia większego dysku. To że można, w moim przypadku nie oznacza, że trzeba.
[#29] Re: Leżę i kwiczę :-(

@JerzA, post #28

Jeszcze fajnie by było zmienić system plików na PFS AIO. Troszkę więcej weźmie pamięci ale odwdzięczy się tym, że zapomnimy o problemach z max transferem.

Polecam Youtube jest trochę filmów z instalacją od A do Z.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2017 19:14:39 przez pong777
[#30] Re: Leżę i kwiczę :-(

@Krashan, post #19

.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2017 19:58:40 przez SuperBuster
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem