@Maciek,
post #1
Zadam trochę głupie pytanie ale niezbędne w tej sytuacji. Czy masz Warp3D? Wersja 4.2 jest na Aminecie. StormMESA się mocno krzaczy na Voodoo3 ale Ty masz BVision więc powinno byc dobrze. Niestety na Warp3D 4.2 prędkośc StormMESA jest dużo mniejsza niż na Warp3D 4.0. Jest to spowodowane błędem w StormMESA. Nie masz co pisać do Haage&Partner czy Friedenów. Ja to robiłem prawie 2 lata temu. Dostałem odpowiedź, że StormMESA jest projektem martwym i na pewno nikt nie poprawi w nij juz nic. Friedenowie dali tymczasowe rozwiązanie, które ratuje sytuację. Zanim cokolwiek uruchomisz pod Warp3D (więc i StormMESA) w CLI wpisz:
SetEnv Warp3D/ForceVersion 3
Dzięki temu StormMESA będzie korzystała z dobrodziejstw Warp3D 4.2 (czyli głównie AdditiveBlending) a prędkośc będzie taka jak na Warp3D 4.0. Pamiętaj jednak, że niektórych rzeczom pod Warp3D takie ForceVersion może przeszkadzać. Tak więc nie warto tego na stałe wrzucać do ENVARC.
Ale wracając do tematu. Zakładam, że masz Warp3D. Zobacz czy w ENV:MESA masz plik NOHW . Jeżeli masz to zobacz (to jest plik tekstowy) czy nie zawiera on przypadkiem 1. Powinno albo go nie być albo powinien mieć 0. NOHW=1 oznacza "no hardware" czyli wyłączenie akcaleratora 3D.
Spróbuj tez Uruchomić SnoopDOSa i potem jakis program pod StormMESA i zobaczyć czy na pewno znajduje on potrzebne do MESY biblioteki. Chociaz skoro wypisuje taki komunikat jaki podajesz to znaczy, że jednak są. No ale ogólnie zawsze analiza tego co pokazuje SnoopDOS nie zaszkodzi. :)
A tak poza tym do konfigurowania tego typu rzeczy polecam program WOSPrefs autorstwa Jacka Rzeuskiego. Nie wiem - może jest na Aminecie. Jeżeli nie ma to napisz do mnie (mdw@amiga.pl) a wyślę go od razu. Jak używasz polskich locali to będziesz go miał nawet po polsku. Program ma dosyć obszerne wyjaśnienia (w języku polskim) i bardzo pomaga w eksperymentach ze StormMESA.
Jakby Ci dalej ta MESA nie chodziła to pisz - pomyślimy co jeszcze można zrobić.