[#1] Adapter JERRY do amigi 1200
Jako że ceny oryginalnych mysz do amigi są kosmiczne postanowiłem poszukać przejściówki na USB
znalazłem przejściówke o nazwie JERRY i teraz mam pytanko to użytkowników takowej czy ona obsługuje wszystkie myszki na USB czy tylko jakieś specjalne modele?
Szukam takiego adaptera który obsłuży mi wszystkie myszki po USB bez jakiej kolejek instalacji sterowników czy w ogóle są takie na rynku?
[#2] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #1

Jerry obsługuje tylko myszy USB, które są zgodne z PS/2. W praktyce mało która mysz będzie działać z tą przejściówką. Ja długo szukałem - żadna z nowych myszy nie działała.
[#3] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@poweredjj, post #2

To co kolega proponuje ?
Jak podejść do tematu że by to się kalkulowalo ?
Na Ebay są myszki ps/2 USB ale średnio kosztują 15euro
Więc sensu nie ma
[#4] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #3

Ja zamieniłem się z kolegą - on dostał nowszą, bezprzewodową myszkę - a ja dostałem starszą, zgodną z PS/2.
[#5] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #1

[#6] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@KM, post #5

Cena tego RYŚ-a to 33euro więc to też jest cena duża na link
Może można gdzieś to taniej dostać?
Albo po prostu kupić starą myszkę na ps/2 i przejściówke z amigowej na ps/2
Ale że by działało to od kopa bez instalacji
Polecicie coś?
[#7] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #6

Zawsze możesz kupić myszkę do Amigi. Będziesz mieć pewność, że na każdej Amidze zadziała.
Ja mam oryginalną myszkę od A600 i bardzo sobie ją chwalę.
[#8] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #1

Zamiast Rysia Tom II.
[#9] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #1

Jest jeszcze wynalazek kolegi Architecta co działa z myszkami bezprzewodowymi Logitecha (np. chyba najpopularniejszym M185)... Tylko nie wiem, czy jest gdzieś obecnie dostępny w sprzedaży. http://archi-tech.com.pl/2017/06/24/nasze-produkty/ i tam popatrz Amiga Wireless Mouse Adapter...
[#10] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@mikecios, post #8

A czy ten TOM 2 działa bez sterowników i z każdą myszką usb od pc ?
[#11] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #10

Jak narazie przerzucilem masę myszek z kablem i bez na usb i kazda dziala z Ami C64 i Atari. Z padami na usb z pc też jak dotad nie miałem problemu ;) Adapter bez zadnych sterowników.
[#12] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #3

jest jeszcze coś takiego
link HID2Ami

Gniazdo USB można podmienić na PS/2 w tym znanym adapterze (lub kupić przejściówkę USB-PS/2, ale to wydłuża niepotrzebnie adapter) i wtedy masz znacznie większe szanse na znalezienie myszy - te nowe kulkowe w standardzie PS/2 są na allegro w cenie kilkunastu złotych, do tego pełno używanych za grosze na olxie. Potwierdzam co pisze kolega wyżej - z myszami USB jest problem, jako że obecnie bardzo ciężko znaleźć te obsługujące protokół PS/2. Te same myszki (producent, model), które działały 5 lat temu z adapterami, obecnie mają inne bebechy.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2018 20:09:39 przez charliefrown
[#13] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@charliefrown, post #12

Kupowałem 2 lata temu nową Logitech RX250 i działa bez zarzutu w protokole PS/2.
[#14] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@mikecios, post #11

Chyba wezmę tego TOM 2 jest na allegro za 89PLN plus z 20 PLN za przesyłkę do Irlandii więc nie ma co się zastanawiać nic lepszego nie znajdę w tej cenie
Skoro kolega mówi że masę myszek uruchomił to chyba warto zainwestować w ten adapter
[#15] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #14

Ja sobie chwale, myślę że zadowolonych użytkowników jest więcej ;)
[#16] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@mikecios, post #15

Szkoda że nie ma nigdzie schematu i wsadu do procka tak to sam bym sobie machnął
Koło chyba że gdzieś jest a ja po prostu nie umiem znalezc
[#17] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #16

Szkoda że nie ma nigdzie schematu i wsadu do procka tak to sam bym sobie machnął
Koło chyba że gdzieś jest a ja po prostu nie umiem znalezc

rozważ TOM+ jest nieznacznie droższy a masz dodatkowe gniazdo na joystick więc możesz mieć równocześnie podłączony drugi joystick i mysz usb

ps. siedzisz w irlandii i chcesz darmowe schematy czy wsady do interfejsu (nad którymi ktoś się napracował) byle tylko nie dać zarobić polskiej firmie, która robi te interfejsy ku uciesze wielu zadowolonych klientów. przecież na irlandzkie zarobki 110zł to są grosze, nie wstyd ci tak dziadować?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2018 13:08:28 przez poldek12
[#18] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@poldek12, post #17

Wsady i schematy są darmowe i leżą na Aminecie, ale tylko do wersji PS/2
[#19] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Norbert, post #18

Wiele myszek usb jest kompatybilne z PS/2. Mam micromys v4 i do niego podłączałem mysz USB przez przejsciówkę usb-PS/2. Z kilku jakie miałem w domu tylko jedna nie działała.
[#20] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@snifferman, post #19

to masz szczęście, u mnie na kilkanaście myszek USB z marketu, z domu, pracy tylko jedna działała z adapterem. Żeby było zabawniej niektóre myszy, które wg Google są zgodne z PS/2 np. A4Tech Ecco 612D - nie działają. Poza tym niskobudżtowa myszka 4World Tuscani (JPC-M27) kupiona 10 lat temu działa idealnie z Tomem, a wersja kupiona 2-3 lata temu w ogóle. Producenci przestali chyba nawet umieszczać na pudełkach info o zgodności z protokołem PS/2.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2018 15:00:45 przez charliefrown
[#21] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@charliefrown, post #20

Ja mam zwykly chiński adapter usb do 1200 i ta myszka dziala Battle Heroes Gunner Mysz Tracer
Nie próbowałem innych bo nie mam. Ta lezala to podłączyłem i dziala. Tez można powiedzieć o szczęściu xd.
[#22] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@tbone, post #13

Kupowałem 2 lata temu nową Logitech RX250 i działa bez zarzutu w protokole PS/2.

Też kupiłem, dałem jakieś 17 zł na Allegro. Bez zarzutu.
[#23] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@charliefrown, post #20

Sprawdzałeś myszki równiez na pececie z PS/2 ?
Bo to ze nie działały z interface z Amigą, nie znaczy ze nie są "zgodne" z PS/2
[#24] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Norbert, post #23

Nie wiem po co podajecie nazwy myszek w postach, za chwilę sie zleca mirki handlarzyki janusze retro i te spoko myszki beda sprzedawane po 150% marży.
[#25] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Norbert, post #18

Tak na ps/2 widziałem projekt ale nie ten na usb TOM 2
[#26] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@poldek12, post #17

To nie są grosze kolego
Jak masz normalny dom i rodzinę i pracujesz w tesco
Nie będę pisał ile mam ale high live nie mam wiedz że jak by to było 10lat temu to bym nawet się nie zastanawiał i kupił
[#27] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #1

Obydwa adatery obsługujące prawdziwe USB, czyli Ryś i Tom2 nie obsługuiją niestety scrolla/rolki, a jest to bardzo fajne/wygone również w Amidze.

Pozatym, obydwa powyższe adaptery nie zapewniają super płynnego ruchu myszy, w przeciwieństwie do adapterów PS2 ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2018 12:17:19 przez BULI
[#28] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@BULI, post #27

Z tym brakiem plynności w Tom II to nie mogę się zgodzić, nic takiego u siebie nie zauważyłem. Co prawda skrolowanie kółkiem nie działa ale za to przycisk zmiany DPI już tak co jest bardzo przydatne w niektórych przypadkach.
[#29] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@mikecios, post #28

Najtańszym rozwiązaniem dla mnie jest ps2m i działa u mnie fajnie z myszką optyczną. Mam gdzieś zaprogramowane jeszcze dwa układy PIC, tylko muszę to upchnąć w myszy PS2.
[#30] Re: Adapter JERRY do amigi 1200

@Kulamario, post #1

Trochę wątków na temat współpracy myszy PC z Ami na łamach PPA już było. Wkleję kilka gdzie sam zabierałem głos: link oraz tutaj, gdzie adaptuje się interfejs do środka myszy. Sam zrobiłem chyba najprościej: stwierdziłem po licho mam szukać mysz na USB która obsługuje protokół PS2. Kupiłem mysz PS2 i zielony adapter do myszy z USB na żeńskie gniazdo PS2. Mysz hula!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem