[#1] na stos z heretykiem !
To jest czysta herezja !
[#2] Re: na stos z heretykiem !

@selur, post #1

Lepiej obejrz film sprzed miesiąca od Borga, gdzie twierdzi, że najlepszą Amigą jest pecet
[#3] Re: na stos z heretykiem !

@tbone, post #2

To kiedy do nich jedziemy "uświadomić" ogień piekielny jaka jest prawda?
[#4] Re: na stos z heretykiem !

@tbone, post #2

Borg kłamie. Najlepsza Amiga to RPi3.
[#5] Re: na stos z heretykiem !

@tbone, post #2

No tak to jest jak się ma za dużo w organizmie cholesterolu .

A później opowiadają jakieś fatamorgany.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2019 09:32:10 przez Dorian3d
[#6] Re: na stos z heretykiem !

@selur, post #1

Eee ta, to po prostu wszystkie przypadki, gdzie wersja ST jest lepsza od amigowej o 0,05 %.
[#7] Re: na stos z heretykiem !

@Drakon, post #4

To fakt, że jeżeli już nie natywny sprzęt to Malina. Ciche i małe
[#8] Re: na stos z heretykiem !

@selur, post #1

tym Addams Family to mnie przekonał.

[#9] Re: na stos z heretykiem !

@selur, post #1

Amiga z PC, to sie nie dodaje... co ten Borg w ogole wygaduje? Emu-plebs mu bedzie klaskal pewnie ale u amigowcow ma przesrane jak na moj gust.
[#10] Re: na stos z heretykiem !

@selur, post #1

To jest czysta prawda
[#11] Re: na stos z heretykiem !

@Axi0maT, post #9

Oczywiście że kloleś sam przyznaje, że nie jest amigowcem, więc nie czaji klimatu. Równie dobrze ja powiem, że vice to majlepszy komodorek. Szkoda gadać...
[#12] Re: na stos z heretykiem !

@selur, post #1

Po raz kolejny widzę te same gry, które są rzekomo lepsze na ST. Wniosek z tego taki, że tych lepszych jest garstka. Poza tym ciekawi mnie jedna rzecz - szybkość grafiki wektorowej. Na pokazanych grach z ST wektorówka jest płynniejsza, ale czy porównuje się to do gołej A500, czy A500 z Fastem (tym prawdziwym, podpinanym z boku)? Bo jeśli do gołej A500, to przecież procesor nie osiąga tam pełnej szybkości.
[#13] Re: na stos z heretykiem !

@selur, post #1

Witam.
Szkoda czasu na niewiernego.
Niech sobie dalej myśli ....
A my wszyscy i tak wiemy że Amiga najlepsza.
Pozdrawiam.
[#14] Re: na stos z heretykiem !

@ted, post #13

Amen!
[#15] Re: na stos z heretykiem !

@selur, post #1

Znalazł 5 gier na ST, które są nieco płynniejsze, niż wersje Amigowe...
Tylko że wszystkie pozostałe tysiące gier, są znacznie lepsze w wersji Amigowej.
O tym "drobiazgu" już zapomniał.

To prowokacja
[#16] Re: na stos z heretykiem !

@Motyl, post #15

A ja się powoli zastanawiam czy ktoś próbował przeczytać ze zrozumieniem komentarz pod wideo...

Usually the Commodore Amiga had the upper hand in the 16-bit format war, but not always. Sometimes the Atari ST was the victor and I take a look at those rare moments when it beat it's biggest competitor.
[#17] Re: na stos z heretykiem !

@Solo Kazuki, post #16

No, ale czego to dowodzi ? Że akurat tych 5 wersji na Amigę skopano...Niczego więcej.

Amiga jako platforma do gier była znacznie lepsza, pomimo tego samego procesora. Już same układy dźwiękowe rozwalały na łopatki Atari ST.
[#18] Re: na stos z heretykiem !

@Motyl, post #17

A czemu ma koniecznie dowodzić? Film jest ciekawostką, a nie atakiem na szklane uczucia Amigowców. Niezależnie od przyczyn, fakt pozostaje faktem i nie ma co się nadymać, bo winę ponoszą decyzje menadżerskie, a nie człowiek, który mówi prawdę.
[#19] Re: na stos z heretykiem !

@snajper, post #8

Autor filmu wyjaśnia dokładnie, dlaczego uważa, że dana gra jest lepsza na Atari, w rzypadku The Addams Family brakuje teł w wersji Amidze.

Mógłbyś posłuchać lub użyć tłumacza jeśli nie znasz angielskiego, do ironii brakuje jeszcze stwierdzenia, że na Atari murzynów biją.
[#20] Re: na stos z heretykiem !

@sanjyuubi, post #19

a kcie jest ten tłumacz, bo nie wiem? :{ Weź powiedz mi, co?

Autor filmu wyjaśnia dokładnie, dlaczego uważa, że dana gra jest lepsza na Atari, w rzypadku The Addams Family brakuje teł w wersji Amidze.

no za*biste kryterium oceny. To może ja powiem, że Lotus 3 jest lepszy na PC, bo szybciej się wczytuje. K.O.
[#21] Re: na stos z heretykiem !

@sanjyuubi, post #19

Zapomniał tylko wspomnieć o braku płynnego scrollowania na Atari. Z tłem gra wygląda lepiej, ale czy gra się lepiej? Ja tam jestem fanem płynnego przesuwu ekranu, ale moja ocena nie jest obiektywna.
[#22] Re: na stos z heretykiem !

@snifferman, post #21

Aha, czyli zaczynamy wojnę jeszcze raz... idealna sytuacja dla fanbojów.
Przecież to oczywiste że te same gry mogą kuleć na innych systemach. Zawsze tak było.
Koleś wybrał kilka słusznych i nielicznych przykładów, no i konflikt na nowo :(

Zamiast szukać dziur w całym, lepiej kupic jakiegos st i miec dobra zabawę z obiema antykami. Serdecznie polecam.
[#23] Re: na stos z heretykiem !

@snifferman, post #21

Twoja ocena jest tak samo obiektywna jak autora tego porównania, jeden woli grafikę, inny płynny scrolling. Wszelkie porównania jak i top listy są już same w sobie niej lub bardziej subiektywne.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2019 21:39:23 przez sanjyuubi
[#24] Re: na stos z heretykiem !

@snajper, post #20

A nie może być? Ponoć Amiga jest tak bardzo zarąbista, że takie tła powinna wypluwać bez zająknięcia, a przecież grafika to sztampowy atut, za którym się ją chwali, wybrakowania w oprawie graficznej mają więc swoje uzasadnienie w uzywaniu ich jako argument.
[#25] Re: na stos z heretykiem !

@sanjyuubi, post #24

tam powinno byc
"When The Atari ST's crappy game Beat The Amiga's crappy game" a tymczasem nie ma i jest to zwykla prowokacja obrzydliwego Atarowca OK
[#26] Re: na stos z heretykiem !

@selur, post #25

No dokładnie. Zamiast tetryczeć jak para dziadków na parkowej ławce będącej łatwym celem dla gołębi, ktoś powinien zrobić filmik będący rzetelną ripostą. Ani narzekanie na forum, ani tym bardziej krucjaty w komentarzach pod filmem nie zmienią oceny zielonego przechodnia. Zostawmy tarcie buraków innym.
[#27] Re: na stos z heretykiem !

@sanjyuubi, post #24

wybrakowania w oprawie graficznej mają więc swoje uzasadnienie w uzywaniu ich jako argument.

tyle że jeżeli facet na podstawie tego argumentu wydaje werdykt, że gra na ST wypada całościowo lepiej, pomijając takie szczegóły jak muzyka, gdzie wersja amigowa kładzie Atari ST na łopatki małym palcem u nogi - to ciężko takie porównania brać na poważnie, nie sądzisz?
A czy większą przyjemność można czerpać z samego słuchania dobrze skomponowanego soundtracku, czy raczej z grania w tytuł z powalającą grafiką, za to z wyłączonym dźwiękiem? (pytanie retoryczne)
[#28] Re: na stos z heretykiem !

@snajper, post #27

Muzyka ? Na amidze ?bhehehehe, sample szumiące... Atari ST ma prawdziwy chip muzyczny . W dzisiejszych czasach jest to o wiele wartościowsze niż te szumiące moduły. Amiga to taki karakan. Ni do zabawy ni do utilsow. ST ma chociaż potężną baze ptofesjonalnych utilsow DTP I Midi . A gry... no cóż , byle sega megadrive bije na głowe karakana
[#29] Re: na stos z heretykiem !

@Ynopki, post #28

Tak, chip "muzyczny"atari st to jego zdecydowanie najsilniejsza strona- jest się czym chwalić
[#30] Re: na stos z heretykiem !

@Ynopki, post #28

Atari ST ma prawdziwy chip muzyczny . W dzisiejszych czasach jest to o wiele wartościowsze niż te szumiące moduły. Amiga to taki karakan. Ni do zabawy ni do utilsow. ST ma chociaż potężną baze ptofesjonalnych utilsow DTP I Midi .

gratulacje. Nie zmienia to faktu, że to profesjonalne ST w temacie gier w porównaniu z karakanem wypada blado - a chyba tego dotyczy porównanie. Gdybym zamknął oczy, to nie wiedziałbym, czy to gra ST, czy jakiś 8-bitowiec:

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem