[#1] Cykliczne farmazony
...
[#2] Re: DOSBox JIT
Czyli można już normalnie użytkować na Amidze ms-dos jak i gry pod niego. Pamiętam że emulator peceta Pc-Task działał nie za szybko na Amidze ale to było 20 kilka lat temu...
[#3] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #2

Na Amidze to nie wiadomo ale na AmigaONE już można.
[#4] Re: DOSBox JIT

@michal_zukowski, post #3

Ostatnio zainteresowałem się tymi nowszymi komputerami i dla mnie to Amiga. Ale fakt lepiej podawać pełną nazwę jak coś się tyczy Amigi 1200 to nie uogólniać pisząc Amiga tylko pełną nazwę podawać.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2020 21:20:19 przez amikoksu
[#5] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #4

A ja mam Fujitsu SIemens S762, mam tam Debiana, i dla mnie to też Amiga.
A co :)
[#6] Re: DOSBox JIT

@wali7, post #5

No właśnie. Mając DOSBOx na Amidze można powiedzieć że Amiga to pecet. Jak kto tam woli.
[#7] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #4

Można też odróżniać typ komputera od modelu, ale jak widać nie ma obowiązku
Amiga 1200
AmigaOne x5000
[#8] Re: DOSBox JIT

@Jacques, post #7

Można ale nie trzeba. Zależy w jakim kontekście. Z tego co wiadomo to AmigaOne jest na licencji Amiga Inc i na tych nowszych Amigach uruchamia się natywnie licencjonowany Amiga OS / Workbench. Także zależnie od kontekstu można stosować uproszczoną nazwę, pierwszy człon czyli Amiga.
[#9] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #8

Jednak dalej nie nazywa sie Amiga.
Nie mowiac juz ze niektore sklepy boja sie wpisac nawet nazwe AmigaOne
link
[#10] Re: DOSBox JIT

@stefkos, post #9

Nazywa się gdyż w nazwie występuje słowo Amiga. Można uznać to za niepełną nazwę. Także jak ktoś chce to może stosować uproszczoną nazwę - Amiga. Jak wspomniałem zależy od kontekstu.
[#11] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #10

Haha, nazywa się, bo zawiera, dobre sobie, w dodatku zrośnięte dwa człony to jednak zupełnie inne słowo.
Ale nagiąć można wszystko OK

Nikt nie mówi, że na "Amigałanach" nie działa AmigaOS, ale nie jest to komputer Amiga, a reszta to już myślenie życzeniowe.
[#12] Re: DOSBox JIT

@Jacques, post #11

Zacytuje sam siebie.
Z tego co wiadomo to AmigaOne jest na licencji Amiga Inc i na tych nowszych Amigach uruchamia się natywnie licencjonowany Amiga OS / Workbench.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 09:23:21 przez amikoksu
[#13] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #12

Cytuj co chcesz, komputer nazywa się AmigaOne, a nie Amiga i widocznie licencji nie starczyło na "wszystko", SPRZĘTOWO z "tamtymi Amigami" ma tyle wspólnego co Mac-ki, ale tu mało kto pudruje rzeczywistość.
Żyje nazwa AmigaOS i fajnie, ale nie ma co się oszukiwać w kwestii sprzętu.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 09:23:56 przez Jacques
[#14] Re: DOSBox JIT

@Jacques, post #13

Wspomniałem wyżej dwa razy o uproszczonej nazwie. Niech sobie każdy nazywa co jak chce. Dla mnie AmigaOne to jest Amiga bo nazwa i licencja robi swoje.

Sprzętowo nie ma wspólnego za bardzo, bo tam te podzespoły wyszły z rynku bo były przestarzałe i trzeba było je zastąpić nowszą technologią.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 09:25:05 przez amikoksu
[#15] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #10

Kiedys bylo to juz walkowane 1000x.
AmigaOne to AmigaOne, Pegasos to Pegasos.
Na tych dwoch komputerach mozesz uruchomic AmigaOS4. ZADEN natomiast nie nazywa sie Amiga (Draco tez sie nie nazywalo Amiga a chodzil na nim AmigaOS).
Oczywiscie bedziesz bronil tego tak samo jak wszyscy inni co zakupili komputer AmigaOne.
[#16] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #14

A ja wspominałem, że mając KCS Power PC Board w Amidze 500, powinienem mieć superszybkie PowerPC, a mam... Emulator PC/XT
AmigaOne to nie uproszczona nazwa, to skomplikowana nazwa, bo na "tę" Amigę nie było odpowiednich praw widać i w sumie słusznie, bo to nie są już tamte komputery i nigdy nie będą.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 09:27:49 przez Jacques
[#17] Re: DOSBox JIT

@Jacques, post #16

Nazywaj sobie nowsze Amigi jak chcesz. To i tak nic nie zmienia. Takim tokiem rozumowania można powiedzieć, że dzisiaj nie ma już pecetów bo to co jest w dzisiejszych czasach to nie ma za wiele wspólnego z IBM-pc.
[#18] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #17

Proponuję się przenieść z tym do innego działu

https://www.ppa.pl/forum/pregierz/40899/-dla-mnie-amiga-vs-amiga-to

Tam już jest z 240 wpisów co jest amigą, a co nie.
[#19] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #17

Sam podajesz argumenty przeciwko swojemu dziwnemu tokowi myślenia.
Owszem, są właśnie PC-ty w domach, a nie IBM-y i na tym zakończmy, bo to jakieś opary absurdu.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 09:37:30 przez Jacques
[#20] Re: DOSBox JIT

@Jacques, post #19

No to co to jest pecet? Komputer na którym można uruchomić Windowsa?
Na AmigaOne można uruchomić AmigaOS.
[#21] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #17

Takim tokiem rozumowania można powiedzieć, że dzisiaj nie ma już pecetów bo to co jest w dzisiejszych czasach to nie ma za wiele wspólnego z IBM-pc

Nawet nie jarzysz co to pecet. Marsz do Wikipedii. Doszkol się, potem dyskutuj "co to Amiga".
.
[#22] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #20

Robienie analogii AmigaOne vs Amiga ze współczesnymi PC vs IBM PC jest kulą w płot, bo w AmigaOne przy braku chipsetu jednoznacznie stanowiącego o idei/charakterze tamtych Amig było wszystko do zatracenia w rozwoju i zostało zatracone (dlatego to nie są Amigi), a IBM PC / PC z otwartą architekturą nie miały czego zatracać od zarania dziejów niemalże już, bo od uwolnienia specyfikacji to były składaki z różnych cześci.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 09:39:29 przez Jacques
[#23] Re: DOSBox JIT

@rePeter, post #21

Pecet to komputer osobisty. Czyli defacto każdy komputer domowy.
[#24] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #20

"pecet" to wlasciwie nazwa potoczna, mozna na tym urzadzeniu uruchomic to co mozna.
Na AmigaOne mozesz uruchomic linuxa, nie nazywa sie jednak LinuxOne.
Tak jestem za by przenisc ta rozmowe do innego watku, nic ona nie wnosi do DOSBoxa na os4.
[#25] Re: DOSBox JIT

@Jacques, post #22

Z tego co się orientuję to w Amigach One jest jakiś chipset tylko nie jest kompatybilny z klasycznymi Amigami. Nie da się ciągnąć starej technologii w nieskończoność. Wszystko ewoluuje.

Chociaż fajnie by było gdyby wszystko było oparte na starej technologii tylko 10 000 x szybsze.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 09:49:07 przez amikoksu
[#26] Re: DOSBox JIT
A powiedz mi skad to "Amiga One"? Powstal jakis nowy twor o ktorym nikt nic nie wie?
https://en.wikipedia.org/wiki/AmigaOne

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 09:54:26 przez stefkos
[#27] Re: DOSBox JIT

@amikoksu, post #25

Napisz dokladnie jaki chipset.
"Wiesz wydaje mi sie ze Pegasosach jest taki chipset.... bo przeciez nie mozna ...i tak dalej."
"Wiesz Drako to byla Amiga bo byl w niej taki chipset...."
Albo dowod albo cos jest tylko w Twojej wyobrazni.

P.S.Tabor to bedzie Tabor nie Amiga czy AmigaOne.
P.S.2. W sumie powinienem tez to dodac.
Kiedys bylem "wyznawca Amigi" i nie dochodzilo do mnie ze cos innego moze byc lepsze niz Amiga. Czasy sie jednak zmieniaja i czlowiek rosnie i rozumie wiecej. Zaczalem wiecej myslec niz czuc. Kiedys takie Drako bym wysmial, wysmiewalem sie z Amithlona, wysmiewalbym pewnie tez i Pegasosa i wszystko tylko po co? Jak cos jest czyms to jest tym czym jest.Mimo ze dla mnie moze byc i najwspanialszym cudem swiata. Nie udowadniam jednak innym ze to co dla mnie jest tym cudem dla nich tez MUSI byc.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 09:59:35 przez stefkos
[#28] Re: DOSBox JIT
Wyzywanie od trolli się zaczyna w odsieczy koledze, który strasznie błądzi z oceną rzeczywistości zarówno w świecie Amigi, jak i PC?
O kompleksach chyba nie powinieneś za bardzo pisać, jakoś użytkownicy MorphOS-a nie nazywają komputerów na których je uruchamiają Amigami, choć taką teorię miałeś (o wmawianiu sobie).
Twoja reakcja porównująca programistów AmigaOS i MorphOS też była dość znacząca (w świetle kompleksów), a okoliczności pojawienia się DOSBoxa JIT na AMIGAOS 4.x dość szybko się wyjaśniły

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2020 09:58:09 przez Jacques
[#29] Re: DOSBox JIT

@stefkos, post #26

A powiedz mi skad to "Amiga One"? Powstal jakis nowy twor o ktorym nikt nic nie wie?

Nie wiedzą tylko lenie, którym się robić nie chce albo życiowi nieudacznicy, których stać co nawyżej na 20 letniego MACa PPC. Jak się kiedyś weźmiesz do solidnej pracy, to moze zarobisz na nową Amigę, poczytasz sobie dokumentację, readme do poszczególnych komponentów systemu, to się dowiesz. Wątpię jednak że kiedykolwiek to nastąpi.
[#30] Re: DOSBox JIT

@MUFA-amigaone-pl, post #29

I Ty pisałeś o leczeniach kompleksów, a tu komentarz jak z WP czy Onetu
Może udacznicy wolą INACZEJ wydawać swoje pieniądze niż na sprzęt paraamigowy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem