[#18]
Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion
@Norbert,
post #17
Niestety przepięcie CD na wewnętrzne IDE nie wchodzi w rachubę. FastATA daje pewną ciekawą funkcjonalność, której nie udało mi się uzyskać na wewnętrznym IDE. Na FastATA można sterować odtwarzaniem płyt CD-AUDIO z poziomu programu ACDPlay. Chodzi o to, że odtwarzanie to odbywa się praktycznie bez udziału procesora/systemu, za pomocą FastATA i ACDPlay można włączyć i sterować odtwarzaniem płyty CD-AUDIO ale dźwięk idzie bezpośrednio z wyjścia audio CD-ROM'u na wejście audio na płycie A4000. Większość programów do odtwarzania płyt CD-AUDIO jakie testowałem działa na innej zasadzie, odczytuje ścieżki audio z płyty, dokonuje konwersji danych i odtwarza muzykę poprzez AHI, co wymaga zaangażowania zasobów systemu.
CD podepnę pod IDE na płycie ale tylko z czystej ciekawości żeby zobaczyć jak się zachowa Amiga i Fusion ale na taką zabawę trzeba trochę więcej czasu, bo więcej jest roboty. Sam jestem ciekaw, czy pojawi się scsi.device w systemie. Możliwość podłączenia 2 dodatkowych urządzeń jest kusząca ale z drugiej strony i tak w A4000 jest mało miejsca w środku.
Nie łapię co masz na myśli pisząc, że terminator nie spełnia swojej roli, czy to znaczy, że w kicku 3.1.4 usunęli opóźnienie startu systemu? W sumie nie robiłem testów ze stoperem ile system potrzebuje czasu na wystartowanie z i bez tego terminatora. Wrzucam sobie to na listę testów do wykonania, zobaczymy co wyjdzie.
Jeśli chodzi o podmianę kicka to nie wiem czy jest sens. Kiedyś podmieniłem na fizyczny 3.0, bo taki był oryginalny w tej ami, ale system przestał się uruchamiać, przestało poprawnie wykrywać partycje na dysku, system ich po prostu nie widział, więc była tu jakaś duża niekompatybilność pewnie nie tylko w scsi.device ale również w FFS'ie. Nie podejrzewam aby z 3.1 było lepiej. Ale jak by mnie jednak naszło na takie zabawy to się zapytam, czym podmienić całego kicka (rozumiem, że remapollo nie zadziała) i czy masz może kicka 3.1 od A4000D "użyczyć" do testów?