[#1] A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion
Na mojej A1200 driver FastATA podmieniał systemowe scsi.device, natomiast na A4000 zamiast podmienić scsi.device instaluje w systemie nowy: 2nd.scsi.device. Mam w systemie skonfigurowany CD-ROM podpięty do drugiego portu FastATA jako "slave" (device=2nd.scsi.device, unit=3) i wszystko działa OK. I teraz pytania:
1. Czy to jest normalne, że mam w A4000 2nd.scsi.device zamiast podmienionego scsi.device?
2. Czy w związku z powyższym IDE na płycie dalej jest używalne?
3. Ustawienie w emulatorze Fusion CD-ROM'u jako device=2nd.scsi.device oraz unit=3 powoduje, że dostaję komunikat o błędnej konfiguracji CD-ROM'u i emulator się nie uruchamia. Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Jak zmusić Fusion'na do zobaczenia tego CD-ROM'u?
4. Czy można jakość wyciągnąć z pamięci ten 2nd.scsi.device i jako fizyczny device (plik) wrzucić go do katalogu DEVS? Może w tym leży problem, że nie mam tam tego pliku?
[#2] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #1

A wystarczyło poczytać dokumentację:

The card creates a proprietary device for software FastATA
control, whose name depends on the system's configuration.
If you do not use a standard IDE port in the A1200 mainboard, the card will create a scsi.device. If you use a standard IDE port, the card will create 2nd.scsi.device. When several FastATA, A2091 cards are used, the card will create: 3rd.scsi.device, 4th.scsi.device...
[#3] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #2

OK tego nie widziałem. Załatwia to pkt. 1 i 2. Nigdy bym nie przypuszczał, że w A1200 jak się ma FastATA to można jeszcze użyć też IDE na płycie. Tym bardziej, że do gniada IDE podłącza się kabelek od FastATA. W A4000 FastATA jest na Zorro więc sytuacja jest inna. Nie mam tu podłączonego żadnego urządzenia do IDE na płycie ale mam założony terminator i pewnie dlatego pojawia się 2nd.scsi.device zamiast scsi.device.

Ale dalej nie wiem jak zmusić Fusion'a do współpracy z CD.
[#4] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #3

Sprawdź czy nie w nazwie nie ma literówki.
Wielkość liter tez może mieć znaczenie.
Czy FINDDEVICE z pakietu IdeFix, też widzi CD-ROM pod tym samym device i unit.

Czy emulator się nie uruchamia w ogóle czy się uruchamia ale nie przyjmuje płytki.?
[#5] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #4

Sprawdzałem kilkukrotnie czy nie ma jakiejś literówki, tu jest OK. Pakietu IDEFIX nie instalowałem bo mi w systemie wszystko chodzi bez problemu. Problem ma tylko Fusion. Fusion wywala komunikat, że CD jest źle skonfigurowany i się nie uruchamia, wraca do okna konfiguracji.
[#6] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #2

Zawsze bylo ze w A1200 po podlaczeniu FastATY nie mozna bylo kozystac ze standardowego portu IDE.
Od ktorej wersji jest to mozliwe?
[#7] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #5

Z archiwum IdeFix wyciągnij tylko plik FINDDEVICE.
Nic nie musisz instalowac
[#8] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Phibrizzo, post #6

Właśnie teraz zauważyłem że tam napisane jest A1200.
Tekst wyciąlem z oryginalnej dokumentacji FastAta dla A4000, więc przypuszczam że to błąd po stronie Elboxu.
[#9] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #7

OK, zrobiłem parę testów.
1. Finddevice wykrywa napęd CD jako 2nd.scsi.device unit 3, czyli tak jak powinno być.
2. Na liście driver'ów w Finddevice nie mam scsi.device, jest tylko 2nd.scsi.device (i inne) i nie ma znaczenia czy jest założony terminator na gnieździe IDE na płycie, czy go nie ma. Czyli teoria z 2 postu ma się nijak do rzeczywistości, bo zgonie z nią jak nie mam nic podpięte pod port IDE na płycie głównej to FastATA powinna zainstalować się jako scsi.device, a tak nie jest.
[#10] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #9

Ten opis z Elboxu musi zawierać błąd i sądzę, że fastATA do A1200 zajmuje miejsce oryginalnego IDE w mapie pamięci. Aby FastATA działała w A1200 jako osobne urządzenie, musiałaby być urządzeniem korzystającym z autoconfigu (pojawi się w zakładce BOARDS w sysinfo lub po wpisaniu showconfig w cli) i posiadać bootrom ze sterownikiem jak w wersji Zorro, inaczej nie dałoby się zbootować z takiego rozszerzenia, w wersji do A1200 widzę tylko układy logiczne. FastATA na Zorro wygląda jak całkiem odmiennie działające urządzenie.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2020 12:59:53 przez sanjyuubi
[#11] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #9

FastAta masz jako Resident?
W bootmenu pod jakim DEVICE widać partycje ?
Masz ostatnią wersję FA ?

Jeśli nadal nie będzie podmiany na scsi.device, to możliwe że jest błąd w dokumentacji, albo zostało to zmienione w nowszej wersji oprogramowania, a dokumentacja została stara.

Warto byłoby napisać do Elboxu.
[#12] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #11

FastATA jest nowa, kupiona w zeszłym miesiącu. Sterowniki ściągałem z Internetu ze strony Elboxu, bo dołączona dyskietka nie chciała się odczytać ale zakładam, że są najnowsze. W FastATA 4000 nie ma możliwości zdefiniowania opcji RESIDENT, ani z poziomu programu preferencji, ani z poziomu linii komend (jedyna opcja to QUIET). W bootmenu jest 2nd.scsi device.
[#13] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #12

Poszperałem trochę w sieci i znalazłem takie cudo
MKV= FastAta 4000

System with MKV = Two scsi.devices
System with IDE Terminator + MKV = only one scsi.device (the MKV)
System with IDE Terminator + IDEFix + MKV = Two scsi.devices

To albo masz uszkodzony lub niewłaściwy Terminator IDE, albo korzystasz z IdeFix.
Bo chyba nie używasz kick 3.1.4?
[#14] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #13

Terminator jest nowy kupiony w Amigowym sklepie, nie jakaś samoróbka ale jak bym miał schemat to łatwo mógłbym go sprawdzić, tam są same pasywne elementy.
IdeFix'a nie mam ale chyba z ciekawości go zainstaluję i przetestuję.
Mam kicka 3.1.4, zainstalowałem go ze względu na A3660, żeby nie kombinować z custom ROM'ami.
Mam też PIO2MOD i może to on ma wpływ na to, że Amiga zachowuje się tak jak by był założony terminator (druga linia z Twojego cytatu), niezależnie od tego czy w rzeczywistości jest czy go nie ma.
[#15] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #14

Nie instaluj Idefixa co będziesz mial dwa scsi.device. A tego nie chcesz.
Zmapuj kick3.1 dla A4000 ( lub podmiec fizycznie) i sprawdź wtedy ile masz scsi.device.
Nic o PIO2MOD nie pisalem, ale to też może być powód.

Najszybciej będzie podmienic kickstart.
[#16] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #13

A na jakiej zasadzie to działa? Terminator powoduje jedynie oszukanie procedury czekającej na dysk, przez co nie ma 30 sekundowego czasu oczekiwania.

Na aminecie jest coś takiego jeszcze: http://aminet.net/package/disk/misc/NoIDE13

Jeśli teoretyczną przyczyną problemu jest to, że CD-ROM znajduje się na 2nd.scsi.device, to przecież można to łatwo zweryfikować, podłączając go do IDE na płycie głównej.

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2020 14:44:56 przez sanjyuubi
[#17] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@sanjyuubi, post #16

W sumie autor wątku ma PIO2 na wbudowanym IDE, to po przepięciu CDROM, nie straci się dużo na prędkości w porównaniu do FastATA.
I tak ma 2 scsi , więc Terminator IDE, nie spełnia swoje roli na kick3.1.4.
Dzięki temu FUSION już zadziała.
[#18] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #17

Niestety przepięcie CD na wewnętrzne IDE nie wchodzi w rachubę. FastATA daje pewną ciekawą funkcjonalność, której nie udało mi się uzyskać na wewnętrznym IDE. Na FastATA można sterować odtwarzaniem płyt CD-AUDIO z poziomu programu ACDPlay. Chodzi o to, że odtwarzanie to odbywa się praktycznie bez udziału procesora/systemu, za pomocą FastATA i ACDPlay można włączyć i sterować odtwarzaniem płyty CD-AUDIO ale dźwięk idzie bezpośrednio z wyjścia audio CD-ROM'u na wejście audio na płycie A4000. Większość programów do odtwarzania płyt CD-AUDIO jakie testowałem działa na innej zasadzie, odczytuje ścieżki audio z płyty, dokonuje konwersji danych i odtwarza muzykę poprzez AHI, co wymaga zaangażowania zasobów systemu.
CD podepnę pod IDE na płycie ale tylko z czystej ciekawości żeby zobaczyć jak się zachowa Amiga i Fusion ale na taką zabawę trzeba trochę więcej czasu, bo więcej jest roboty. Sam jestem ciekaw, czy pojawi się scsi.device w systemie. Możliwość podłączenia 2 dodatkowych urządzeń jest kusząca ale z drugiej strony i tak w A4000 jest mało miejsca w środku.
Nie łapię co masz na myśli pisząc, że terminator nie spełnia swojej roli, czy to znaczy, że w kicku 3.1.4 usunęli opóźnienie startu systemu? W sumie nie robiłem testów ze stoperem ile system potrzebuje czasu na wystartowanie z i bez tego terminatora. Wrzucam sobie to na listę testów do wykonania, zobaczymy co wyjdzie.
Jeśli chodzi o podmianę kicka to nie wiem czy jest sens. Kiedyś podmieniłem na fizyczny 3.0, bo taki był oryginalny w tej ami, ale system przestał się uruchamiać, przestało poprawnie wykrywać partycje na dysku, system ich po prostu nie widział, więc była tu jakaś duża niekompatybilność pewnie nie tylko w scsi.device ale również w FFS'ie. Nie podejrzewam aby z 3.1 było lepiej. Ale jak by mnie jednak naszło na takie zabawy to się zapytam, czym podmienić całego kicka (rozumiem, że remapollo nie zadziała) i czy masz może kicka 3.1 od A4000D "użyczyć" do testów?
[#19] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #18

Musisz mieć coś źle poustawiane jeśli czyta Ci ścieżki jako dane zamiast sterować samym CD-ROMem, na gołej A600 kiedyś puszczałem płytę audio i takiego motywu nie było jak u Ciebie. Nie pamiętam, gdzie widziałem wzmiankę o bezpośrednim odczycie ścieżek audio, czy to cecha mountlisty, czy też programów.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2020 20:36:37 przez sanjyuubi
[#20] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@sanjyuubi, post #19

Zestaw ACDPlay + FastATA daje radę. ACDPlay + IDE na płycie A4000 nie działało. Jak przeglądałem odtwarzacze CD na aminet'cie to większość z tych które sprawdzałem w opisie miało, że wymaga AHI.
[#21] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #20

Nie widzę w opisie ACDPlay, aby był to ekskluzywny program dla FastATA, w jaki sposób nie działa ten program na wbudowanym IDE?

Jak odtwarzasz te płyty z poziomu tych aplikacji, tak jakbyś odtwarzał zwykłe pliki? Zauważyłem, że AsimCDFS i AllegroCDFS traktują ścieżki jak pliki, jeśli je dodasz do playlisty jak pliki z dysku, to będą czytane bezpośrednio z CD i obrabiane.

W tych innych programach nie ma opcji wyłączenia odtwarzania cyfrowego? A może wcale nie są przystosowane do współpracy z CD albo trzeba taki tryb gdzieś wywołać?
[#22] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #20

Programy do odtwarzania CD Audio nie obciążają Amigi.
Takich programów jest wiele na Aminecie i nie jest wymagane AHI
CD player
Takie programy działają już od kick1.3 i A500.

Co do mapowania kickstartu to jest SKick.
Powinien zadziałać z A4000
To karty turbo nie masz żadnego softu do mapowania kick ?
Z opisu NOIDE z Aminetu wynika że działa max kick3.1.
Wtedy jeszcze nie było 3.1.4 i dlatego też może to być jego wina.
Podmiana kick powinna to wyjaśnić.
Sprawdź jaki device wtedy widać w bootmenu.
Warto też odpalić Amigę z dyskietki z programem FINDDEVICE.
[#23] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #22

Dobra, zrobiłem parę testów ale najpierw odpowiem na pytania.

@sanjyuubi
Jak wkładałem płytę CD-AUDIO to pojawiała się na blacie WB ale ACDPlay nie rozpoznawał jej i nie można było włączyć odtwarzania.

@Norbert
Mam karty A3640 i A3660 (ale też z procem 040 - na razie) i nie mam do nich żadnego programu do mapowania kicka. Karty te mają zworki pozwalające na zmapowanie fizycznego kicka a nie z pliku. Podmianą kicka jeszcze się nie bawiłem.

Jeśli chodzi o testy to:

1. Przy mojej konfiguracji sprzętowej nie ma znaczenia, czy mam założony terminator, czy nie i tak system uruchamia się zawsze w tym samym czasie. Testy robiłem zarówno dla miękkiego jak i twardego resetu. Nie wiem, czy to wina kicka 3.1.4, czy PIO2MOD'a, a może jeszcze czegoś innego?

Najciekawiej wyszły testy odpalenia jednocześnie FastATA i IDE na płycie:
2. Najpierw do IDE na płycie podłączyłem tylko CD. W systemie nie pojawiło się scsi.device i w żaden sposób nie mogłem wymusić żeby zobaczył tego CD. Dopiero jak uruchomiłem LoadIDE z pakietu IDEFix i zresetowałem kompa pojawiło mi się w systemie scsi.device (oraz atapi.device) i zaczął działać CD. Tak zamontowany CD działał poprawnie również w Fusion i z ACDPlay. LoadIDE wgrało własne scsi.device. Czas uruchamiania systemu się nie zmienił.
3. Następnie do IDE na płycie podłączyłem sam dysk twardy (nie kartę CF w adapterze). O dziwo dysk pojawił się na blacie WB i w systemie pojawiło się scsi.device z kicka 3.1.4. Niestety czas potrzeby na uruchomienie systemu zwiększył się o ok. 30s.

4. Udało mi się częściowo zmusić Fusion'a do współpracy z CD podpiętym do FastATA na 2nd.scsi.device. Zamiast konfigurować CD w zakładce CD-ROM zrobiłem to w zakładce SCSI. Jest tylko małe ale płyta, którą chcemy zobaczyć w emulowanym Macu musi być w napędzie przed uruchomieniem emulacji. Na emulowanym Macu nie ma możliwości zmienić płyty, po jej wysunięciu i powtórnym włożeniu nie jest już widoczna a emulowany Mac często zalicza w tym momencie zwis. Chcąc zmienić płytę trzeba najpierw wyłączyć emulację.

Pytania:
5. Podoba mi się pomysł pozostawienia CD podpiętego pod IDE na płycie tylko IDEFix jeśli się go nie opłaci (nie wiem, czy w ogóle jest to jeszcze możliwe) wyrzuca co jakiś czas info o tym, że nie jest zarejestrowany, a to mi przeszkadza. Czy są może jakieś inne pakiety, które nie są płatne a pozwoliłyby na odpalenie tego CD? A może jakiś inny sposób, np. podmiana scsi.device na inne może by pomogła, jeśli tak to na jakie do A4000?

6. Pytanie z innej beczki bo nie chcę zakładać osobnego wątku. Zauważyłem, że dautherboard strasznie się grzeje. Co prawda nie parzy jeszcze ale już niewiele mu brakuje. Na razie obudowę mam cały czas otwartą więc jest wietrzenie ale jak ją zamknę to może się zrobić bardzo gorąco w środku. Czy to normalne, że dautherboard się tak grzeje? Mam go w pełni obsadzonego katami Z3 (CV64_3D, NetSurf+RR, FastLaneZ3 i FastATA).
[#24] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #23

Na scsi.device nie wykryjesz cd-romu jeśli nie uruchomisz wcześniej idefixa, ale atapi.device powinien go widzieć bez idefixa, u Ciebie tak nie jest?

Klucz do idefixa masz na płycie Amiga Forever.
[#25] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #23

Ustawiłeś właściwe DEVICE i UNIT w ACDPlay ?
Blizkick obsługuje A3640.

1.Bez mapowania lub podmiany Kick nic nie będzie mozna powiedzieć.
Nie ma też co demontować PIO2 .
2. Przecież kick3.1.4 obsługuje CD poprzez własne scsi.device.
Dziwne że u Ciebie nie.

4.W płyty wyciągasz za pomocą systemu MacOS, czy przez przycisk w napędzie CD?
5. EIDE.device przyspiesza i podmienia scsi.device na szybsze i z możliwością obsługi 4 IDE na standardowym kontrolerze. Napędy CD od tego momentu też są już obsługiwane przez eide.devicd.
Tylko, czy to zadziała na kick3.1.4?

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2020 20:36:29 przez Norbert
[#26] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #25

Jakoś mi umknęło uwadze, że to 3.1.4, sprawdzałeś, czy urządzenia atapi są faktycznie wykrywane bez dodatkowego softu?
[#27] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Norbert, post #25

@sanjyuubi
Nie do końca jest tak jak piszesz, niektóre scsi.device też współpracuja z CD. Mój CD działa z scsi.device od FastATA, od IDEFix też i nawet od 3.1.4 (ale tylko jak nie ma FastATA).

@Norbert
Ad. 2. Jak napisałem powyżej mój CD działa z scsi.device z 3.1.4 ale jak nie ma FastATA. Wcześniej, zamin zamontowałem FastATA, miałem dysk i CD na jednej taśmie podpiętej do IDE na płycie głównej i to chodziło. Problem miałem tylko z ACDPlay i innymi tego typu programami (przetestowałem ich kilka).
Ad. 4. Płytę wysuwałem za pomocą systemu Mac.
Ad. 5. Przetestuję to EIDE.
[#28] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #27

Chodziło mi scsi.device, które są oryginalnie w kickstarcie od C=, te nie obsługują ATAPI. Sterownik atapi.device nie potrzebuje scsi.device, ani fixów, by obsłużyć CD.

Czy to wygląda tak jakby obecność fastata miała wpływ na działanie wewnętrznego IDE (3.1.4)?
[#29] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@sanjyuubi, post #28

Do niedawna tak przypuszczałem, że FastATA "gryzie się" z kick 3.1.4 ale po ostatnich 2 dniach zabawy już nie jestem co to tego przekonany. Wygląda na to, że mam jakiś problem z Amigą, albo zimne luty albo zasilanie. Jak świeżo odpalę to IDE na płycie nie chce w ogóle chodzić, nie wykrywa ani dysku ani CD, CD nawet jak wykryje i zamontuje to i tak nie pokazuje płyt. Dopiero po dłuższym czasie pracy Amigi zaczyna wszystko działać, tak jak by się coś wygrzało i zaczęło dopiero dobrze funkcjonować - to mogło by wskazywać na zimne luty. Druga możliwość to zasilacz, który na zimno daje 4,89V (IDE na płycie przy tym napięciu nie działa dobrze) ale po dłuższej pracy 4,92V (przy tym napięciu już wszystko zaczyna poprawnie działać ale to też może wynikać z tego co napisałem wyżej).
W każdym bądź razie muszę się najpierw zabrać za zasilanie bo 4,89V to i tak uważam, że jest za mało, a później wrócę pewnie do zabawy z tymi dyskami.
[#30] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #29

Trochę ciężko powiedzieć, czy te 0,03V różnicy naprawdę robią jakąś różnicę, a i samo 4.9V jest jeszcze w granicach, w których powinno wszystko działać, 4.7-4.8 byłoby już martwiące.

Czy w zasilaczu do A4000 jest jakiś potencjometr do regulacji 5V, by sprawdzić tę wersję?
Zimne luty też mogą w chodzić w grę jak mówisz, chociaż tak trudno zdiagnozować teoretyzując, nic nie zastąpi porządnych oględzin.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2020 14:15:20 przez sanjyuubi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem