[#1] Tylko jedna AMIGA
Patrząc na wątek juena ciężko będzie policzyć kto ma tylko jedną amige.
Jak macie ochotę to tu dopiszcie się kto ma sztuk: 1
(recedenta wyciągnąłem właśnie z tamtego wątka by nie zostać sam Hehe)
Inne komputery mogą być w ilości dowolnej.
Ilość amig niesprawnych też dowolna.

pch (ta z lat 90 jest na śmieciach, obecną kupiłem w 2016)
recedent
[#2] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #1

Ja
[#3] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #1

To jest odpowiedź czemu ceny są jakie są. Amig starczyłoby dla wszystkich zainteresowanych, lecz skoro większość jest skumulowana w rękach wąskiej grupy osób, to bańka cenowa jest pompowana. Siłą rzeczy, jak ktoś ma naście Amig, to znaczy że większość z nich pewnie po prostu pokrywa się kurzem, choć mogłaby służyć innym.

Ja oczywiście takiego zbieractwa nie neguję, bo w sumie mamy wolny rynek, komputery nie są na kartki i każdy może ich kupować ile chce, nawet i po kilkaset, jak mu się w domu zmieszczą. Natomiast patrząc z boku, globalnie dla rozwoju nurtu fascynatów komputerów retro, to nie jest pozytywne zjawisko.

Sam nie mam żadnej Amigi klasycznej, dwie Amigi One, na wypadek gdyby jedna się zepsuła, no i dwa ośmiobitowe Atari, dokładnie z tego samego powodu. Jakiejś dalszej kumulacji tego hardware nie planuję.
[#4] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #1

ja
i nie planuję więcej.
[#5] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #1

ja od zawsze czyli 94 roku, mam tylko tą samą A1200
i to co mnie zawsze ciekawiło to to ile można wyciągnać z tego
sprzętu o dużych możliwościach rozrzeszeń.
Więc jaram się kartami V1200, Warpami a nwet tym że ktoś użył portu zegarowego
do podłaczenia USB xD

odkopałem ze strychu rok temu i zaczałem zabawę "od nowa"
ciekawe bo sporo osób też tak zrobiło ostatnio..

no i wraz z tymi "nowymi" kartami zaintersował mnie temat programowania RTG
wiec tez sie tych trochę bawię..

ogólnie chcę mały mały kącik urządzić w pokoju żeby mieć ten zestaw podłączony "na stałe"
a nie ściągać z szafy

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2021 21:34:33 przez mateusz_s
[#6] Re: Tylko jedna AMIGA

@MUFA-amigaone-pl, post #3

Podobnie jak Rafał: Amiga One - 2 sztuki
[#7] Re: Tylko jedna AMIGA

@mateusz_s, post #5

Z pośród moich Amiga, to tylko jedną mam Amigę 2000
[#8] Re: Tylko jedna AMIGA

Jasne! Zabierzmy bogatym, dajmy biednym, czy jakoś tak żeby było sprawiedliwie. Już to było grane i jakby nie wyszło.

Niech każdy zbiera i płaci ile chce, rynek weryfikuje. Ceny są chore ale skoro ludzie płacą to znaczy że jest ok. To nie papier toaletowy ze każdy musi kupić.

Dodam tylko że te amigi np u mnie to jednak są odrestaurowane, rozbudowane itp więc nie leżą tylko po to by gnić.

Żeby nie było, nie chcemy żeby wątek przeistoczył się w kolejną krucjatę przeciwko handlarzom - bo to zupełnie inna para kaloszy jest.

Po prostu uważam, że jeśli ktoś ma z tego frajdę, to dlaczego miałby sobie nie zbierać np. 50 Amig 500 i 25 A1200? I w każdej mieć innej karty turbo, czy innej rewizji płyty - bo tak po prostu lubi?

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 05:11:24 przez alt_

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 05:19:42 przez alt_
[#9] Re: Tylko jedna AMIGA

Ja myślę, że fascynaci retro mogli się obudzić z pasją 10 lat wcześniej i by nie mieli problemu. A teraz to niestety, ale jest za późno. Jest drogo i będzie tylko drożej.
[#10] Re: Tylko jedna AMIGA

@abcdef, post #9

Ja bym powiedział że tak 15 lat wcześniej, kiedy A1200 chodziły po 100zł a A500 w cenie flaszki. Sam głupi wtedy wyprzedałem za bezcen wszystko co miałem a dziś warte byłoby równowartość dobrego używanego auta. Ale mniejsza już o tę umowną wartoś, po prostu przede wszystkim nadal miałbym je w kolekcji. No ale...

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 05:28:28 przez alt_
[#11] Re: Tylko jedna AMIGA

błędne myślenie. amig starcza dla każdego i ceny nie są wcale takie tragiczne. dla chcącego nic trudnego. ja najnowsza Amige kupiłem od gościa, który już ewidentnie był wkurzony bo wystawił ją trzeci raz. dwa razy się sprzedała i nikt nie zapłacił. nie czuje się jakbym komukolwiek coś odebrał, zwłaszcza że większość moich (jak nie wszystkie) zakupów to zdecydowanie dużo poniżej ceny rynkowej, chyba jednak takiego popytu nie ma jak Ci się wydaje :)

kto ma mieć amige już ma. to ceny sprzętu do niej są wysokie a nie ma same komputery.
[#12] Re: Tylko jedna AMIGA

@juen, post #11

Zgadzam się z Tobą. Można w dobrych cenach Amigi dorwać. Z resztą widać na znanych portalach aukcyjnych, że te Amigi z cenami z kosmosu wiszą latami :) - czasami myślę że ktoś poprostu się chce pochwalić sprzętem który posiada i dlatego wystawia w nierealnych pieniądzach...
[#13] Re: Tylko jedna AMIGA

@RokiS, post #12

jak komuś zależy, to i parę stów na pięćsetkę wyda. Jeszcze nie spotkałem osoby, która by biadoliła "panie, kupiłbym, ale te ceny takie z kosmosu, a dzieci głodne, na mleko nie starczy".
[#14] Re: Tylko jedna AMIGA

To jest odpowiedź czemu ceny są jakie są. Amig starczyłoby dla wszystkich zainteresowanych, lecz skoro większość jest skumulowana w rękach wąskiej grupy osób, to bańka cenowa jest pompowana.

I dobrze, bo dzięki temu Amigi są pieszczone, szanowane, chuchane, dmuchane. Gdyby ich ceny były realne (powiedzmy, takie jak ceny starych pecetów), to nikt by nie bawił się w ratowanie, naprawy, albo bylyby one robione rabunkowo, a wszystkie znaleziska piwniczne kończyłyby w elektrośmieciach.

I szybko by Amig faktycznie zabrakło.
[#15] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #1

'Tylko jedna amiga' jak dotąd:

pch
recedent
infboras
softiron
mateusz_s

Zdaje sobie sprawę, że 'tylko dwie amigi' możemy czasami potraktować jako 'tylko jedna amiga' ale jednak niech tutaj zostanie że 1=1

Wygląda to biednie patrząc na wątek juena szeroki uśmiech
[#16] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #15

Ja mam jedną Amigę 1200, na której pracuję na bieżąco. Na więcej nie mam miejsca w mieszkaniu (kamienica 40m2).
[#17] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #15

pch
recedent
infboras
softiron
mateusz_s
madman15

Mam jedną jedyną A1200 kupioną za pieniądze z komunii ;) Już jakieś 27 lat ma.
[#18] Re: Tylko jedna AMIGA

@madman15, post #17

Ilość amig =0 (nie zmieram). Może kiedyś jakiś emulator ..
[#19] Re: Tylko jedna AMIGA

@MaaG^dA, post #18

Czemu nie zalozyles kolejnego watku "0 Amig"?:P
[#20] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #1

Jedna a1200, trochę rozbudowana, jeżeli kiedyś wyjdzie to może tabor ;)
[#21] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #1

pch
recedent
infboras
softiron
mateusz_s
madman15
szczupi26

Tylko jedna przyjaciółka. Nie ukrywam ze czasami chodzi mi po głowie myśl o zakupie 500-tki i 600-tki ale póki co brak miejsca (bo z retro sprzętów nie tylko Amigę posiadam) skutecznie studzi zapał. Jednakże w ciągu kilku nadchodzących lat czeka mnie spory remont w którym uwzględniony jest osobny retro pokoik.........

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 14:27:34 przez szczupi26
[#22] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #1

1 sztuka A600
Zawsze podobała mi się A1200 tylko, że przespałem czasy z dobrymi cenami na ten sprzęt.
[#23] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #1

A1200, C64C
[#24] Re: Tylko jedna AMIGA

@Sidroff, post #22

Coraz lepiej

pch
recedent
infboras
softiron
mateusz_s
Hexmage960
madman15
Newhousik
szczupi26
Sidroff
Ove

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 15:10:27 przez pch
[#25] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #24

Muszę dodać, że mam też drugą zapasową Amigę 1200 oraz CD-32, ale nie używam na bieżąco. Oba komputery zadbane, dodałem ekranowanie w tej zapasowej A1200 i zmieniłem membranę w klawiaturze. Ale proszę nie skreślaj mnie z listy.
[#26] Re: Tylko jedna AMIGA

@Hexmage960, post #25

Wyraźnie masz napisane - TYLKO JEDNA AMIGA
[#27] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #1

A600
[#28] Re: Tylko jedna AMIGA

@Hexmage960, post #25

Wynocha do wątku "Ile AMIG"!
[#29] Re: Tylko jedna AMIGA

@Daclaw, post #28

Ta druga Amiga jest zapasowa... Zresztą obrażać za taką błahostkę to przesada.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 16:43:00 przez Hexmage960
[#30] Re: Tylko jedna AMIGA

@pch, post #24

HexMagazyn960 do usunięcia
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem