[#1] Programowanie układów xilinx
Posiadam urządzenie FYDK-XILINX-IC, ściągnąłem ISE 14.7 Window 10, ale przy instalacji wyskakuje błąd związany z virtualbox. Zainstalowałem ze strony ORACLE najnowszą wersję VB, ale przy instalacji ISE znowu wyskakuje błąd z virtualbox'em. Instalował ktoś najnowszą wersję ISE na win 10?
Czy są alternatywne programy do ISE? Chodzi mi o tylko o programowanie układów. Mam jeszcze RPI0, ale tym to chyba nie można takich rzeczy robić?
[#2] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #1

Ale instalujesz wersję dedykowaną dla VM ?
[wyróżniony] [#3] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #1

Ja instalowałem to jakieś 2 lata temu i instalowalem tak jak na tym filmiku

Do programowania używam iMPACT`a i działa
[#4] Re: Programowanie układów xilinx

@snifferman, post #3

Może od samego początku, co muszę po kolei zainstalować, żeby programować układy?(jestem początkujący w tym temacie).
Rozumiem, że IMPACT trzeba zainstalować osobno, po ISE?
[#5] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #4

Z tego co pamiętam, gdy instalowałem oprogramowanie do Xilinksów (5-6 lat temu), to Impact był częścią ISE. Ściągało się wielgachną paczkę ISE i po instalacji wszystko było jak trzeba.

PS. Do programowania Xilinksów używam bardzo starego programatora podpinanego do parallel, wszystko mieści się we wtyczce. Impact to rozpoznaje bez problemów, jednak rozważam zakup programatora USB, bo ściąganie z półki jedynego pc z parallel jakiego mam, za każdym razem gdy chcę coś zaprogramować, jest bardzo uciążliwe. Jednak działa niezawodnie (tam jest natywnie WinXP i na nim ISE bez żadnych VM).
Problemy też może robić VirtualBox... używam go do programatora EPROMów, GALi, itp, bowiem po podpięciu programatora VM bardzo często go nie widzi, trzeba kilka razy włączać i wyłączać (VirtualBox pod OpenSuse, pod VM jest Win10).

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2021 10:29:13 przez wali7
[#6] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #4

iMPACT jest zawarty w ISE. Przynajmniej w tej wersji co ja instalowałem.

Potrzebujesz iMPACT i programator.
Ja mam programator nieorginalny i pamiętam, że najnowsze sterowniki coś nie bardzo chciały działać i nie wykrywało mi programatora.

Nie jestem specem. Potrzebowałem tylko zaprogramować TFy i zrobić Update Wichrów i dalem radę

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2021 10:21:57 przez snifferman
[#7] Re: Programowanie układów xilinx

@snifferman, post #6

ISE zainstalowałem z twojego poradnikaOK. Wyrzuca komunikat, aby sprawdzić połączenie, lampka na urządzeniu jest czerwona. W ustawieniach(win10) - urządzeniach jest widoczne digilent cable.

Nie ma komunikacji z układem? Wszystko podpięte jak należy, napięcie urządzenie samo wykrywa, czy trzeba gdzieś wybrać?
[#8] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #7

Vref masz podłączone?
[#9] Re: Programowanie układów xilinx

@Kilos, post #8

VREF podpięte wg schematu, układ powinien "dostać" 3.3V.
Zapomniałem dodać, że płytka z układem nie jest podpięta w Amidze, ma to znaczenie?

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2021 20:06:34 przez AD99
[#10] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #9

A masz Jungo / WinDriver w Menadżerze urządzeń? Jaką wersję? Pamiętam, że jakaś nowa mi nie chciała działać z moim programatorem "pochodzenia wschodniego"

Obecnie mam wersję 10.2.1.0 z 2010-08-31 i ona działa mi najlepiej z tego co pamiętam

A Vref jest obecne? zmierzyłeś?

Zapomniałem dodać, że płytka z układem nie jest podpięta w Amidze, ma to znaczenie?

Bez zasilania nie zaprogramujesz.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2021 20:15:06 przez snifferman
[#11] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #9

Programowany układ musi być zasilony. Układu nie zasilisz z programatora, wręcz odwrotnie, często programator zasilany jest via Vref napięciem programowanego układu. Nie wiem jak w przypadku Twojego programatora USB, ale nawet jeśli programator zasilany jest via USB to dostaje informację o napięciu odniesienia via Vref.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2021 20:27:23 przez Kilos
[#12] Re: Programowanie układów xilinx

@Kilos, post #11

Raczej inaczej - ze względu na pracę z wieloma układami zasilanymi różnymi napięciami programator jest buforowany. Napięcie buforów od strony programowanego układu jest brane właśnie poprzez vref. Co za tym idzie programowany układ MUSI BYĆ zasilony, a sam programator zasilania NIE generuje. Dopasowuje tylko swoje poziomy do zasilania docelowego układu.
[#13] Re: Programowanie układów xilinx

@abcdef, post #12

Tzn. co się nie zgadza?
[#14] Re: Programowanie układów xilinx

@snifferman, post #10

Wg systemu najnowszy sterownik. Napięcia mierzyłem, ale bez podpięcia w Amidze DC daje znikome wartości kilka zer po przecinku. Spróbuję za waszą radą podpiąć do Amigi i wtedy zobaczę.
[#15] Re: Programowanie układów xilinx

@Kilos, post #13

To, że programator jest zasilany vref. Może jest tak w innych przypadkach. W tym tutaj gdyby tak było, programator nie zostałby wykryty, bo niemiałby zasilania.

Dalsza dyskusja na ten temat odbiegnie od tematu/zadania postawionego przez autora. Zaprogramować układ szeroki uśmiech

Poczekajmy na odpowiedź autora czy się udało
[#16] Re: Programowanie układów xilinx

@snifferman, post #15

Po podpięciu do Amigi zasilanie DC na VREF zwiększyło się i jest 0,6V - wyskakuje error z mojego postu nr7. Dzisiaj już odpuszczam temat.
[#17] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #16

Jaką kartę chcesz zaprogramować?
[#18] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #16

Amigę włączyłeś?
Napisz co Ty uruchamiasz, jaka karta itd. łatwiej będzie pomóc.
[#19] Re: Programowanie układów xilinx

@snifferman, post #17

Mogłem w sumie od razu napisać, do update'u mam TF536, ale teraz męczę się z riserem do tej karty, a właściwie do RGB2HDMI. Spróbuję jutro złożyć drugi riser, może cpld jest w tym egzemplarzu uszkodzone...
[#20] Re: Programowanie układów xilinx

@Kilos, post #18

Riser był podłączony do włączonej A500, wcześniej podłączałem poza Amigą programator. Jutro wrzucę fotki jak to wszystko wygląda.
[#21] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #16

Podłączyłeś Vref z programatora z pinem 3v3 na TF536?
[#22] Re: Programowanie układów xilinx

@snifferman, post #21

Kolega AD99 chyba chce to zaprogramować
[#23] Re: Programowanie układów xilinx

@wali7, post #5

Czy testowałeś z takim programatorem Xilinx może port równoległy inny niż zintegrowany (on ma inną adresację i np. programator UFP z Eliptora mi nie działa (mimo prób wgrywania innych sterowników i przekierowania adresacji)? - chodzi mi np. o użycie karty z LPT na PCI itp.

Mam programator ZL4PRG ale jeszcze go nie odpalałem. Miałem dwa ale z jednego próbowałem zrobić programator pod Lattice i niestety się nie powiodło.
[#24] Re: Programowanie układów xilinx

@Kulamario, post #22

Ale zgodnie ze stroną projektu to RPi0 (po odpaleniu softu na nim) flashuje CPLD z risera. W końcu też CPLD zasila z Pi (nie ma stabilizatora na 3.3V na płytce) i w tym projekcie jtag nie jest też wyciągnięty na zewnątrz na dedykowane złącze.
[#25] Re: Programowanie układów xilinx

@abcdef, post #24

Ale na TF536 jest stabilizator 3.3V i jest podłączony bezpośrednio do pinu Vref (3v3).

Po podpięciu do Amigi zasilanie DC na VREF zwiększyło się i jest 0,6V

Albo Vref po stronie programatora nie jest podłączone do pinu 3v3 na TF536, albo nie ma 3.3V na karcie.
Obstawiam to pierwsze
[#26] Re: Programowanie układów xilinx

@snifferman, post #25

Bardzo fajnie, ale autor wątku na pierwszy ogień (w każdym razie tak wynika z jego postów) wziął riser i jak na ten moment tylko z nim podejmował próby.
[#27] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #20

Witam.
Ja mam ten biały programator USB i też się chwilę namęczyłem aby działał.
U mnie działa na sterownikach w wersji 2.0.0.2 z 2007-10-01 i żadnych innych.
TF536 najlepiej wyjąć z Amigi - ja tak programowałem.
W miejscu PWR2 dałem zasilanie 5V.
Jak są problemy to impact ma konsolę i tam można zobaczyć błędy.
Pozdrawiam.
[#28] Re: Programowanie układów xilinx

@ted, post #27

TF536 najlepiej wyjąć z Amigi - ja tak programowałem.

W amidze też zaprogramujesz, oczywiście włączonej.
[#29] Re: Programowanie układów xilinx

@snifferman, post #21

W sumie mogłem wątek zatytułować jak zaprogramować RGB2HDMI A500cpld, bo to jest moim priorytetem. Karta TF jest drugorzędną sprawą. Trochę wam zamieszałemok, racja
Mam taki programator

płytka z cpld to ta

podłączyłem wg schematu ze strony autora

Programator uruchomiony z płytką w Amidze i bez Amigi - komunikat dostaję taki jak postu nr7
Przez RPI0 chyba nie można zaprogramować, bo wymagane są trzy przyciski, a nie jeden. Chyba można jakoś wyciągnąć sygnały, czego ja nie potrafię. Dlatego zdecydowałem się na próbę zaprogramowania układu przez ten chiński programator.
Wcześniej jak uruchomiłem w Amidze riser z RPI0 - zgłaszał, aby zaprogramować cpld. Niestety nie można z przyczyn opisanych wyżej. PomocyOK!
Tutaj link do strony autora.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2021 17:26:51 przez AD99
[#30] Re: Programowanie układów xilinx

@AD99, post #29

A Programujesz to z wpiętą malinką? Bo Vref to 3.3V(+3V3) i w amidze nie ma tego napięcia i z tego co rozumiem to bierze się z malinki (tam jest regulator 3.3V). Układ CPLD musi mieć zasilanie i Vref musi być obecne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem