[#1] Film o wymianie kondensatorów w A1200
Polecam mój najnowszy film o wymianie kondensatorów. Warto przebrnąć przez pierwsze nudne minuty, bo potem pokazuję jak to można zrobić :)
https://youtu.be/7ESl8k7aQOc

W razie pytań, krytyki, sugestii zapraszam do dyskusji.
PS. staram się ulepszać filmy, za każdym razem mam nowe pomysły dot. techniki, ten film wrzucam drugi raz po konstruktywnej krytyce beta-testera (dzięki Rafał!)... ale i tak miałem kolejne pomysły, konkretnie dotyczące planszy tytułowej i czołówki... póki co jej nie ma, bo filmu nigdy bym nie wrzucił do YT.
Ale w kolejnym filmie powinny już być.
4
[#2] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@wali7, post #1

Napisałem ci pod filmem i powtórzę tutaj - metoda na ukręcanie kondensatorów to barbarzyństwo. Na zdrowej płycie ze zdrowymi ścieżkami ma dużą szansę zadziałać, na nadwyrężonej elektrolitem na 100% urwiesz tak pady (wiem z własnej praktyki). Już lepiej wziąć cążki i przeciąć kondensator w pół, wtedy można go usunąć a nogi wylutować jak pokazałeś. Ale najlepiej jest użyć profesjonalnych narzędzi jak odpowiednia końcówka do lutownicy.

Jeśli natomiast masz lata praktyki i dawno ci się nie zdarzyło urwać pada - to może właśnie dlatego, że masz dużo praktyki i wyczucia. Ale to bardzo rzadkie i polecanie takiej metody niedoświadczonym nie jest zbyt odpowiedzialne.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2021 13:42:14 przez perinoid
2
[#3] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@perinoid, post #2

tylko hot air i capton tape do osłony złącz
[#4] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@Kulamario, post #3

Hotem nawet szybciej idzie. Ja chyba też zdejmowałem złącze klawiatury. Na filmie widać jak gniazdo audio zostaje przysmażone
[#5] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@perinoid, post #2

metoda na ukręcanie kondensatorów to barbarzyństwo
To prawda, niemniej od czasu pojawienia się płyt ReAmiga przestałem się przejmować mistrzami kombinerek. Niech psują...
1
[#6] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@Kulamario, post #3

Można też sreberkiem.
[#7] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@wali7, post #1

Brakuje mi tam info o typach kondensatoròw proponowanych przez Ciebie i dlaczego takie a nie inne.
[#8] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@snifferman, post #4

No białe RCA lutownicą przysmażyl
[#9] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@perinoid, post #2

W opisie filmu napisałem:
"W filmie pokazuję w jaki sposób wymieniam kondensatory w A1200, nie jest to ani podręcznik, ani samouczek, raczej pokazanie mojego sposobu na wykonanie tego ważnego zabiegu konserwacyjnego retrokomputerów. Nie biorę odpowiedzialności za skutki nieprzemyślanych działań"
Oznacza to, że nie proponuję nikomu niedoświadczonemu tej, albo innej metody wymiany kondensatorów, pokazuję jak sam to robię. Metoda "ukręcania" tak naprawdę nie polega na ukręcaniu, tylko na delikatnym obruszaniu kondensatora i nóżka pęka w najdelikatniejszym miejscu: na zgięciu. Z całej tej metody najbardziej barbarzyńska jest nazwa, gdyby ją nazwać "Metoda wymuszonych oscylacji radialnych" to nikt by się nie czepiał.
Jeśli pcb jest uszkodzona, to traktowanie jej hotem jest barbarzyństwem o wiele większym, niż ryzyko uszkodzenia dwóch padów przy kondensatorze, bowiem uszkodzone ścieżki na dużym obszarze mogą się odkleić, bądź sam laminat rozwarstwić.
Cięcie kondensatora na uszkodzonych padach także zazwyczaj doprowadza do uszkodzenia padów, bowiem podczas cięcia pojawiają się spore siły w miejscu gdzie kondensator jest przytwierdzony do pcb... na padach. Próbowałem kilka razy tej zabawy, jednak po uszkodzeniu padów przestawiłem się na ukręcanie.
Gorące szczypce mogą być z tego wszystkiego najlepsze przy uszkodzonej płycie, jednak uszkodzone pady i tak najczęściej trzeba łatać drutem.
Reasumując, celem wymiany kondensatorów powinno być uniknięcie skutków ich wylania, jeśli jest to zrobione w odpowiednim czasie, to można zrobić to z sukcesem na wiele sposobów, w tym również metodą wymuszonych oscylacji radialnych.
[#10] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@Kulamario, post #8

No niestety pierwszy raz lutowałem pod kamerą i ustawianie rąk tak, aby nie zasłaniać obiektywu i jednocześnie coś widzieć nie jest takie proste.
Spróbuj zrobić podobnie i podziel się efektem, to porozmawiamy.
[#11] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@perinoid, post #2

Ukręcanie jest najlepsze dla niedoświadczonych.
Pierwsze 3 Amigi: 2x A1200 i A600 zrobiłem
metodą ukręcania. Miałem zerowe
doświadczenie. Żaden pad nie ucierpiał.
Strach pmyśleć, co by było, gdybym od
początku zaczął walić hotem
albo, co gorsza, lutownicą - szczypcami.

Już lepiej wziąć cążki i przeciąć kondensator w pół

To najbardziej niebezpieczna metoda, jaka istnieje.
testowałem na pecetowej zezłomowanej płycie.
Co trzeci pad został uszkodzony.
Musisz mieć super ostre cążki i ciąć
równolegle, ale i tak po teście na pc
nie próbowałem nawet pomyśleć, żeby
to próbować na Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2021 19:30:38 przez mmarcin2741
[#12] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@mmarcin2741, post #11

Każdy robi jak chce.
Może się mylę, ale z pewnej obserwacji wydaje mi się że na spójność padów z PCB najgorszy wpływ ma temperatura, a pady nadżarte elektrolitem to ciężko zmusić do roztopienia cyny.
Czasem wolę wziać mini elektryczną piłę, ale cięcia kondensatora to bym się bał.
[#13] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@wali7, post #1

Czy w zasilaczach też je trzeba zmieniać?
[#14] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@orila, post #12

Ukręcanie jest niebezpieczne w przypadku jak już
ktoś wlutował nowy kondensator i z jakiegoś
powodu musi go znowu wylutować - np. pomył-
kowo wlutował odwrotnie albo pomylił wartości.

Z moich testów na płycie pecetowej wyszło, że
ukręcanie nowych kondensatorów prawie
zawsze powoduje urwanie pada.
[#15] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@ZbyniuR, post #13

Jeśli spuchły lub wylały to zdecydowanie tak.
[#16] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@wali7, post #10

Wiem wiem sam przysmażylem nie jednego tam jest trudno dojść z grotem
[#17] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@orila, post #12

Na kilkadziesiąt czy kilkaset recapowanych Amig zawsze używałem cążek precyzyjnych (marki Demon Killer). We wszystkich tych sprzętach dwa razy "udało mi się" oderwać pada, ale to dlatego, że źle oceniłem jego stan. Natomiast nigdy nie poleciłbym tej metody początkującemu - tak jak pisał Perinoid, trzeba mieć duże wyczucie i spore doświadczenie, a przede wszystkim dobrze ocenić kondycję płyty, żeby zrobić to we właściwy sposób.
Oczywiście pierwszymi rzeczami, jakie robimy przed recapem, jest wylutowanie gniazd audio. Trwa to dwie minuty, zaś później oszczędza pracy i pozwala uniknąć przypadkowego przypalenia owych gniazd tudzież złącza klawiatury.
PS Ukręcanie - nigdy.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2021 20:27:36 przez Drakon
[#18] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@Drakon, post #17

O wylutowaniu gniazd audio nigdy nie myślałem, nie lubię bawić się w wylutowywanie THT. Od niedawna jestem szczęśliwym użytkownikiem rozlutownicy i z tym sprzętem powinno pójść szybko i przyjemnie. Spróbuję. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Przysmażenie gniazd zdarzyło mi się z dwóch powodów: (1) jak pisałem, ciężko manewrować kolbą przy kręceniu filmu aby nie zasłonić widoku sobie i kamerze, (2) wcześniej wlutowywałem w to miejsce bipolarne elektrolity THT w wąskich, wysokich obudowach - przycinałem nóżki i formowałem na końcach takie "stópki" na pady, wtedy było więcej miejsca. Teraz po raz pierwszy lutowałem tam polimery SMD, jest ciaśniej... tak, na przyszłość wylutuję oba RCA.
A może aby nikogo z dyskutantów nie bolało zanadto serce ;) wezmę i wymienię to RCA? Powinienem mieć na stanie.

Z innej beczki, ciekaw jestem, ilu krytyków metody "ukręcania" praktykowało jej wcześniej i porzuciło na rzecz innych, ich zdaniem lepszych? Bo ja wypróbowałem "ukręcanie", hota i namiastkę gorących szczypiec, czyli odlutowanie dwiema lutownicami jednocześnie.... i zdecydowanie wybieram metodę wymuszonych oscylacji radialnych . Jeśli kiedyś przytrafi mi się czarna seria uszkodzonych w ten sposób padów, to zapewne wybiorę inną metodę, póki co Amigi w których wymieniałem kondensatory mają pady w doskonałym stanie.OK A trochę ich już było.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2021 20:51:42 przez wali7
1
[#19] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@wali7, post #18

ilu krytyków metody "ukręcania" praktykowało jej wcześniej i porzuciło na rzecz innych, ich zdaniem lepszych?

Jak ktoś nigdy nie ukręcał, to ta metoda,
z logicznego punktu widzenia, wydaje
się być fatalna.
[#20] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@wali7, post #18

ilu krytyków metody "ukręcania" praktykowało jej wcześniej i porzuciło na rzecz innych, ich zdaniem lepszych?
Na przykład ja. Ćwiczyłem ukręcanie na różnych złomach po czym kupiłem gorące szczypce.
[#21] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@Krashan, post #20

Tak, gorące szczypce mam w najbliższych planach zakupowych. Będę miał, to obadam. Tylko przy porównaniu do ukręcania będzie kiepsko, bo ta metoda nigdy mnie nie zawiodła, w przeciwieństwie do np. wycinania kondensatorów. Ale zobaczymy, jeśli się szczypcami zachwycę, to niechybnie zrobię o tym film.
[#22] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@Krashan, post #20

Zwłaszcza, że dzisiaj można kupić amatorskie gorące szczypce za niecałe 40 euro, nawet z prostym regulatorem temperatury "pi razy oko, ale jest spoko". Ja używam YIHUA 938D. Do recapu Amig wystarcza w zupełności. Inna sprawa, że ich zastosowanie wymaga zachowania pewnej kolejności "ściągania" kondensatorów, ze względu na brak przestrzeni roboczej. Ja dodatkowo wymontowuję modulator, gniazdo taśmy klawiatury i RCA audio, bo żal poupalać...
[#23] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@Michciu, post #22

W moich szczypcach są odkręcane końcówki. Z miedzianej blachy można sobie wypiłować takie, żeby podeszły.
[#24] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@wali7, post #21

ta metoda nigdy mnie nie zawiodła, w przeciwieństwie do np. wycinania kondensatorów

Pisałem właśnie o tym wcześniej - trzeba dużo praktyki i wyczucia.
[#25] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@Drakon, post #24

Toć i właśnie, jedni wypraktykowali i z wyczuciem wycinają kondensatory, ja wypraktykowałem i z wyczuciem je usuwam jak pokazałem na filmie. Dotychczas 100% sukcesu.
[#26] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@Drakon, post #24

ja tylko tak wymieniam kondensatory w amigach właśnie ukrecajac
każdy robi to po swojemu , mnje do tej pory mnie sie udawało nie urwać padów
Zresztą szkolenia miałem miedzy innymi tez i u samego autora tego wątku:) polecam.
[#27] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@wali7, post #25

Wystarczy obejrzeć te kilka minut.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2021 22:46:36 przez mmarcin2741

No ale żeby tak obkręcać kombinerkami,
to trzeba lata praktyki, min. 20 lat szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2021 22:48:16 przez mmarcin2741
[#28] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@mmarcin2741, post #27

Niezły gość, to jest ukręcanie pełną gębą. Ale tak, to ja się boję.
I tym bardziej widzę, że ja nie ukręcam tylko stosuję metodę wymuszonych oscylacji radialnych
[#29] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@wali7, post #18

2) wcześniej wlutowywałem w to miejsce bipolarne elektrolity THT w wąskich, wysokich obudowach - przycinałem nóżki i formowałem na końcach takie "stópki" na pady, wtedy było więcej miejsca. Teraz po raz pierwszy lutowałem tam polimery SMD, jest ciaśniej... tak, na przyszłość wylutuję oba RCA.

Dlaczego używałeś bipolarnych i do tego jeszcze THT w tym miejscu? Temat bipolarnych kondensatorów w obwodzie audio był poruszany wielokrotnie i nie są wymagane (co prawda nie zaszkodzą).

PS.
Ostatnio odważyłem się wymienić kondensatory w A600, próbowałem odlutowywać ale niestety poderwałem dwa pady w pierwszych dwóch usuwanych kondensatorach. Zmieniłem strategię i resztę "ukreciłem" bez odrywania padów. Ostatnio nabyłem "hot'a" to kolejną płytę (o ile kupię) spróbuję inną metodą.
[#30] Re: Film o wymianie kondensatorów w A1200

@SimonGK, post #29

Robiłem kiedyś w A4000 gdzie akurat może pojawić się odwrotna polaryzacja i nakupiłem sporo niezłych kondensatorów bipolarnych w THT (bo nie ma SMD... przynajmniej w TME) i mi zostały. Więc w kolejnych Amigach je zakładałem i do dzisiaj pracują bezproblemowo. Zresztą jest to wyjście audio z Amigi i tam mogą się pojawić różne dziwne napięcia (przebicie we wzmacniaczu zewnętrznym....) i uznałem, że bipolarny to dobre zabezpieczenie. Druga sprawa jest taka, że takie małe (wymiarami) kondensatorki THT świetnie się montuje na padach SMD, a w tym miejscu (między złączami RCA a złączem taśmy klawiatury w A1200/A600) jest dużo łatwiej niż z kondensatorem SMD.
Z tym hotem to różnie może być.... zresztą sam zobaczysz. Jak dla mnie hot to super narzędzie do wylutowania scalaków SOJ, SQFP czy innych TSOP i oczywiście całej tej drobnicy smd, oraz do podgrzewania płyty przy używaniu rozlutownicy. Parę razy wlutowywałem hotem karmę dla ptaków dla przyspieszenia roboty. Nie jestem przekonany, że w Ami będzie z tego dużo pożytku do wylutowywania kondensatorów, zwłaszcza tych w okolicach złącz audio, gdyż są szybsze metody.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2021 23:57:45 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem