No i wracam po raz kolejny i tym razem mam nadzieję że mi autorzy Tonego wybaczą.
do rzeczy...
Dzisiaj na warsztat wziąłem sobie grafikę z niedawno wydanej, świetnej gry Tony (w wersji na Amigę).
Grafika w grze jak wiadomo jest monochromatyczna, a mi przez głowę przeszło jak by mogła ona wyglądać podkolorowana copperem.
I żeby uciąć spekulacje... nie mam zamiaru poprawiać grafiki w tej grze ani w jakikolwiek sposób krytykować czy insynuować coś twórcy grafiki w Tonym czyli Rafałowi. Wykonał super robotę i myślę, że rozumiem jego zamiłowanie do monochromatycznej grafiki i decyzje arytsyczne. Pomyślałem jednak, że grafika z Tonego będzie idealnym sposobem aby poćwiczyć z moim podejściem do takiego tworzenia grafiki na Amidze.
Cały czas twierdzą że potencjał jest duży, a grafika wygląda nieźle (ba wg mnie nawet dobrze). Jest kolorowo i nie zajmuje to dużo więcej miejsca w pamięci. Kto wie, może zainspiruję twórców Tonego do zrobienia kolejnych wersji gry ;) Tak czy siak grafiki mogły by wyglądać np tak:
na mojej stronie grafiki w większym rozmiarze.
Zerknijcie na dwa pierwsze obrazki. Właściwie to ten sam obrazek tylko w innej kolorystyce. Fajne jest, jak łatwo jest zmienić nastrój grafiki, używając różnych copper barów
Co do kwestii technicznych to jeśli dobrze liczę to każda linia z kolorem wygląda w copper liscie tak:
dc.w $xx07,$fffe, $180,$xxx, $182, $yyy
i takie coś powtózone tyle razy ile lini w grafice. W Tonym to jest 200 lini czyli 200*12 bajtów = 2400 bajtów. Nieco ponad 2 kb dodatkowo na ekran. Powiedział bym że nie najgorzej.
No dobra ale jak to tworzyć?
Cierpliwości. Niebawem powinienem nagrać filmik w któym uchylę nieco mojego warsztatu.
Creditsy: Grafiki do tych przykładów zabralem ze strony K&A.
Ostatnia aktualizacja: 14.06.2024 18:45:12 przez c64portal