@cramer,
post #1
Jeżeli rzut izometryczny to skalowanie nie jest potrzebne, bo cechą widoku izometrycznego jest brak skrótu perspektywicznego. Obiekty nie zmniejszają się wraz ze zwiększaniem odległości od kamery. Wystarczy popatrzeć na te wszystkie izometryki z komputerów ośmiobitowych.
Ta gra w wersji 2D to jest od technicznej strony po prostu Commando dla C64/Spectrum. Oczywiście grafika powinna być składana z klocków. Tylko tak sobie myślę, że to nie muszą być takie klasyczne "tile" jak w ośmiobitowych grach. Ja bym sobie pozwolił na dowolne porozrzucanie elementów graficznych po planszy. Można tym zaoszczędzić trochę na rysowaniu jeżeli elementy będą zgrabnie dostosowane do zlania się z domyślnym, płaskim tłem. Scroll w takiej grze jest dosyć powolny co też jest polem do optymalizacji. No i trzeba pamiętać o przysłanianiu obiektów dalszych przez bliższe więc wszystko trzeba jakoś zgrabnie sortować (na pewno nie co klatkę tylko raczej jakoś w razie potrzeby) i rysować od najdalszych do najbliższych. Jakiś panel na dole, panel na górze, ogarnąć proste kolizje i właściwie koniec ryzykownych technicznych problemów. Reszta to grafika, sensowne sterowanie, grywalność, ciekawe elementy fabularne czy mechaniczne.
Uważam, że warto mieć jakiś pomysł na jakiś dodatkowy, unikalny element w grze żeby nie powtarzać istniejącego pomysłu. Commando (i to w wersji Arcade) od ćwierć wieku możemy sobie odpalić na amigowym MAME.
A tak na marginesie to jest idealna produkcja dla AmigaOS4/MorphOS.

Wersja 3D jest akurat na poziomie możliwości tych maszyn. Coś w tym stylu jest na czwartym miejscu mojej listy TODO. Tylko w mojej wersji gra jest odwrócona. Sterowany przez komputer żołnierz (czasem dwóch czy trzech) naciera z oddali w stronę gracza, a gracz rozstawia przeciwników i pułapki żeby nie pozwolić mu dotrzeć do celu.

Wymagałoby to wymyślenia i napisania zgrabnego algorytmu zachowywania się, omijania przeszkód, wyznaczania drogi i podejmowania decyzji przez komputer. Trochę "grubszy" temat ale do ogarnięcia.
Od kilku lat mam takiego świra i próbuję sobie wyobrazić każdą grę w wersji odwrotnej.
Ostatnia aktualizacja: 13.06.2024 13:00:32 przez MDW