[#1] Gra dla posiadaczy koszernej Amigi
Jako, że niektórzy wymagają gier, które wykorzystują w pełni hardware Amigi, a jednocześnie działają na niedopalonej konfiguracji, przedstawiam oto grę, która powstała dzięki hejterom :P - należy ich chyba z tego miejsca pozdrowić, bo bez nich nie powstałaby

GRA

Jeśli masz dopaloną Amigę - nie pobieraj. Tylko dla stock-owców. Od razu powiem, że chylę czoła temu, który uruchomi grę na prawdziwej Amidze, bo wymagania sprzętowe ma piekielnie koszerne, a na dopalonej Amidze nie uruchomi się, tylko sztuczna inteligencja wyświetli komunikat, co masz zbyt nowoczesne w swojej Amidze.

Może teraz o walorach gry:
- gra NIE JEST MONOCHROMATYCZNA (upierdliwi mogą sobie liczyć kolory do woli, ale kolory się zmieniają)
- gra jest zoptymalizowana
- gra jest zręcznościowa, szybka i trudna
- zasady proste, kto ujrzy ekran startowy, to będzie wiedział, co z tym zrobić
- gra wykorzystuje układ Paula, układ copper oraz blitter, czyli wszystko, czym Commodore obdarzyło Amigę (brakło użycia HAM, sprajtów i ich multiplexingu, no ale trudno)
8
[#2] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #1

A czy to jest legalne?
[#3] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@_DiskDoctor_, post #2

A co tu jest nielegalne? Napisanie gry, wrzucenie do sieci, czy to, że gra wymaga gołej A500 najbardziej możliwie koszernej?
2
[#4] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #3

Spoko muzyka szeroki uśmiech
2
[#5] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #1

zajebiaszcza giera!!!
6
[#6] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #1

To wszystko przez to, że przekroczyłeś cienką granicę.

I to aż o 512 KB RAM!
[#7] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@_DiskDoctor_, post #6

faktycznie do tego uwielbiany kickstart 1.3 również jest zbyt nowoczesny
[#8] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #7

Koszerna to jest Amiga 1000 256 kB RAM. Amiga 500 to już nie jest prawdziwa Amiga.
4
[#9] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #7

Mało nowoczesny. On wyznacza trendy!
[#10] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #1

Ciekawe podejscie, ale juz tak bylo kiedys jak ktos chcial odpalic oryginal gry Heimdall 2 ECS na A1200 :)

W takim razie ci co nie posiadaja koszernej Amigi 500, beda musieli zaczekac na wersje WHDload (chyba, ze na uniwersalnym slavie od 1.3 dziala) lub czekac na cracka, albo uzyc WinUAE.
3
[#11] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Don_Adan, post #10

Musiałby być uniwersalny slave z kickstartem 1.2.

Wymagania to:
CPU 68000
RAM: 512KB CHIP (i nic poza tym)
Kickstart 1.2
[#12] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #11

O, gdzies mam w szafie dokladnie taka a500

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2024 21:00:59 przez Mokry
2
[#13] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #11

Bylo cos takiego.
Sluzylo do odpalenia gry Zitrax, o ile dobrze pamietam.
[#14] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Mokry, post #12

Już nie masz Wysłałeś mi.
1
[#15] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@waldiamiga, post #14

Mam, mam, jeszcze kilka mi zostało . Na pewno mam Rev5 z kickiem 1.2.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2024 17:51:10 przez Mokry
[#16] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Mokry, post #15

Aż jestem ciekaw jak się gierka będzie spisywać na realnym sprzęcie
[#17] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #1

W czym ten format .asx otworzyć?
[#18] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Stoopi, post #17

Zmienić rozszerzenie na .adf.
1
[#19] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Stoopi, post #17

Plik nazywa się GAME.adf.

Nie wiem skąd masz asx.
[#20] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #19

Też miałem rozszerzenie .asx podczas pobierania.
[#21] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@karolb, post #20

No faktycznie coś z tym chomikiem nie tak. U mnie w telefonie chciał zapisać jako .asf.

No ale bez sensu wrzucać taką pchełkę na itch.io.
[#22] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #19

Mam z tej strony po ściągnięciu. Jak to uruchomić?
[#23] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@karolb, post #20

Ja pobrałem normalnie jako .adf.
[#24] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@karolb, post #18

Dzięki za info.
[#25] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #21

Niestety nie mogę tego uruchomić. Podeślij mi na pocztę, albo jeszcze raz zuploaduj na chomiku
[#26] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Stoopi, post #25

Musisz posiadać koszerną Amigę, albo odpowiednio ustawiony emulator Amigi do uruchomienia gry
Obraz dyskietki adf ma 880kb., więc jest ten .asf ma taki rozmiar wystarczy zmienić rozszerzenie.
[#27] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Stoopi, post #25

Ustaw emulator na A500, kick 1.2, 0,5MB Chip i to wszystko, ja to tak uruchomiłem.
[#28] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Stoopi, post #25

Nie uruchomisz na wyższych ustawieniach, bo nałożyłem limit konfiguracyjny na procesor, RAM i kickstart. Gra jest zwykłą popierdółką i powstała dzięki komentującym, którzy by chcieli gry na koszerną Amigę tylko, więc zjechałem ustawieniami do minimum.
3
[#29] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #28

Dlaczego nie wrzucisz na Aminet?
6
[#30] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@mailman, post #29

Nic ciekawego ta gra nie wnosi. To po prostu mój odzew na komentarze, że jeśli Amiga 500, to tylko goła / koszerna. Stąd przy uruchamianiu dodałem sprawdzanie fast/slow ramu, procesora oraz kickstartu, aby zrobić na złość tym "komentującym". Kurczę mamy 21 wiek, większość osób działa na emulatorach, a ciągle się wykłócają o ten podstawowy konfig. Rozumiem, jeśli komuś przeszkadzają wymagania gier tworzonych w Scorpionie / Redpill, ale jeśli się przekroczy te 0,5MB slow ram, to co wtedy? Całą pracę porzucić, ze względu na negatywne komentarze?

Po drugie, Aminet bardziej służy chyba grom / programom dla systemu. Nie widzę sensu wrzucać takiej pchełki tam. Może inaczej bym podszedł do tematu, gdybym napisał takiego Snake'a pod system działającego w okienku systemowym. Tylko kto takie głupoty trzymałby w systemie Znowu zaczną się dyskusje, że na C64 powstają fantastyczne i pomysłowe gry, a na Amigę wychodzi Snake 2-kolorowy bez grafik, a na samych prostokątach.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem