[#61] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Don_Adan, post #60

Jaka modyfikacja kodu? Gra jest na itch.io jako adf. Nawet jeśli kod jest w obrazie (nie wiem, nie sprawdzałem) to nikt normalny nie będzie się bawić w żadne modyfikacje tylko jak mu się nie uruchomi, to wywali. Chodziło mi o to, że umieszczanie takich sztucznych ograniczeń w udostępnionej dla ogółu grze jest raczej bez sensu. No chyba że to swego rodzaju eksperyment. Podejrzewam, że w tej sytuacji 99% osób, które to odpalą użyje emulacji.
[#62] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@diobou, post #61

Poczytaj wątek od początku, to zrozumiesz wszystko. No i tytuł też już naprowadza
[#63] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@diobou, post #61

Jest sposób na odpalenie jej nawet na PowerPC ale to tylko dla mnie na potrzeby testów.

Ograniczenia zastosowane są dlatego, że sporo osób narzekało na to, że moje gry są pamięciożerne.

Mogę jedynie odpowiedzieć, co było przyczyną, że gra nie startowała na chipsecie A1000. Kolega z forum - Szafir miał rację, że trzeba użyć starszej biblioteki graficznej Slice która nie wykorzystuje dobrodzejstw układów AGA. Nie używałem jej odkąd stawiałem pierwsze kroki w Blitz Basic, więc musiałem sobie przypomnieć jej działanie.
1
[#64] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@diobou, post #61

Srednio zaawansowany w ASM uzytkownik Amigi jest w stanie takie sprawdzenia pominac.
To jest zrobione dla fun-u.

No i jest chyba 1 koszerne rozwiazanie problemu.
Dla tych co tego nie potrafia.
Odpalic kick 1.2 z dyskietki na A500 z 0.5MB chip.
Wtedy powinno byc wolne dokladnie 256 KB chip, i powinien byc aktywny kick 1.2.

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2024 19:03:07 przez Don_Adan
3
[#65] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #58

Wydaje mi się, że w grze nie słychać żadnej muzyki...
1
[#66] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@zzielinski, post #65

Jest modek z Mario bo on tylko 10KB zajmuje i gra pod winuae. Tamten miał 80 KB i brakowało chip ramu aby go odegrać.
[#67] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Don_Adan, post #64

Choc chyba da sie to tez ogarnac samym s-s.
Cos takiego np.
sprawdzanie exec.library
jesli nie z kicku 1.2 to zaladuj kick 1.2 z dyskietki za pomoca Skick
a jesli z kicku 1.2 to pomin
dalej to "run nofastmem"
czyli zostanie sam chip
sprawdzanie ile jest wolnego,
jesli mniej niz 256KB to uruchomic gre
a jezeli wiecej to zaladuj do RAM-u 256 KB kick 1.2 ze zmieniona nazwa 1
i powtarzac az zapelni sie chip RAM, na tyle zeby zostalo max 256 KB wolnego.

To chyba powinno wystarczyc, tylko nie wiem czy Skick dziala na kicku 1.3, ale cos tam dziala na pewno.
[#68] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@Don_Adan, post #67

Ciekawe czy da radę tą "wymagającą" pchełkę utworzyć jako WHDLoad. Wiadomo, że to tylko testowa gra.

Napisałem też coś podobnego działającego w okienku systemowym. W workbenchu wyświetla okienko i można grać. Problem wtedy wychodzi taki, że odpalając na ekranie RTG nie działa czekanie na wygaszenie pionowe (VWait) przez co jak odpaliłem na Voodoo 3 to wąż zasuwał szybciej niż samochód w Lotusie :)
[#69] Re: Gra dla posiadaczy koszernej Amigi

@tukinem, post #68

Da sie, nawet na tym slavie defaultowym (czy jak on sie tam nazywa) dla kick 1.2.
Tylko w slavie trzeba by zmienic $00080000 na $00040000.
Czyli 512KB na 256KB chipu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem