[#1] Flashback A600
Ile RAM do gry FlashBack ?
Nie gada z A600
Wydaje mi się że grałem na A500
[#2] Re: Flashback A600

@sakull, post #1

1024 kB RAM.
1
[#3] Re: Flashback A600

@amikoksu, post #2

Dlaczego nie gada na A600 ?
[#4] Re: Flashback A600

@sakull, post #3

Dlaczego nie gada na A600 ?

Co się dzieje ?

Na poczatek znajdź inną wersję gry.
1
[#5] Re: Flashback A600

@Norbert, post #4

Albo po prostu zakup wersję oryginalną gry Flashback na Amigę.

Tutaj licytacja za około 112 złotych (+ około 65 złotych za wysyłkę):

https://www.ebay.pl/itm/256539882190

Wspierajcie Amigę i amigowców i cieszcie się grą w oryginalne gry. To nie jest trudne.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2024 10:30:50 przez Hexmage960
3
[#6] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #5

Wspierajcie Amigę i amigowców i cieszcie się grą w oryginalne gry. To nie jest trudne.

Jak niby wspieramy Amige?
Skąd wysnułeś przypuszczenia że to amigowiec?
I dlaczego mamy go wspierać?
Sprzedaję bo chce zarobić
7
[#7] Re: Flashback A600

@Norbert, post #6

Spokojnie. Chciałem tylko dobrze poradzić w kwestii gry Flashback. Oryginał zadziała na pewno na dedykowanej Amidze. I da się zainstalować za pomocą instalki WHDLoad.

Sprzedaję bo chce zarobić

Sprzedaje oryginał gry, więc w zamian otrzymujemy ten przedmiot. Cena jest podobna do tej z pierwszej ręki w dawnych czasach.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2024 10:52:09 przez Hexmage960
2
[#8] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #7

Podałeś link. Super. Będzie miał oryginał.
Z nadzieją że nośnik będzie sprawny po tylu latach.

Te dodatkowe wstawki o Amidze i amigowcu - niepotrzebne
5
[#9] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #7

Oryginał zadziała na pewno na dedykowanej Amidze. I da się zainstalować za pomocą instalki WHDLoad.

Z tym na pewno i 30-letnimi nośnikami bym uważał
2
[#10] Re: Flashback A600

@Norbert, post #8

Z nadzieją że nośnik będzie sprawny po tylu latach.

W aukcji jest podane stan dobry. Sprzedawca ma 100% pozytywnych opinii.

Z mojego doświadczenia takie gry działają i mają sprawne dyskietki, a kupiłem wiele.

Te dodatkowe wstawki o Amidze i amigowcu - niepotrzebne

OK, chciałem przez to napisać, że po prostu cenię oryginały i uważam, że wspieramy przez to nie tylko uczciwych sprzedawców, ale też Amigę.

No ale przede wszystkim chodzi o to, że takie gry działają na dedykowanej Amidze i z WHDLoad. I nie każdy użytkownik Amigi pamięta o ich istnieniu. Warto przypominać według mnie.

Bo też jak widać pirackie wersje mogą mieć czasami problemy. A tu otrzymujemy oryginalne dyskietki oraz instrukcję.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2024 11:16:11 przez Hexmage960
1
[#11] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #10

OK, chciałem przez to napisać, że po prostu cenię oryginały i uważam, że wspieramy przez to nie tylko uczciwych sprzedawców, ale też Amigę.

Oryginał OK.
Ale nadal nie wspieramy Amigi i nie znasz sprzedawcy. Nie wiesz jaki jest.
3
[#12] Re: Flashback A600

@Norbert, post #11

Ale nadal nie wspieramy Amigi i nie znasz sprzedawcy. Nie wiesz jaki jest.

Jeżeli po zakupie dostaniemy przedmiot w opisywanym stanie, to jest uczciwy. A wszystko wskazuje, że ta aukcja taka jest. Piszę oczywiście na podstawie wielu tego typu zakupów.
1
[#13] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #5

Cena będzie kosmos około 2K ;)
[#14] Re: Flashback A600

@Norbert, post #4

Jest tylko jedna wersja gry.
[#15] Re: Flashback A600

@sakull, post #14

Na planet emu jest dostępnych kilka wersji to znaczy skrakowanych przez różne grupy. Może to pomoże.
Albo dyskietka walnięta.
2
[#16] Re: Flashback A600

@sakull, post #14

No nie za bardzo. Na samym TOSECu jest kilka wersji, w tym francuska.
[#17] Re: Flashback A600

@QkiZ, post #16

Istnieją też dwie polskie wersje Flashback.
Jedna "giełdowa" gdzie tłumaczenie jest wkomponowane w ilość liter oryginalnego tekstu. Co nie zawsze wyglada dobrze ( tłumaczeniem, oraz wersja zrobiona kilka lat temu gdzie ilość tekstu i tłumaczenie nie jest ograniczona żadnymi warunkami. Są również polskie znaki. Wersja ta jest dostępna jako exe dla Windows. (Emulator + gra pl )
[#18] Re: Flashback A600

@Norbert, post #17

Tak wersja polska z TC została bardzo dobrze spolszczona i zostały dodane jeszcze jakieś poprawki.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2024 19:51:08 przez Biegu86
[#19] Re: Flashback A600

@Biegu86, post #18

Skromny udział też w tym miałem szeroki uśmiech
1
[#20] Re: Flashback A600

@Biegu86, post #18

A gdzie można ściągnąć tą najlepszą wersję z dobrym spolszczeniem? Pytam bo Flashback jest na mojej liście do przejścia a nie chcę znowu pobrać jakiegoś źle scrackowanego badziewia którego się nie da przejść z powodu jakiejś blokady w połowie gry (jak Beneath a Steel Sky o którym pisałem w innym wątku) :).
[#21] Re: Flashback A600

@bfgmatik, post #20

TheCompany
1
[#22] Re: Flashback A600

@nostrum666, post #21

OKi, dzięki :). Biegu86 też mi tą stronę doradził, też dzięki.
1
[#23] Re: Flashback A600

@bfgmatik, post #20

nie da przejść z powodu jakiejś blokady w połowie gry

Flashback miał system kodów do leveli i nie trzeba zaczynać od początku za każdym razem. Nie było zapisu stanu gry, tylko takie jakby checkpointy. Przynajmniej tak było w wersji, którą ja miałem jakieś 30 lat temu.
[#24] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #5

Kixx to hańba dla kolekcjonera.
3
[#25] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #5

Jedyne co wspierasz w tym wypadku to handlarzy, kupując grę która została sprzedana po Nty.
4
[#26] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #10

Z doświadczenia wiem ze orginal jest raczej na Polkę do kolekcji
Do grania wygodniej wersja z crackiem

Co do tematu byly wersje flashback pl ktore mialy blad i wogole nie uruchamiały sie

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2024 10:36:03 przez HOŁDYS
1
[#27] Re: Flashback A600

@QkiZ, post #25

Jedyne co wspierasz w tym wypadku to handlarzy, kupując grę która została sprzedana po Nty.

Ja kupuję oryginalne gry do grania w nie. Wybieram oferty w atrakcyjnych cenach u sprawdzonych sprzedawców.

Posiadam już sporą kolekcję.

113 złotych za Flashbacka plus koszty wysyłki to według mnie atrakcyjna oferta. Już ktoś wczoraj zalicytował po raz pierwszy. Dlatego piszę, że nabywanie oryginałów nie jest trudne.

Czasami ktoś sprzedaje swoją kolekcję, albo wszedł w posiadanie oryginału. Nie zawsze to handlarz, który chce zarobić na unikacie.

Na pewno kupując oryginały wspierasz Amigę bardziej aniżeli pobierając z "podejrzanych" stron wersje pirackie i warezy.

Ja cieszę się, że na rynku istnieje tyle egzemplarzy oryginałów. Każdy kto chce posiadać takie gry ma taką możliwość. Dlatego korzystny jest ruch w interesie.

Kupiłem też niedawno na eBayu joystick Quickshot w bardzo dobrym stanie.

Ja sądzę, że kupowanie oryginałów czy to nowych czy starych, tylko mobilizuje ludzi do działania na rzecz Amigi.

Sam chętnie zalicytowałbym tego Flashbacka, brakuje mi tej gry w kolekcji. A jest świetna.

Nie wiem, czemu autor wątku wspomniał o 2000 złotych. Jeszcze dwa dni licytacji.

Wszystko o czym piszę powyżej, to moja opinia, ale uważam, że takie podejście jest słuszne.

Korzystam z okazji, kiedy mogę nabyć tanio oryginał. Wiadomo jest to pewien wydatek, ale wersję BOX masz już na stałe.

W ten sam sposób podchodzę do innych zakupów - czy to pisma Amiga Future w APC&TCP, czy to sklepu AmigaStore.eu.

No, ale spoko. Kiedyś też grałem w wersje pirackie. Ich zaletą jest to, że są dostępne i darmowe. Jak ktoś jednak lubi daną grę, bo mu się bardzo podoba i chętnie w nią gra - to wersja oryginalna jest jak tort z wisienką.

Pozdrawiam.
1
[#28] Re: Flashback A600

@HOŁDYS, post #26

Z doświadczenia wiem ze orginal jest raczej na Polkę do kolekcji
Do grania wygodniej wersja z crackiem

Do grania (według mnie) najwygodniej zainstalować oryginał dzięki WHDLoad.

https://whdload.de

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2024 14:22:12 przez Hexmage960
[#29] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #27

Dzisiaj granie w oryginale wersje gier nie wymaga posiadania ich kopii. Drawbridge czy Gotek i po problemie. Kopia instrukcji w pdf czy lista kodów i mamy praktycznie to samo. Wiadomo, że działający egzemplarz z tamtych lat da inny klimat. Jak ktoś nie chce, bądź nie może grać przez WHDLoad nie jest skazany na cracki.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2024 14:25:54 przez ppill
1
[#30] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #27

Na pewno kupując oryginały wspierasz Amigę bardziej aniżeli pobierając z "podejrzanych" stron wersje pirackie i warezy.

W żaden sposób nie wspierasz Amigi,
Tym bardziej że stare czy nowe gry oryginalne nie mają finansowego wpływu na rozwój Amigi (producenta Amigi 68k)
Ja sądzę, że kupowanie oryginałów czy to nowych czy starych, tylko mobilizuje ludzi do działania na rzecz Amigi.

Tylko kupowanie nowych gier oryginalnych na wpływ na ludzi, którzy chcą działać na rzecz Amigi.
Stare oryginalne dają tylko zarobek sprzedającemu.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem