[#31] Re: Flashback A600

@ppill, post #29

Zgadzam się, że klimat jest tutaj najważniejszy. Oryginały z instrukcją otwierają zupełnie nowy wymiar gry - takie jest moje odczucie. Piszę na podstawie swoich wrażeń.

Ale istotne jest też to, że jak kupisz oryginał to jeżeli nośniki są sprawne - zagrasz bez problemów na swojej Amidze. A o to autorowi wątku przede wszystkim chodzi.

A jeżeli masz dysk twardy i pamięć FAST - zagrasz też z dysku twardego dzięki instalatorom WHDLoad (nawet takie gry jak Body Blows Galactic, które są zgrywane specjalnym loaderem).

Oczywiście są gry, które mają taki instalator standardowy - np. Settlers, Lemmings 3, czy Worms DC. Flashback chyba takiego nie ma.

@Norbert

No OK. Rozumiem Twoje argumenty i opinię. Masz pewnie rację - moje odczucie "wspierania Amigi" jest chyba bardzo indywidualne.
1
[#32] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #31

Z tego co pamiętam wersja EN została źle wydana i nie da się jej skończyć. Więc oryginał tutaj nie pomoże, a wręcz zaszkodzi ;)
Został wydana przez scenowców wersja naprawiona.
Jedyna wersja w 100% sprawna to wersja FR.
1
[#33] Re: Flashback A600

@rygar997, post #32

Ja na amidze w latach 90tych przechodziłem tą gre z tej słabo spolszczonej wersji i udało się ją ukończyć bez problemu.
[#34] Re: Flashback A600

@Biegu86, post #33

O tym właśnie mówię. Spolszczenie bazowało na wersji FR ok, racja
Flashback (1993)(Delphine - U.S. Gold)(FR)(Disk 4 of 4)[tr pl]
[#35] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #28

Na A500/A600 z 1 MB i DF0: ?

na configach low o Whdload mozna zapomniec
druga sprawa ze dyskietki nie uzwane po tylu latach sie rozmagnesowuja to samo streamery i tasmy LTO do backupow
[#36] Re: Flashback A600

@HOŁDYS, post #35

Mam dyskietki do C64 nagrywane w 1984 i działają. Wiem z którego są roku, bo były daty na etykietkach. Mam też kilka tysięcy dyskietek amigowych i te przechowywane w foliach są idealne. Kasety od C64 też działają.

Tu nie chodzi o rozmagnesowanie ale warunki przechowywania. Wilgoć i organiczne stworzonka psują nosniki. W samych taśmach problemem jest przenikanie ładunków magnetycznych z sąsiadujących warstw taśmy na szpuli. Tu zależy jaka jest gęstość danych i w jakim systemie zostały nagrane. Kasety z VBS też działają.

Nie zmienia to faktu, że pewniej jest poprostu ściągnąć ADFy i sobie je nagrać, lub grać z goteka. Mówię to jako fan dyskietek i oryginalnych pudełeczek z grami. Dyskietki były dobre, jak nie było niczego innego w tym samym zakresie cenowym.

No ale to nie jest wątek o nośnikach tylko o grze Flashback. Gierka działa na A600 bo w nią grałem z dyskietek w latach 90tych. Miałem wtedy 1MB chip. Miałem wersję ENG i jej nie przeszedłem od początku do końca. Używałem kodów do poziomów i triku na przechodzenie przez ściany i nieśmiertelność (albo nieskończoną ilość żyć) i widziałem zakończenie. Nie było uczciwie ale grało się fajnie.
2
[#37] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #27

No, ale spoko. Kiedyś też grałem w wersje pirackie. Ich zaletą jest to, że są dostępne i darmowe. Jak ktoś jednak lubi daną grę, bo mu się bardzo podoba i chętnie w nią gra - to wersja oryginalna jest jak tort z wisienką.

Nie zrozum mnie źle, nie napisałem że kupowanie oryginalnych gier to frajerstwo skoro masz piraty, ale mówienie, że poprzez kupienie starej oryginalnej gry wspierasz amigowców jest trochę na wyrost. Jakbyś kupował nowe gry produkowane przez amigowców to co innego.
1
[#38] Re: Flashback A600

@QkiZ, post #37

Kupując stare, używane gry nie wspiera się nikogo oprócz sprzedawcy tych gier.
3
[#39] Re: Flashback A600

@rbej1977, post #38

Kupując stare, używane gry nie wspiera się nikogo oprócz sprzedawcy tych gier.

Teorię ze wspieraniem Amigi wysnuł Hexmage960.
Ciągle to forsuje jak tylko ma okazję.
2
[#40] Re: Flashback A600

@Norbert, post #39

Wspierać można nie tylko finansowo. W pewnym sensie rozumiem Hexmage960.
1
[#41] Re: Flashback A600

@QkiZ, post #37

Flashback poszedł za 155 złotych. Teraz ktoś cieszy się, że ma oryginalną grę. Flashback to świetna gra, która warta jest tej ceny.

Ja podobnie cieszyłem się jak kupowałem Deluxe Paint V, Lemmings 3, trylogię Valhalla, czy Settlers.

Macie rację, że może nie wspiera się Amigi bezpośrednio. Ale człowiek czuje się dzięki temu szczęśliwszy, bo ma oryginalną grę, nawet jak ta "gruba" kasa trafiła do jakiegoś sprzedawcy.

Jednak to, że sprzedawca jest rzetelny i dba o swoje przedmioty jest według mnie warte docenienia.
1
[#42] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #41

Dokładnie to 222,69zł (po aktualnym kursie)
Zakup nie wspiera Amigi bezpośrednio, ani pośrednio, za to wspiera bezpośrednio sprzedawcę a pośrednio jego rodzinę.
2
[#43] Re: Flashback A600

@Norbert, post #42

Dokładnie to 222,69zł (po aktualnym kursie)

Gwoli ścisłości, ja podałem kwotę bez wysyłki. Doliczyłeś wysyłkę za około 67 złotych przy aktualnym kursie.

Gra poszła za 30 funtów + wysyłka do Polski 12,96 funta.
[#44] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #43

Tylko czy komuś jest potrzebne pudełko i dyskietki. Ja rozumiem jak ktoś lubi zbierać kartoniki i sobie na nie patrzeć. Jak ktoś sobie chce tylko trochę pograć i nie ma sentymentu do dyskietek i pudelek, to mu to jest zbędne.
2
[#45] Re: Flashback A600

@Norbert, post #42

Wygrałem aukcje ;)szeroki uśmiechszeroki uśmiech
Nie spodziewałem się po tej cenie.
1
[#46] Re: Flashback A600

@sakull, post #45

gratulacje
a co do niedziałającego Flashbacka na A600... jaki konfig Amigi masz?
[#47] Re: Flashback A600

@sakull, post #45

Wygrałem aukcje ;)

To teraz Hex zdrowaśki by dyskietki były sprawne
[#48] Re: Flashback A600

@sakull, post #45

Gratuluję! Daj koniecznie znać czy wszystko OK i czy działa na Twojej Amidze.
[#49] Re: Flashback A600

@RokiS, post #46

[#50] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #48

Gra przyjdzie za tydzień lub dwa ;)
[#51] Re: Flashback A600

@sakull, post #49

jak rozumiem, czysta A600 bez żadnej turbinki.. gra powinna "szaleć" na takiej konfiguracji
pozostaje czekać na lepsze dyskietki bądź sprawdzić stację dyskietek...
1
[#52] Re: Flashback A600

@sakull, post #50

Pamiętaj, by zabezpieczyć dyskietki przed zamazaniem oraz zrobić kopię bezpieczeństwa oryginalnych dyskietek. Ja tak robię, jak tylko je odbiorę.

Backup możesz zrobić na kilka sposobów:
1. Uruchomić DISKCOPY z wiersza poleceń CLI/Shell, np.
DISKCOPY DF0: TO DF0:
- sposób ten zadziała zarówno z dyskietami, DOS jak i NDOS.

2. Zaznaczyć ikonę z dyskietką i wybrać z menu "Icons" opcję "Copy" - rozpocznie się kopiowanie dyskietki, sposób zadziała wyłącznie z dyskietkami DOS. Zostanie utworzona dyskietka o nazwie "Copy_Of_nazwa_dyskietki".

3. Jeżeli masz twardy dysk, możesz przenieść ikonę z dyskietką do szuflady znajdującej się na twardym dysku. Zostanie utworzony nowy katalog z nazwą i zawartością dyskietki - sposób zadziała tylko z dyskietkami DOS.

4. Możesz użyć narzędzia do zrzucania dyskietek do plików - obrazów. Polecam DMS, który oferuje kompresję. Wpisujesz np.
DMS READ FLASHBACK_disk1.dms FROM DF0:
Są też inne programy do tego celu, np. TrackDOS itp.

5. Jeżeli dyskietki są zabezpieczone przed kopiowaniem, niestety pełnego Backupu się nie zrobi. Kopie mogą nie działać, nawet jak zawierają sklonowane dane z dyskietki.

Ale jeżeli masz twardy dysk możesz zainstalować grę z takich dyskietek dzięki WHDLoad i z niej korzystać: https://whdload.de/games/Flashback.html

Ostatnio prawie wszystkie gry, które zakupiłem są na dyskietkach DOS. Nowsze gry mają też oczywiście instalator, co nie jest regułą w przypadku starszych gier.

Po zrobieniu kopii bezpieczeństwa, co zazwyczaj nie trwa długo i robi się to jednorazowo, można bez obaw uruchomić grę.

Załączona z grą instrukcja na pewno rozwieje różne wątpliwości i może zawierać ważne informacje, do których należy się stosować. Może też zawierać opis sterowania i różne wskazówki co do gry.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2024 01:54:33 przez Hexmage960
2
[#53] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #52

Pamiętaj, by zabezpieczyć dyskietki przed zamazaniem oraz zrobić kopię bezpieczeństwa oryginalnych dyskietek.

Ja to bym w ogóle nie grał z obawy o uszkodzenie i spadek wartości I najlepiej od razu zafoliować dyskietki i trzymać w stałej temperaturze, jak w muzeum
1
[#54] Re: Flashback A600

@Madman, post #53

Kopia bezpieczeństwa oryginałów to standardowa procedura - bardzo często sugerowana w oryginalnych instrukcjach.
Dyskietki padały w epoce, padają i teraz.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2024 10:44:48 przez Jacques
[#55] Re: Flashback A600

@Jacques, post #54

bardzo często sugerowana w oryginalnych instrukcjach.

Hmm... nie widziałem takich sugestii w instrukcjach, może nie były oryginalne W manualu do tej akurat gry, na końcu, w postanowieniach licencji, jest napisane, że masz prawo zrobić jedną kopię jako backup/archiwizację, to tyle

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2024 11:21:06 przez Madman
[#56] Re: Flashback A600

@Madman, post #55

Potwierdzam to co napisał Jacques, że są w niektórych grach zalecenia zrobienia kopii bezpieczeństwa. Fajnie, że w instrukcji do Flashbacka jest taka adnotacja - to znaczy że Backup da się zrobić.
[#57] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #56

Kto sieje backup, nie zbiera fuckup
2
[#58] Re: Flashback A600

@Hexmage960, post #56

Fajnie, że w instrukcji do Flashbacka jest taka adnotacja - to znaczy że Backup da się zrobić.

Nie wiem jak Ty czy inni ale ja zasadniczo nigdy nie czytam postanowień licencyjnych w grach a te przeczytałem tylko dlatego aby się upewnić, że jest tam gdziekolwiek coś o backupie
[#59] Re: Flashback A600

@Madman, post #58

W końcu przyszła oryginalna gra Flashback ;)
Działa jak należy ;)

Wziąłem udział w aukcji z głupoty i wygrałem :)
5
[#60] Re: Flashback A600

@sakull, post #59

Gratuluję zakupu! No, to teraz czeka Cię długa przeprawa, bo Flashback to wyjątkowo długa i rozbudowana gra. Zawiera też piękną animację postaci i częste wstawki animowane oraz niesamowicie bogaty i różnorodny świat gry.

Fajnie, ze możesz cieszyć się nią na swojej Amidze.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem