[#1] Pokrowiec na monitor
Witam. Za namową kolegów z PPA, kupiłem w 2023 r. monitor/TV do Amigi, model 22LG3050. Jestem bardzo zadowolony, nie ma tylko wejść DVI i S-Video. Monitor używam do spotkań wyłącznie.

Wczoraj byłem na kolejnej imprezie retro, monitor niosłem w dużej reklamówce. No i ciężki... Niewygodnie... Ręka boli... Poszukuje pokrowca na ten monitor -- najlepiej sklepu z pokrowcami. On ma wedle specyfikacji 22''.

Robiłem już oczywiście poszukiwania no i są rozwiązania dla LCD; nie mogłem jednak znaleźć dla 22'':

link

link

Wydaje mi się że znalazłem coś dla 22'', ale wolałbym nieco taniej:

link

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Za DIY oraz Aliexpress dziękuję.
[#2] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #1

Dzieś buł że Cię nie widziałem?
[#3] Re: Pokrowiec na monitor

@Jacenty, post #2

A gdzie?

EDIT* w Rzeszowie.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2024 16:10:20 przez _DiskDoctor_
[#4] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #3

Naprawdę nikt nie używa pokrowców do przenoszenia monitora LCD??
[#5] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #4

Powinieneś może poszukać kartkonowego pudełka z uchwytem - z innego monitora/tv.
[#6] Re: Pokrowiec na monitor

@Jacques, post #5

Szybciej chyba znajdę w sklepie już.
[#7] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #1

Na swojego Infotronica to musiałbym chyba wór na gruz z leroya zamawiać bo żaden inny nie dałby rady
2
[#8] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #1

Co to za problem, pierwsza z brzegu krawcowa ci uszyje, i to taki jak chcesz, nawet z paskiem na ramię żeby ręce były wolne.
2
[#9] Re: Pokrowiec na monitor

@Szafir, post #8

A nie taniej (i nie solidniej) w sklepie?
[#10] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #9

Krawcowa skroi ci na wymiar, jak garnitur a weź znajdź sklep który robi pokrowce i to jeszcze do takich modeli
3
[#11] Re: Pokrowiec na monitor

@Madman, post #10

No podałem link na końcu Amazon -- tylko wolałbym taniej, ceny jak na Allegro w Polsce.

EDIT* poza tym u krawcowej to nie wiem, czy będzie trwałe, ten monitor waży parę kg.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2024 16:33:07 przez _DiskDoctor_
[#12] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #11

To już zależy od Ciebie jak materiał sobie zażyczysz.
Są tanie i drogie materiały.
Jeśli nie krawcowa/krawiec to zaryzykować - kupić i być może wytrzyma parę latek.
[#13] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #11

Tak czytałem... ma być tanio i dobrze.
To tak się da??? Ja tam się na takich czarach nie znam.

Bo to brzmi jak zakupy "made in China".

Krawciec/kaletnik zrobi bardzo dobrą jakość, ale też chce być za tę jakość wynagrodzony. Nikt nie chce pracować za przysłowiowe "dziękuję", szczególnie że trzeba co miesiac zapłacić rachunki...
4
[#14] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #11

Wierz mi, krawcowa zrobi to najlepiej. Są takie ściegi w maszynach do szycia, że i pokrowiec na słonia by Ci uszyła (moja mama kiedyś dużo szyła to wiem).
[#15] Re: Pokrowiec na monitor

@Jacques, post #5

A jak deszcz będzie padał, to się pudełko rozmoczy i będzie po monitorze.
1
[#16] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #11

A może pomyśl o takim rozwiązaniu:

Monitor MSI Pro MP161 E2 15.6" 1920x1080px IPS 4 ms

Zamiast nosić ciężkie bydle, chowasz to do plecaka, zamiast laptopa lub razem z nim i jedziesz dalej. A jak chcesz do złącza HDMI podpiąć coś z innym złączem, to zwyczajnie kupujesz przejściówkę. Takie rozwiązanie moim zdaniem jest najbardziej optymalne.

A złącza HDMI i DVI jakby co są ze sobą zgodne.

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2024 10:29:09 przez gilban
1
[#17] Re: Pokrowiec na monitor

@gilban, post #16

Monitor już mam.

A co do “tanio i dobrze” to podlinkowane aukcje na Allegro kosztują ok. 160 zł.

Więc jest tanio i dobrze, kwestia rozmiaru tylko. Można.
[#18] Re: Pokrowiec na monitor

@_DiskDoctor_, post #4

Naprawdę nikt nie używa pokrowców do przenoszenia monitora LCD??

Nie przenoszę monitorów, bo nie mam ani jednego. Same laptopy, do MorphOSa też.

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2024 13:13:19 przez MDW
[#19] Re: Pokrowiec na monitor

@MDW, post #18

Musisz mieć dobry wzrok. Zazdroszczę.
1
[#20] Re: Pokrowiec na monitor

@zyga64, post #19

Oj tam, oj tam... okulary i syndrom "krótkich rąk" wszystkich nas dopadnie :)
Mnie juz dopadł i mam szkła do czytania.

W innym wątku jest coś o prędkości w grze Dune2 na różnych kartach turbo... może to jednak jest problem z refleksem… i kuźwa wiekiem... organizm sie zużył i nie daje rady... to nie to samo co granie 30 lat temu :)

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2024 02:52:19 przez PWS
[#21] Re: Pokrowiec na monitor

@PWS, post #20

Od kilku miesięcy muszę zamykać prawe oko jak coś lutuję bo w odległości poniżej 20 cm nie łapię ostrości. Nigdy wcześniej tak nie miałem. Starość nie radość. Dobranoc :).
3
[#22] Re: Pokrowiec na monitor

@bfgmatik, post #21

Mam okulary od roku (do czytania)...to inny komfort życia. Idź do okulisty – warto, bo wzrok „wraca” ze szkłami... :)
[#23] Re: Pokrowiec na monitor

@bfgmatik, post #21

Kurcze mam dokładnie identycznie
1
[#24] Re: Pokrowiec na monitor

@gilban, post #16

Witam.
Ja kupiłem sobie monitorek 14" Arzopa A1 Gamut Slim 1920x1080 IPS.
Ma wejścia 1x miniHDMI i 2x USB-C.
Teraz muszę jeszcze zapatrzeć się w dobry konwerter z Euro/Scart na HDMI
i będzie dobry zestaw na zloty.
Pozdrawiam.
1
[#25] Re: Pokrowiec na monitor

@ted, post #24

Ładny sprzęciorek !
Czy możesz napisać jakie jest dostępne odświeżanie?
Mi się słabo pracuje przy 60Hz, ale do grania/oglądania będzie OK.
W razie czego to piszą że do TV można podpiąć telefon przez usb, więc jak coś to
UAE /emulator na telefonie + joypad i zestaw będzie jeszcze mniej ważyć..
Na link są gotowe składanki pod windows (gra+uae)
Ogólnie też mocno myślę nad lepszym wyświetlaczem, ale budżet mam minimalny :D
pozdr
[#26] Re: Pokrowiec na monitor

@PWS, post #22

No wiem, wiem, to nie jest gruba sprawa i koryguje się to zwykłymi szkłami. Moje oczy to moje narzędzie pracy i mam nadzieję, że je naprawię :)

Ale trochę smutne, że w terminologii medycznej nazywa się to "starczowzroczność" :D
1
[#27] Re: Pokrowiec na monitor

@ted, post #24

Mam wersję 15.6" tego monitora i na każdą imprezę zabieram. Z tym, że sygnał biorę z Indivision AGA, jakość obrazu rewelacyjna.
1
[#28] Re: Pokrowiec na monitor

@zyga64, post #19

Musisz mieć dobry wzrok. Zazdroszczę.

Jeszcze 3 lata temu miałem perfekcyjny. Nic tak idealnie nie działało w moim ciele jak wzrok. Absolutne zero wady, widziałem przez ściany, wszędzie ustawiałem najmniejsze fonty jakie się dało, bez problemu liczyłem rysy wewnątrz dziurki w igłę, sokoły przylatywały do mnie kalibrować sobie wzrok. szeroki uśmiech
Niestety w okolicach 46-47 roku życia to się zaczęło psuć. Z ponad metra nadal widzę idealnie. Ale bliżej jest już dramat. Okulista zbadał - mam małą wadę (1,25). W porównaniu z tym do czego przywykłem to dla mnie był dramat Zrobiłem więc okulary i jest ok. Ale to strasznie irytujące co chwilę ściągać i zakładać. W dzisiejszych czasach w domu co minutę coś czytam, zerkam na jakiś ekran. Czasem myślę, że wolałbym nosić okulary na stałe.
W iPhone ustawiłem sobie powiększanie dowolnego fragmentu ekranu przez szybki dwuklik trzema palcami. Do tego pod ręką zawsze jest lupa, którą powiększam jakieś „drobne druczki” w sklepie, bo bywało, że pomyliłem np. „9” z „8” w jakimś opisie.

A wracając do monitorów to gdybym sobie jakiegoś sprawił to raczej żeby więcej się mieściło na ekranie niż żeby ustawić sobie większe elementy.
[#29] Re: Pokrowiec na monitor

@Krashan, post #27

Na ostatnim AmiParty trochę się przyglądnąłem Krashanowemu egzemplarzowi i potwierdzam obraz z Indi prezentuje się świetnieok, racja
[#30] Re: Pokrowiec na monitor

@MDW, post #28

Ja mam podobnie. Zawsze miałem wadę wzroku (krótkowidz) i na co dzień noszę okulary. Ale gdzieś po 40-tce się zepsuło w drugą stronę, i do bliży muszę zdejmować bo oczy bolą :( Podobno to normalne w tym wieku, tak powiedziała okulistka.
No, ale przy kompie siedzę w okularach. Monitor do programowania mam 32 cale (ultra wide) więc mam i większe elementy i więcej na ekranie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem