kategoria: Płyty główne
[#1] Diagnoza plyty A1200
Kupiłem jakiś czas temu płytę główną po przejściach. Sprzedawca mówił, że ktoś miał wizję, aby podłączyć do niej klawiaturę od A500 i używał jej w towerze na zasilaniu podpiętym przez kable. Płyta dostaje napięcie na LED-a, wygląda jednak na to, że nie działa.

Próbowałem następujących rzeczy:
1. Przelotki wideo na VGA na Dellu U2412M, ale nie wiem, czy ten monitor obsługuje 15 kHz.
2. Diagroma 1.3 z dwoma różnymi konwerterami serial do USB, CP2102 i PL2303HX - picocom nie generuje żadnego sygnału.
3. Napięcia na wyjściu z zasilacza ATX przy podpiętej płycie są około -12V, +11,95V i +4,75V, zasilacz może nie najepszy ale powinien dać radę.
4. VEE na MC1488D od RS232 ma około -12V, +Vs ma +12V. Według specyfikacji układu powinno być -15V i +15V.
5. Płyta nie miała recapu.

Chciałbym to ogarnać, ale potrzebuję informacji:
1. Co, gdzie i jakie wartości należy pomierzyć.
2. Czy warto już teraz wymienić kondensatory? Osobiście preferowałbym najpierw zobaczyć jakieś oznaki życia.
3. Co jeszcze mogę przetestować?

[#2] Re: Diagnoza plyty A1200

@sillyc0n, post #1

Sprawdź czy linia reset działa prawidłowo. Powinna na chwilę mieć stan niski (aktywny) przy włączeniu i później trzymać stan wysoki. Jak masz oscyloskop to sprawdź czy coś tam słychać na liniach danych i adresowych i czy są zegary. Od tego bym zaczął.

1. Podłącz pod pewny TV lub monitor, który obsługuje PAL.
3. Napięcie 5V trochę nisko. Można powiedzieć, że minimum. Nie wiem jaki masz zasilacz, ale może dociążenie lini 12V będzie miało wpływ na podniesienie lini 5V. Podłacz tam jakieś obciążenie, żeby uzyskać 5V. Zasilacze ATX bez obciążenia mogą dawać niestabilne napięcia i wtedy płyta ci nie wystartuje.
4. W Amidze zasilanie to +12V,-12V,+5V. Tak powinno być.
5. Kondensator w przy układzie 555 gdy nie sprawny, może trzymać linie resetu aktywną (0V) i wtedy Amiga nie wstanie.

Masz teraz dużo niewiadomych zewnętrznych. Zasilacz z niskim napięciem 5V, brak pewnego wyświetlacza obrazu,

Na zwykłym kicku masz kody kolorów i gdy CPU ruszy jest wstępna diagnoza.

Dodatkowo dioda led power jest przyciemniona przy starcie i rozjaśnia sie po chwili. Dobrze nie pamietam, ale chyba tak to działało.

Ogarnij zasilacz i tv to zobaczymy czy cos sie pokaże na ekranie. Amiga wstanie na samym 5V. Nie będzie działac dzwięk i serial ale to powinno wystarczyć do wstepnej diagnozy.

Tyle na początek.
[#3] Re: Diagnoza plyty A1200

@snifferman, post #2

5. Kondensator w przy układzie 555 gdy nie sprawny, może trzymać linie resetu aktywną (0V) i wtedy Amiga nie wstanie.
O ile wiem, to jest specyficzne dla A600, tylko tam jest układ resetu na 555.
1
[#4] Re: Diagnoza plyty A1200

@Krashan, post #3

Masz rację. W A1200 jest to zrobione inaczej. Jednocześnie nie masz też racji, bo w A500 też jest NE555.

Co do samego sygnału, to warto go sprawdzić. Jak jest aktywny, to trzeba sprawdzić co go trzyma.
[#5] Re: Diagnoza plyty A1200

@sillyc0n, post #1

Też używałem takiego konwertera Serial-USB i z portu szeregowego Amigi dostawałem same krzaki, bo akceptował on tylko sygnały TTL +5V, a na porcie Amigi występują standardowe sygnały RS-232 o napięciu +/-12V. Po zbudowaniu translatora stanów logicznych na układzie MAX232 (można też kupić gotowy moduł za kilka złotych), udało mi się odczytać komunikaty.

Przy okazji polecam darmową aplikację "Serial USB Terminal 1.53" (wymaga Android 4.3+), która na smartfonie z OTG (tryb hosta USB) tworzy terminal i umożliwia komunikację szeregową (UART) za pomocą dowolnego konwertera Serial-USB (np. opartego na układzie FTDI FT232/FT2232, Prolific PL2303, Silabs CP2102/CP2105, Qinheng CH340/CH341 i innych). Obsługuje też komunikację przez protokół USB CDC (np. Arduino ATmega32U4, Digispark V-USB, BBC micro:bit).
2
[#6] Re: Diagnoza plyty A1200

@RomanWorkshop, post #5

Dzięki @RomanWorkshop za ten wpis bo jakoś do tej pory nie brałem pod uwagę, żeby z fona się łączyć - a widać że to jest ogarnięte OK

Ale to 12V w ami to nie problem w tym przypadku? - czy włączy mi się szybkie ładowanie ;p (czy konwerter sygnału z 12V i tak jest potrzebny - to logiczne)

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2025 22:27:45 przez Adinfo
[#7] Re: Diagnoza plyty A1200

@Adinfo, post #6

Konwerter MAX232 bierze na siebie sygnały 12V z portu Amigi, zamienia je na TTL 5V, przekazuje do konwertera Serial-USB i następnie trafiają do smartfona. W drugą stronę, czyli z TTL 5V na 12V układ MAX232 działa analogicznie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem