kategoria: A1200
Wątek zamknięty
[#1] Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200
Panowie koledzy,jestem w posiadaniu amigi 1200 do której pragnę podłączyć HD 10GB-wspomnę tylko,że ten HD był drugim HD do Amigi Mr.Larmer,chcę również podłączyć CD-<~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Rom czy też dvd.Moja Amiga jest ponoć do tego odpowiednio dostrojona.Jeżeli mógłbym Was prosić o wskazówki -to to czynię.HD jest zabezpieczony przed wystartowaniem poleceniem LOOK z czymś jeszcze hasłem składającym się z liter KLGKDK.Ponoć Amiga nie widzi HD tak mi powiedział Damian Piątkowski u którego był cały zes.
taw przez ostatnie 5 dni,ale on jest zawodowym Windowsem.z tego co pamiętam systemowo AMIGA WIDZI HD KTÓRE MAJĄ MAX 4 GB-WIEM TYLE ŻE TRZEBA COŚ WPISAĆ W LINIĘ GDZIEŚ BY AMIGA WIDZIAŁA DYSK TWARDY OD Czesława.Zależy mi na tym.Oraz powiedzcie czy ktoś z Was ma HD 4 GB-to bym kupi.Pozdrawiam Ktosy73OK
[#2] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@Ktosy73, post #1

Napisz to jeszcze raz.
Napisz powoli i zanim wyślesz na forum przeczytaj to jeszcze raz, potem jeszcze raz i dopiero wtedy wstaw na forum.
16
[#3] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@Norbert, post #2

Nie powinno być problemu z HDD, ja mam przez przejściówkę SSD 128GB, jedyny "problem" to kickstart szeroki uśmiech
[#4] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@mike100, post #3

Żaden problem.
Ktosy73 w profilu ma napisane że używa OS3.5 i 3.9 czy MorphOS
Ten systemy obsługuje duże dyski.

MorphOS można użyć do odczytu danych z dysku lub/i stworzenia obrazu dysku zahasłowanego.

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2025 09:35:49 przez Norbert
[#5] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@Norbert, post #2

To samo sobie pomyślałem. szeroki uśmiech Wkleiłem post do ChataGPT, kazałem ją "uczytelnić" i dostałem wersję "rozkodowaną", którą wklejam niżej.
No i jak tu pozostać przeciwnikiem AI skoro w takich sytuacjach naprawdę jest lepsze niż my?

Wersja AI:

Posiadam Amigę 1200, do której chciałbym podłączyć dysk twardy 10 GB. Wspomnę, że ten dysk był wcześniej używany jako drugi HDD w Amidze należącej do Mr. Larmera. Chciałbym również podłączyć napęd CD-ROM lub DVD.

Z tego co wiem, moja Amiga jest odpowiednio dostrojona do takiej konfiguracji.

Jeśli moglibyście udzielić mi kilku wskazówek, byłbym bardzo wdzięczny.

Dysk jest zabezpieczony – uruchamia się za pomocą polecenia LOOK i dodatkowo chroniony jest hasłem: KLGKDK. Niestety, Amiga go obecnie nie wykrywa. Taką informację przekazał mi Damian Piątkowski, u którego zestaw znajdował się przez ostatnie 5 dni. Zaznaczam jednak, że Damian na co dzień pracuje głównie z Windowsem.

Z tego co pamiętam, system Amigi rozpoznaje dyski twarde o maksymalnej pojemności 4 GB (przynajmniej domyślnie). Wiem też, że istnieje możliwość odpowiedniej konfiguracji – trzeba wpisać coś w określoną linię konfiguracyjną, by system widział większy dysk (ten jest podobno od Czesława). Bardzo zależy mi na uruchomieniu tego dysku.

Jeśli ktoś z Was posiada dysk 4 GB, chętnie odkupię.

Pozdrawiam serdecznie!

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2025 13:47:31 przez MDW
5
[#6] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@MDW, post #5

Mariusz.
Od razu lepiej się czyta. szeroki uśmiech

Tylko że Ktosy73 zamilkł
[#7] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@Norbert, post #6

Chyba daliście się wkręcić. Nie uczujnił Was avatar Andrzeja Drozda?
4
[#8] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@Kitech, post #7

Nie daliśmy się wkręcić.

Ktosy73 rejestrował się niedawno.
Posiada tyle sprzętu i oprogramowania w swoim profilu że mógłby zaopatrzyć kilku amigowców.
Z drugiej strony "ma problemy" z napisaniem poprawnie kilku zdań o problemie jaki powinien "ogarnąć" w kilka chwil na posiadanym sprzęcie.
2
[#9] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@Kitech, post #7

Raczej znowu wylali dziecko z kąpielą
[#10] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@Ktosy73, post #1

czy ktoś z Was ma HD 4 GB-to bym kupił

HDD - talerzowy?, a poza tym ogłoszenia dajemy w dziale ogłoszenia.
[#11] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@Norbert, post #8

No właśnie,
Posiada tyle sprzętu i oprogramowania w swoim profilu że mógłby zaopatrzyć kilku amigowców.

to dlaczego dopiero niedawno się zarejestrował i nie ma podstawowej wiedzy amigowej?
[#12] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@Kitech, post #11

Ale Andrzej umie po polsku :).
[#13] Re: Zainstalowanie twrdego dysku o pojemności ponad 4 GB do amigi 1200

@Ktosy73, post #1

Awatar Andrzeja Drozda, nie wiem jak z rocznikiem 73?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem