kategoria: A600
[#1] Wymiana klawiszy na czarne A600
Witajcie,
po 2 latach wyjąłem z szafy A600 i znowu opadły mi ręce widząc jak Amiga zmieniła szaty na żółte. Ponad 2 lata temu robiłem totalne wybielanie (klawiszy, obudowy, przycisku od stacji dyskietek) i teraz efekt żółci powrócił... Żeby nie bawić się cały czas w wybielanie, dałem obudowę do proszkowego malowania, a klawisze chciałem wymienić na czarne np ze sklepu A1200.net . Rok temu robiłem podobny myk z moją 1200 ale tam miałem to szczęście że klawisze były kompatybilne (Mitsumi Hybrid) natomiast w A600 mam coś takiego (chyba to Mitsumi Miniature ?? ):

Czy do takiego systemu montażu klawiszy jest możliwość zainstalowania czarnych klawiszy? Ktoś takie coś produkuje/sprzedaje? Jeżeli nie czarne to chociaż klasyczne, ale takie które nie będą żółknąć.

Pozdrawiam
[#2] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@cj grass, post #1

Zdaje się, że gdzieś w internetach był do ściągnięcia projekt wydruku 3d do takich nakładek na młoteczki które umożliwiają użycie tych nowych klawiszy.
[#3] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@Madman, post #2

To promieniowanie podczerwone powoduje beżowienie plastiku, a ultrafiolet wybielenie. W słoneczny dzień wystarczy na słońce wystawić bo ono emituje więcej UF niż mikrofal.
Parę/paręnaście godzin raz w roku utrzymuje jasny kolor, a trzymane w ciepłym miejscu beżowieją. Przezroczyste pokrywy nie pomagają, bo one blokują UF a przepuszczają ciepło.

Przyspieszanie tych procesów chemią sprawia że tym szybciej zeżółkną w kolejnych miesiącach po takiej kąpieli. No chyba że będziesz je potem w lodówce trzymał. I to tyle na temat.
1
[#4] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@ZorrO, post #3

Czyli jak najlepiejtaki sprzęt przechowywać
[#5] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@Berr131268, post #4

Z dala od kaloryferów, mocnych grzejących żarówek i jasnych od słońca okien. (bo szyby przepuszczają ciepło ale UF nie). Ale jeśli już były wybielane chemią to tyle może nie wystarczyć. Z lodówką to może przesada ale chłodna piwnica na dłuższe okresy wskazana, a jeśli w pokoju to przykrywać czymś nieprzezroczystym gdy nie jest włączona.

No i od czasu do czasu wystawić bezpośrednio na słońce, a nie przez szybę.
[#6] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@cj grass, post #1

Ale że jak, do malowania proszkowego ?
[#7] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@QUAD, post #6

Widocznie miał metalową szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2025 07:46:54 przez lopezpb
[#8] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@lopezpb, post #7

Dałem do profesjonalistów, którzy zajmują się malowaniem, nie znam się na fachowym malowaniu, ale zrobili jak należy. Obudowy od PCtów też u nich odświeżam więc może w przypadku metalowych pctowych używali techniki proszkowania a do plastikowej Amigi zastosowali zwykłe malowanie, tak czy siak efekt idealny i nie ma problemu z chodzeniem w słoneczny dzień na dwór z Amigą.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem