Komentowana treść: WinUAE 6.0.0
[#1] Re: WinUAE 6.0.0
Co teraz może dorównać starej Amidze? Czy potrzebny mi jest jakiś sprzęt z logiem Commodore ? Skoro jest tak idealny program udający Amigę , czy potrzeba nam coś więcej? Czy wszystkie zabawki które wyszły po upadku Commodore dały nam jakąś satysfakcję? Czy nastąpił rozwój Amigi ?
Zapraszam do dyskusji... .
1
[#2] Re: WinUAE 6.0.0

@djpiotrs, post #1

Dzięki Winuae poznawałem realia Amigi. Nie dane mi było w dzieciństwie poznać tego komputera. To właśnie użytkowanie emulatora mi pokazało, że Amiga posiada takie a nie inne typy pamięci RAM, rodzaje obsługiwanych procesorów, czy wersje kickstartu. To na emulatorze pierwszy raz instalowałem w życiu Workbencha. Dobrze się w nim programuje, bo szybko się restartuje, szybko kompiluje itd. Ale czy oddaje klimat? Nie. To tylko emulator. Takie moje zdanie.
5
[#3] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#4] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#5] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#6] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#8] Re: WinUAE 6.0.0

@djpiotrs, post #1

Co teraz może dorównać starej Amidze?

Stara Amiga.
Czy potrzebny mi jest jakiś sprzęt z logiem Commodore ?

Z logiem Amiga.
Skoro jest tak idealny program udający Amigę , czy potrzeba nam coś więcej?

Sprzętu.
Czy wszystkie zabawki które wyszły po upadku Commodore dały nam jakąś satysfakcję?

Niekoniecznie wszystkie.
Czy nastąpił rozwój Amigi ?

Tak.
1
[#9] Re: WinUAE 6.0.0

@tukinem, post #2

Ale czy oddaje klimat? Nie. To tylko emulator. Takie moje zdanie.

Ja stałem się wygodny a Pceta z Winuae to uważam za dwa komputery w jednym. Wielokrotnie podchodziłem do starego C64 żeby na nim pograć czy popisać programy w basicu i niestety , to mnie męczyło. Amigi już nie mam ale odnoszę wrażenie że było by tak samo.
Jeśli ma wyjść jakiś nowy sprzęt z logiem Commodore to musi być to naprawdę zachęcająca retro nowoczesność. W przeciwnym razie wolę emulatory.
3
[#10] Re: WinUAE 6.0.0

@amikoksu, post #8

Skoro jest tak idealny program udający Amigę , czy potrzeba nam coś więcej?

Sprzętu.

To prawda. Nostalgicznie to wolałbym z logiem Commodore Amiga. Czekam na sprzęt z tego wątku link

Jakieś tam mistery , Unamigi , A500Mini/Maxi , Vampiry , A600Gsy , A1200NG to mnie nie interesują. Wolę jak już wspomniałem Pceta z Winuae.
[#11] Re: WinUAE 6.0.0
Mnie po latach część gier czy to z C64, czy to z Amigi przestała się podobać (chodzi o grafikę), nie ma już tej radości co dawniej gdy się je odpalało. To chyba starość mnie dopadła. Emulator jest świetny i co tu ukrywać pozwolił Amidze przetrwać do momentu, gdy ludzie znów zechcieli jej poużywać choćby tylko do gier. Autorowi należy się medal, nazwa ulicy, banknot z wizerunkiem na amigowej retro walucie.
2
[#12] Re: WinUAE 6.0.0

@djpiotrs, post #10

Czekasz, na co w zasadzie? Pytam z ciekawości, jak sobie wyobrażasz to coś? W sumie to ankieta mogłaby się pojawić, na jaką Amigę czekasz od YT, który ma prawa do nazwy Commodore.
[#13] Re: WinUAE 6.0.0

@djpiotrs, post #1

Autor WinUAE przeszedł samego siebie. Trudno o bardziej kompatybilny i rozbudowany emulator czegokolwiek w ogóle. To wielkie szczęście i wygoda móc odpalać amigowe gry i programy z taką dostępnością i precyzją.

Nie zmienia to jednak faktu, że dla mnie znacznie większym szokiem był Amithlon. Możliwość odpalenia AmigaOS na x86 w sposób przypominający natywny. Instalacja amigowych sterowników do pc-towego sprzętu normalnie na amigowym systemie. Włączasz komputer - po kilku sekundach ekran Workbencha... ale przede wszystkim szybkość. Na sprzęcie sprzed 20 lat Amithlon chodził deklasująco szybciej niż WinUAE na sprzęcie kupionym dzisiaj. To, że amigowy system dostawał sprzętowe informacje prosto do siebie o choćby każdym wciśnięciu klawisza i nie było żadnego systemu hosta chodzącego obok dawało niewiarygodny feeling reakcji na wszystko bez opóźnień. Trudno to opisać. To była dla mnie niezwykła anomalia świata oprogramowania, która raczej już się nigdy nie powtórzy.
3
[#14] Re: WinUAE 6.0.0

@KM_Ender, post #12

Na co to zobaczymy , podobno już wkrótce ... .
[#15] Re: WinUAE 6.0.0

@Mario, post #13

Amithlon może był szybki i fajny ale jak na tamten czas miał poważną wadę. Nie obsługiwał kości ocs/ecs/aga i to jego uśmierciło.
1
[#16] Re: WinUAE 6.0.0

@djpiotrs, post #15

Hmmm… Ja to pamiętam jakoś inaczej. Powodem śmierci Amithlona nie była niemożność uruchamiania SuperFroga, bo nikogo to już wtedy nie interesowało. Gracze dawno siedzieli na pecetach i konsolach, pięćsetki leżały na śmietnikach, a Amigiwcy używali swoich maszyn do wszystkiego poza graniem w PAL-owskie starocie.

Zainteresowanie Amithlonem było i to mógł być całkiem niezły punkt wyjścia w przyszłość. Jednak z tego co ja kojarzę to Amithlon padł przez spory prawne i niejasne licencje. Twórca Amithlona był przekonany, że Haage&Partner (chyba byli wydawcą) posiada odpowiednie licencje. Okazało się, że nie.
2
[#17] Re: WinUAE 6.0.0

@MDW, post #16

Cóż, trudno się dziwić, że w tym licencyjno-własnościowym bajzlu wyszło inaczej, niż myśleli. W końcu do dzisiaj nie ma 100% pewności kto ma do czego prawa, na co licencje, więc wojenki trwają
Gość z jutuba też nie wiadomo, co właściwie kupił, natomiast niemal na pewno nie ma tam absolutnie nic amigowego, więc nie wiem skąd oczekiwania, że coś się tu urodzi
1
[#18] Re: WinUAE 6.0.0

@MDW, post #16

Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś.

Osobiście uruchomiłem Amithlona tylko z LiveCD, nawet nie wiedziałem wtedy jak go zainstalować.
Ale pamiętam ten szok, Workbench w mega dużej rozdzielczości i wszystko śmiga.

Może warto znaleźć jakiegoś małego peceta z P4, żeby sobie przypomnieć jak to wtedy śmigało :)
1
[#19] Re: WinUAE 6.0.0
Marek Pampuch ten od Magazynu Amiga już dawno temu przewidział, że przyszłość Amigi to WinUAE.
[#20] Re: WinUAE 6.0.0

@koczis, post #19

Owszem , wielokrotnie nawiązywał do emulacji Amigi na Pc.
[#21] Re: WinUAE 6.0.0

@okejokej, post #17

natomiast niemal na pewno nie ma tam absolutnie nic amigowego, więc nie wiem skąd oczekiwania, że coś się tu urodzi

Bo to ma być nowy C64 z możliwością odpalania oprogramowania z Amigi bez wstępnego włączania emulacji. Najprawdopodobniej w Commodore Os Vision zaimplementowane są emulatory lub algorytmy które natywnie odpalą oprogramowanie z C64 jak i Amigi. Użytkownik nie będzie czuł że jego komputer coś emuluje.
Czyli podsumowanie , nowoczesny sprzęt i nowoczesny system operacyjny powiązany ze starym sprzętem i oprogramowaniem. Jak będzie naprawdę to zobaczymy.
Ale się rozjechałem , jestem większym marzycielem niż ci goście co wykupili Commodore hehe
[#22] Re: WinUAE 6.0.0

@djpiotrs, post #21

A ten Commodore Os Vision to ma być de facto Linux.
Może pójdą dalej i wyprodukują automat do prania C64.
[#23] Re: WinUAE 6.0.0

@amikoksu, post #22

Bardzo dobrze że Linux. Szkoda tylko że tak późno. Może Amiga wreszcie zacznie się do czegoś nadawać oprócz grania w Super Frog i słuchania tych samych modułów.
[#24] Re: WinUAE 6.0.0

@rbej1977, post #23

To w końcu C64 będzie się nazywać czy Amiga? Bo chyba nie mają praw do nazwy Amiga.
[#25] Re: WinUAE 6.0.0

@MDW, post #16

Ja czytalem, ze on nie dostal zaplaty za swoja prace.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem