kategoria: Party
[#31] Re: Revision 2026 - live

@_DiskDoctor_, post #27

Nadrobiłem już te dwa dema, jest już na yt retransmisja.

Co nie zmienia faktu, że poza jednym (#1 - AGA), wszystkie dema są na konfigurację ECS (!!)

Niesamowite, ostatnie lata Revision to dominacja 030 czy nawet 060 (jeśli nie pomyliłem, przez 3 ostatnie lata wygrywało demo 060).

A tu niespodzianka...

Ostatnie dwa dema rewelacyjne (w sumie 3 dema ostatnie), ale mój faworyt to liście. W Hollywood by to nazwali "Best Achievement in Cinematography".
[#32] Re: Revision 2026 - live

@Jazzcat, post #29

Amiga wraca do swoich korzeniOK. To co rzuca się w oczy na scenie PC to wysyp demo-maker'ów - pewnie z 80% produkcji wyklikanych albo na istniejących silnikach...
1
[#33] Re: Revision 2026 - live

@jarek72, post #32

Dla mnie dema mają przekraczać możliwości komputera. Dema na Amigę wielokrotnie przewyższają graficznie to co widzimy w grach na przyjaciółkę. Na PC jest całkowicie odwrotnie.

Second Nature Rulez!!!

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2026 11:13:31 przez rbej1977
1
[#34] Re: Revision 2026 - live

@rbej1977, post #33

Czasy się troszkę zmieniły... Skala się zmieniła.
Na PC nie ma szans prześcignąć game-dev'a, czy ogólnie ludzi robiących rzeczy. W latach '90 demo scena był relatywnie duża i było dużo do zrobienia. Teraz masz miliony programistów - fascynatów - nie związanych z demo sceną, którzy robią i wymyślają ciekawe rzeczy. W game-dev pracują przeważnie najlepsi z najlepszych, a w małym studio masz z 50 osób, pracujących min. 8h dziennie przez lata nad produkcją, z czego kilkunastu grafików i kilku programistów (ślęczą nad optymalizacją, wyglądem itd.). A silniki gier są rozwijane jak np. Unreal od ~1995 (31 lat komercyjnego postępu). Powodzenia w walce :D
1
[#35] Re: Revision 2026 - live

@flops, post #34

No to wyniki w 100% zgodne z przewidywaniami :) Jedynie co do trzeciego miejsca w Intro compo się pomyliłem - nie wiem, porównam później oba te intra (Nah i Focus) na spokojnie.

Intro:
1. 64-Silhouette/Oxygene
2. Legend of the Mushroom Man/Azure Onyx
3. Diamondique/Nah-Kolor

Demo:
1. Second Nature/Desire & TTE
2. Generation X/Binary
3. High Score

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2026 12:23:41 przez Jazzcat
[#36] Re: Revision 2026 - live

@Jazzcat, post #35

Szczerze, to sam sie dziwie jak nasze intro zalapalo sie na podium.
Liczylem ze max bedzie czwarta pozycja.
[#37] Re: Revision 2026 - live

@_DiskDoctor_, post #31

A500 za pare lat zje wlasny ogon tak jak demoscena C64 czyli wszystkie dema na jedno kopyto (2nd nature i generation x oblane oczywiscie w dobrym sosie). Nie licząc oczywiście dem od Platona, on jakoś potrafi przekraczać granice sprzętu ECS.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2026 12:36:08 przez michal_zukowski
1
[#38] Re: Revision 2026 - live

@michal_zukowski, post #37

No wiesz, jak już masz te powiedzmy 200 genialnych dem (umowna granica), to potem cokolwiek tworzysz nowego, to jest podobne do 1-2 dem, co już wcześniej były.

Czysta matematyka.
[#39] Re: Revision 2026 - live

@Jazzcat, post #35

Z PC Demo to Tribute dla C64, Amiga i MS-Dos od Razor1911 jest zajebiste.

W Oldskool GFX to już pozamiatane...

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2026 12:57:22 przez waldiamiga
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem