[#1] Shark czy Pegaz???
Niedługo mam zamiar kupić nowy komp będzie to Pegaz lub A 1200 Shark (tylko tyle, że na Sharka bym musiał trocę poczekać). Nie jestem za bardzo w temacie więc nie wiem co by było lepsze i co tańsze. Czekam na wasze opinie co jest bardziej opłacalne jeśli chce urzywać Ami?? i porównywać ją z blaszakami 1.7Ghz. Chodzi mi o Shark+ i PoverPC w pegazie jak najszybsze około 1.Ghz a jak są szybsze to jeszcze szybszy. Dzięki z góry za pomoc. (16 lat - nowy użytkownik Ami)
[#2] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #1

sharka nie ma i nie zanosi sie zeby byl, amigaone jest droga i ciagle bez os4, pegaza ciezko kupic. pegasos i amiga one jedynie w najdrozszej konfiguracji (najszybszy G4) mozesz porownac do x86 z 1,7 GHz, a i tu moze byc tak ze blacha wygra, kwestia tego co bedziesz porownywal. Ogolnie porownaia x86 <-> PPC sa problematyczne.
[#3] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #1

Człowieku, Ty chociaż wiesz w co się pakujesz ;)

A nt kosztów, to oczywiste że kupno Pegasos'a mniej uszczupli portfel rodziców :).
Tyle że aktualnie ciężko z Pegazem, najlepiej teraz złóż zamówienie i... czekaj.

[#4] Re: Shark czy Pegaz???

@DarQo, post #3

Ja to bym na Twoim miejscu jeszcze trochę poczekał.
Za jakiś miesiąc wszystko może wyglądać troszkę inaczej
[#5] Re: Shark czy Pegaz???

@pini, post #4

Poczekaj jeszcze trochę, moze miesiąc będzie AmigaONE z OS4 i Pegasos2 zobaczysz w co bardziej warto się ładować.
[#6] Re: Shark czy Pegaz???

@v., post #2

Jeśli już chcesz porównywać te platformy to już tylko na linux-ie (oczywiście wg. mnie to platforma to tylko na Ami-Pegasos a intel-athlon to deska-ale to tylko moja opinia)
A jak tylko dostanę w swoje piękne łapki PegasosaG4/1GHz to nie zapomnę i się pochwalę spostrzeżeniami
Pozdrawiam

[#7] Re: Shark czy Pegaz???

@Arbuz, post #6

juz cie ktos uprzedzil: http://www.nowee.org/pegasos2.txt
[#8] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #1

Dajcie już chłopacy spokój z tą amigą. Kupicie, wywalicie kasę, niemałą,
i co wy potem na tym zrobicie?????????

[#9] Re: Shark czy Pegaz???

@Kazik, post #8

Wszystko
[#10] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #1

Chyba poczekam. A może poprostu Amige4000 PoverPC z Voodoo, FastAtą i jakimiś dodatkami (wszystko używane), a Pc niech się odwalą (przepraszam jeśli kogos uraziłem) z porównywaniem tych platform. Wkońcu 4000 tęz w miare szybko chodzi?
[#11] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #10

Nie warto. Szkoda kasy i nie wiadomo jak dlugo ci to jeszcze pochodzi (niektore a4000 maja juz 10lat). Bedzie tez problem z pozbyciem sie tego za rozsadna cene.
[#12] Re: Shark czy Pegaz???

@piotr (arti040), post #11

A4000 jest warta swojej ceny. A pozbywać się jej przecież nie musi. Sam mama rozbudowaną A4000 i wiem że nigdy nie odzyskam zainwestowanych w Amigę pieniędzy. Zresztą nawet jakbym dostał AmigaONE, to nie pozbędę się swojego hobby :D
[#13] Re: Shark czy Pegaz???

@kmilota, post #12

Owszem jak miałem Ami 040 z innymi dodatkami wpakowałem w nią prawie 1500zł a sprzedałem tylko za 500 :(
[#14] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #10

Mleko napisał(a):

> Wkońcu 4000 tęz w miare szybko chodzi?

Niby tak, ale to i tak żółw w porównaniu z Pegasos'em lub AmigaOne z G3. A z tego co piszesz to nie chcesz mieć
wolnego kompa. Poza tym te dwie nowe platformy to przyszłość Amigi. Classic już odszedł na zasłużoną emeryturę :)
więc jak pisał Piotr nie warto pakować dużych pieniędzy w takie kanapki które nie wiadomo ile jeszcze pociągną.

Pozdrawiam!

[#15] Re: Shark czy Pegaz???

@DarQo, post #14

Sam nie wiem na Pegaza czy AmiUAN jest mało gier a mi chodzi tez o pogranie a nie lubie grać w głupie gierki na blachy.
[#16] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #15

Jak chcesz pograć to kup PC albo konsolę. Większość powstających teraz na Ami gier to albo konwersje z PC albo coś na ich wzór. Zresztą w dziedzinie gier dużo się już nie wymyśli więc i na Amigę trzeba będzie grać "w głupie gierki na blachy" z czego ja osobiście się cieszę i mam nadzieję, że kiedyś zobaczę NHL na Amigę:D. Chyba, że wolisz grać w stare, dobre gry to wtedy pozostaje Ci UAE albo kupno A500/600/1200.
[#17] Re: Shark czy Pegaz???

@szulu, post #16

Nie nie mam zamiaru grać w starocie takie gry mnie po prostu denerwują chce pograć w cos takiego jak Wipeout2097, QuakeII czy ShogoII tylko ile można grać w takie już dość stare gry. Wysłałem dziś e-maila do efunzine w celu dowiedzenia się wszystkiego jak to jest z zakupem pegaza i AmiUAN. Zobaczymy co mi odpowiedzą.
[#18] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #17

A co mogli odpowiedzieć PegasosaII nie ma jeszcze w Polsce a AmiUAN jest za droga przy najmniej na "mój" (taty) portfel około 7.000 za to co ja chce z monitorkiem, drukareczką itp sama A1 o ile pamiętam to 3000 cos prawie 4000
[#19] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #17

Wiesz co... radze Ci, daj sobie spokój z Amigą. Patrząc na Twoje posty to chyba nie bardzo jesteś świadomy
swojego wyboru. Piszesz że chcesz mieć dobry komputer do gier aby koledzy się z Ciebie nie śmieli, ale
jednocześnie nie lubisz/nienawidzisz używać/grać(na) pc (niepotrzebne skreślić). Pozatym dziwne żeczy
piszesz że gry na pc są głupie, a na Amidze nie. Starych gier też nielubisz, konwersje pc gier (głupich) które
wymieniłeś już Ci się znudziły więc w co zamierzasz grać na Ami?
Nie zrozum mnie źle nie odradzam Ci kupna Ami, tylko musisz się poważnie zastanowić do czego tak naprawdę
jest Tobie potrzebny komputer i czego od niego oczekujesz. Jeżeli Amiga spełni te wymagania to nic nie stoi
na przeszkodzie (no chyba że pieniądze :)) aby ją mieć.
A tak wogóle to myślę że za bardzo jesteś zapatrzony w pececiarzy - jeżeli oni tylko grają to nie znaczy że i
Ty musisz grać. Pamiętaj o tym i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :D.

Pozdrawiam

[#20] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #18

Mleko, a może w lepiej kupić Playstation 2?
Taniej i gier raczej nie brakuje :)
[#21] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #18

Jak to nie ma jeszcze w Polsce. Ja już mam . I co najmniej jeszcze trzy osoby mają.

[#22] Re: Shark czy Pegaz???

@DarQo, post #19

Do Ami przekonuje mnie jej wspaniały system, nie cierpie wingrozy. A na Ami zamierzam słuchać Mp3 mieć świetny system jakim jest Os. Ponadto chciałbym oglądać filmy i serfować po necie na Ami a grać bym grał od czasu do czasu i wówczas jakby przyszli do mnie koledzy i chciałbym im zaprezentować możliwości graficzne Ami. Mam super wieże Thomsona na 5CD o 270W mocy muzycznej i zestaw głośnikóe Creativa (niedawno zakupiony) ponadto posiadam multum Mp3ujek więc bym często je słuchał. Ami już miałem i wiem że nie ma ona porównania z blaszakami więc dlatego mój wybur padł właśnie na nią i kupię ją na pewno jeśli tata dostanie tylko odpowiednio wysokki kredyt bo dostać narazie dostanie 3000 a to jeszcze trochę mało. :D
[#23] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #1

Kup Sharka, zdecydowanie Sharka. To jedyne sensowne i dostepne rozwiazanie. ;) ;) ;)
[#24] Re: Shark czy Pegaz???

@MDW, post #23

MDW napisał(a):

> Kup Sharka, zdecydowanie Sharka. To jedyne sensowne i dostepne
> rozwiazanie. ;) ;) ;)

Hehehe... dobre....
[#25] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #22

Mleko, a ty nie robisz sobie przypadkiem z nas jaj?

pozdrowienia dla taty :D
[#26] Re: Shark czy Pegaz???

@kgalazka, post #24

sharka ostatnio widziałem oglądając film
pt. "Szczęki" w wersji oryginalnej.
Ale żeby od razu kupować ?! :D
[#27] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #10

Ja tak od siebie.
Nie polecam kupowania Amig Classic chocby nie wiem jak byla wypasiona.
(chyba ze bardzo okazyjna cena)
[#28] Re: Shark czy Pegaz???

@stony, post #25

Żadnych jaj!!!!

Czy to moja wina, że uważam, że Ami jest lepsza!!!

Jak tylko tata skończy starania o kredytr a narazie wszystko na to wskazuje że ją dostanie (FunduszMicro Rulez!!!) kuypuje Ami bo mam już dosyć Przesiadywania w cafe na blachach i korzystania z blaszaka dziadka. Blr ble i jeszcze raz ble!!!

Według mnie nic nie przebije Amigi!!! A ni9e nastawiam się tylko na grania (bo tak wynika z moich tekstów) oczywiście jest to jedna z żeczy które będe miał zamiar robić na Ami. Matay ma w sprzedaży jesli dobże pamiętem 2 gry na Pegasa i A1 które zamierzam kupić po za tym będe grał w QuakeII, Wipeouta, Napalma (bo na mojej byłej 1200 miałem tylko Demo Napalma i Demo Diversi) Shogo, czy SuperFroga i CanonFolder. Może udowodnie to opiusując grę SuperFrog. Pozatym moim hobby na byłej 1200 było że to tak nazwe szoeraniu we wszystkim przeglądałem wszystkie płyrty ACS i AmigaGames jak i AmigaMagazyn.

A Pc nie zamierzam kupoić chodźby dla tego, ze wszyscy już są przekonani o tym że nie cirepie Wingrozy i dlatego że ja WWWOOOLLLEEE AAAMMMIIGGGĘĘĘ i dlatego że nie chce zawieść Pana M.S

Może to was przekona.
[#29] Re: Shark czy Pegaz???

@MDW, post #23

Z tego co wiem to Shark jest jeszcze nie dostępny.
[#30] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #28

I jeszcze jedno mogę komuś przysłać jakąś fotkę z ACSu podać roku i numer płytki a "wy" koledzy sobie to sprawdzicie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem