[#1]
LCD monitor-TV a Amiga 1200
Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś LCD monitora z wbudowanym tunerem TV.
W tej chwili mam podpiętą Amigę przez kabel RF do karty telewizyjnej w PC i jakość obrazu jest tragiczna jeśli chodzi o np. granie w gry. Postacie w grach smużą, obraz jest nieostry i nie bardzo mogę grać w takie gry jak Soccer Kid, Zool 2 etc. Czyli wszystkie gry gdzie jest dynamiczny przesuw postaci/tła. Oczy dostają oczopląsu. Z Workbench'em pracuję w rozdzielczości 640x480. W tym wypadku Amiga jest podłączona kablem Video Amiga - VGA. Przejściówkę zrobiłem bez żadnej elektroniki. Niestety obraz też nie jest za dobrej jakości. Mianowicie LCD nie skaluje automatycznie obrazu na całym ekranie i trzeba to zrobić ręcznie. Objawia się to tym, iż np. po bokach wyświetlanego obrazu są dwa czarne paski oraz część ekranu Workbench'a(nawet 1/4) jest schowana za dolną krawędź monitora. Przy ręcznym ustawianiu nie mogę go ładnie ustawić - brakuje już zakresu ustawiania w pionie jak i w poziomie. A do tego dochodzi jeszcze pewnie efekt mory związany z wyświetlaniem obrazu na LCD. Objawia się to regularnymi, co jakąś stałą odległość, ciemnymi liniami pionowymi. Wieczorem podam linka do obrazów z monitora.
Amiga podłączona jest jednocześnie kablem RF i tym VGA. Ręcznie przełączam się pomiędzy PC(DVI) a Amigą(D-SUB).
W związku z tym pytania:
1. Czy monitor LCD z wbudowanym tunerem TV będzie wyświetlał obraz w takiej jakości jak zwykły TV? Amiga będzie podpięta do tego monitora przez EURO-SCART.
2. Jak dobrze kombinuję to przełączenie z TV na monitor nie zmieni się automatycznie przy zmianie rozdzielczości w Screenmode na Amidze lecz trzeba będzie z pilota/przełącznika na monitorze zmienić źródło obrazu.
3. Czy tylko u mnie na tym obecnym monitorze (Sony LCD19,
http://reviews.cnet.com/lcd-monitors/sony-sdm-hs95p-black/4507-3174_7-31257539.html?tag=mncol;psum ) jest problem z automatycznym skalowaniem obrazu? Jak to będzie z takim LCD monitor-TV?
4. Odnośnie kabla VGA. Czy jakość obrazu "VGA"(patrz wyżej), w moim wypadku, wynika z jakości/wykonania kabla VGA? Kabel został przerobiony z kabla VGA. W sumie to kabel jest tak zrobiony, że na jednym końcu jest gniazdo VIDEO Amiga z cinchami(dźwięk) a z niego wychodzą dwa kable. Jeden to Euro-SCart a drugi to VGA(nie mogłem kupić 23 pinowego złącza do Video Amigi. Dlatego też z jednej wtyczki 23 pinowej mam wyprowadzone dwa kable).
5. Proszę o podzielenie się osób, swoimi spostrzeżeniami, z użytkowania takiego monitora LCD-TV oraz o podanie modelu takiego monitora. Ewentualnie okablowania/schematów kabli(linki do stron www) jeśli to ma znaczenie.
Pozdrawiam