[#1] Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)
Tak sobie myślałem przez chwile, co właściwie mozna by było dodać do Ambienta. No chyba właściwie wszystko, bo jest prawie nic ;)
Nie wiem ile innowacji przyniesie Ambient 1.5, ale chciałbym się zapytać użytkowników.
Co byście najchętniej zobaczyli w nowych wersjach Ambienta (z rzeczy, których jeszcze nie ma)?

Pomarzyć przecież nikt nie zabroni ;)

1. Mi do głowy przychodzi na początku to co ma Magellan, czyli rozbudowaną obsługe filetypes. Niestety, ale jeśli w Ambiencie ma być to jakieś proste MIME, które rozpoznaje pliki tylko po rozszerzeniu to będzie to bardzo słabe rozwiązanie.

2. Druga sprawa to też coś z Magellana, listery. Ale takie listery z paskiem narzędzi i kilkoma trybami widoku. Dla trybu listy przydałaby się opcja wyświetlania miniaturkowych ikonek obok plików.

3. Okno informacji o ikonce powinno być wzbogacone o możliwość wrzucenia nań ikonki co by było dobrym narzędziem to zmiany ikonek dla obiektów.

4. Panele. Są aktualnie jakie są. Raczej nie zachwycają, przypominają nieco te z KDE chociażby. Jednak nie można w nich tworzyć rozwijanych menu, na razie można mieć tylko przyciski. Nie mają opcji przezroczystości.

5. Na systemach takich jak Linux, na X'ach czy tez na innych systemach operacyjnych jest takie coś jak wirtualne pulpity. Przy nadmiarze okien bardzo przydałaby się taka możliwość. Oczywiście zawsze można powiedzieć, że coś mogę uruchomić na nowym ekranie, nie jest to jednak to samo.

6. Bardzo słaby jest mosowy odpowiednik depthmenu, nie można dla niego ustawić menu blokującego, nie ma opcji maksymalizacji i minimalizacji okna. W ogóle to przecież wystarczyłoby zrobić obsługe pluginów DepthMenu chociażby...

7. Przydałaby się obsługa formatu SVG dla ikonek i innych elementów graficznych.

8. KONIECZNIE (IMHO) musi się pojawić program do konfigurowania wyglądu GUI. Obecnie trzeba edytować specjalny skrypt...

9. Wbudowana obsługa archiwów przez XAD. Przydałby się również natywny XAD.

To na razie tyle, choć przyznam że w czasie używania jeszcze wiele, wiele więcej mi do głowy przychodziło, ale nie zapisałem...

[#2] Re: Ambient - co sić marzy użytkownikom? ;)

@grxmrx, post #1

A jak chodzi Opus Magellan pod MOS`em? Pamiętam że na fotkach z Amiga Meeting widzialem gdzieś odpalone to cudo...

[#3] Re: Ambient - co sić marzy użytkownikom? ;)

@MarX, post #2

mi sie marzy tylko zeby wrescie wyszedl mos 1.5.....

[#4] Re: Ambient - co sić marzy użytkownikom? ;)

@MarX, post #2

Opus Magellan działa bez problemów. Ma co prawda kilka drobnych problemów, ale nie przeszkadzają one w pracy z nim.

[#5] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@grxmrx, post #1

Niestety, ale jeśli w Ambiencie ma być to jakieś proste MIME, które rozpoznaje pliki tylko po rozszerzeniu to będzie to bardzo słabe rozwiązanie.

MIME wcale nie oznacza rozpoznawania po rozszerzeniu. To tylko zdefiniowany zestaw typów plików i sposób ewentualnego tworzenia nowych. W jaki sposób system determinuje typ MIME to zupełnie inna bajka. Ambient nie robi tego "po rozszerzeniach".

[#6] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Grzegorz Kraszewski, post #5

panowie uae w samym systemie. Żeby amiga była amigą i mozna było pograc w stare gry bez zabawy w okienka emulatora :), tylko po ptostu w systemie niewidoczne albo jak tak działający jak whdload
może to jest? ja pegasosa na oczy niewidziałem :) i się nie orientuje ale w amithlonie tego nie było a Win UAE chyba nieda się tak skojarzyc z plikami aby klikac na ikonke w total comanderze i juz uruchamia się np. DeluxPaint5 :) albo inne cudo na kiju :).

pozdrowienia

[#7] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@jimiche, post #6

W nowym Ambiencie z MorphOS 1.5 jest coś rodzaju deficons, teoretycznie zakładam, że będzie można przez to tak skonfigurować, że klikając na ADF uruchomi się gra na pełnym ekranie (poprzez UAE).

[#8] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@grxmrx, post #1

5. Na systemach takich jak Linux, na X'ach czy tez na innych systemach operacyjnych jest takie coś jak wirtualne pulpity. Przy nadmiarze okien bardzo przydałaby się taka możliwość. Oczywiście zawsze można powiedzieć, że coś mogę uruchomić na nowym ekranie, nie jest to jednak to samo.

To już raczej kwestia indywidualnych upodobań, myślimy jednak nad takim rozwiązaniem.

6. Bardzo słaby jest mosowy odpowiednik depthmenu, nie można dla niego ustawić menu blokującego, nie ma opcji maksymalizacji i minimalizacji okna.

Pomyślę nad tym :) Sam tego nie używam, więc może powiesz coś więcej nt depthmenu Twoich marzeń?

W ogóle to przecież wystarczyłoby zrobić obsługe pluginów DepthMenu chociażby...

To akurat nie wchodzi w grę. Pluginy nie są przewidywane, ale trochę się to pewnie zmieni. Jak? Niespodzianka!

8. KONIECZNIE (IMHO) musi się pojawić program do konfigurowania wyglądu GUI. Obecnie trzeba edytować specjalny skrypt...

No tak... jedyne co amisze robią na swoich kompach to zmieniają wygląd (dobra, sam też to robię ;) Anyway... programu takiego raczej nie będzie - wygląd systemu zmieniasz zmieniając skórkę. Edycja pliku skinconfig była pomyślana dla twórców skórek, nie userów. Z resztą... między 1.4 a tym co mamy teraz zaszły już takie zmiany, że tworzenie jakiegoś gui ma coraz mniejszy sens. Nie wykluczam jednak napisania jakiegoś utilka pomagającego przy tworzeniu skórek.

[#9] Re: Ambient - co sić marzy użytkownikom? ;)

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Opus Magellan działa bez problemów. Ma co prawda kilka drobnych problemów [...]
hehehe nie moglem sie powstrzymac :)) ale zdanie zamotane jakby moje bylo :P
[#10] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Jacek Piszczek, post #8

Jacek Piszczek napisał(a):

> Pomyślę nad tym :) Sam tego nie używam, więc może powiesz coś
> więcej nt depthmenu Twoich marzeń?

Wystarczyłoby na początek opcja menu dla którego nie trzeba by było trzymać przycisku i te opcje co wymieniłem: minimalize, maximalize i nomalize :)

> No tak... jedyne co amisze robią na swoich kompach to zmieniają
> wygląd (dobra, sam też to robię ;) Anyway... programu takiego
> raczej nie będzie - wygląd systemu zmieniasz zmieniając skórkę.

:(
Jednak jest pare istotnych kwestii. Pierwsza to taka, że kolor czcionki dla tytułów okna jest taki sam jak kolor przy wyborze plików. Przykład

Na moim monitorze nie mogę już bardziej rozjaśnić ekranu i zupełnie nie widzę tego co jest napisane w taki sposób. Zmiana koloru nic nie daje bo wtedy w tytułach okien i na górnej belce też się zmienia i źle to wygląda.
Przydałby się osobny kolor dla tytułów okna jak i tego co wewnątrz. Z resztą na Ami przez VisualPrefs wiele kolorów mogłem zmieniać i nie tylko, tutaj jestem o te możliwości troche ograniczony...

Swoją drogą to przydałoby się też takie coś jak Titleshadow, tyle że już w systemie.

> Edycja pliku skinconfig była pomyślana dla twórców skórek, nie
> userów. Z resztą... między 1.4 a tym co mamy teraz zaszły już
> takie zmiany, że tworzenie jakiegoś gui ma coraz mniejszy sens.
> Nie wykluczam jednak napisania jakiegoś utilka pomagającego
> przy tworzeniu skórek.

Bardzo by pomógł taki utilek. Choćby sama edycja kolorów z jakimś małym podglądem na elementy GUI.

[#11] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@grxmrx, post #10

Wystarczyłoby na początek opcja menu dla którego nie trzeba by było trzymać przycisku i te opcje co wymieniłem: minimalize, maximalize i nomalize

OKi, da się zrobić.

Jednak jest pare istotnych kwestii. Pierwsza to taka, że kolor czcionki dla tytułów okna jest taki sam jak kolor przy wyborze plików.

Tak to zostało pomyślane przez Commodore, nie mam zamiaru tego zmieniać.

Z resztą na Ami przez VisualPrefs wiele kolorów mogłem zmieniać i nie tylko, tutaj jestem o te możliwości troche ograniczony...

Czy ja wiem... może patrzyłeś na skórki, w których nasi artyści powycinali niektóre tagi? Oto lista:

SYSTEMPEN
USERPEN
DETAILPEN
BLOCKPEN
TEXTPEN
SHINEPEN
SHADOWPEN
FILLPEN
FILLTEXTPEN
BACKGROUNDPEN
HIGHLIGHTTEXTPEN
BARDETAILPEN
BARBLOCKPEN
BARTRIMPEN
HALFSHINEPEN
HALFSHADOWPEN

MENUTEXTCOL
MENUTEXTSELCOL
MENUTEXTDISABLEDCOL
MENUTEXTDISABLEDSHADOWCOL
MENUITEMCOL
MENUBARCOL
MENUITEMSELCOL
MENUBARSELCOL
MENUBRIGHTEDGECOL
MENUDARKEDGECOL
INACTIVEWINDOWTEXTCOL
ACTIVEWINDOWGRADIENT1COL
ACTIVEWINDOWGRADIENT2COL
WINDOWGRADIENT1COL
WINDOWGRADIENT2COL
PROPGADGETKNOBCOL
BORDERPROPGADGETKNOBCOL

(*COL oczekuje wartość 0xRRGGBB, a *PEN numer pena z palety!)

Swoją drogą to przydałoby się też takie coś jak Titleshadow, tyle że już w systemie.

Da się zrobić, może nawet dziś się pobawię w to

[#12] Re: Ambient - co sië marzy uűytkownikom? ;)

@Jacek Piszczek, post #11

OKi, da sië zrobię.

Da sië zrobię, moűe nawet dziô sië pobawië w to

Jak panuja takie dobre nastroje to pojde za ciosem. ;)

Moim poboznym zyczniem jest edycja menu na gornej belce i tych kontekstowych w taki sposob jak to bylo zrobione w Scalosie (nie wiem jak to jest w Magellanie, nie uzywalem) tzn. do kazdego filetype'u osovbne menu kontekstowe. Sam edytor w gornego menu w Scalosie tez byl calkiem przyjemny.

Co do edytora skorek to mnie by wystarczyla zmieniaczka kolorow, taka prosta. W sumie nie czemu by jej nie dac tam gdzie sie skorke wybiera? Sam skinconfig by sie nie zmienial tylko te kolory ktore wybral user by sie "nakladaly" na te co sa defaultowe.

Rozbudowanie depthmenu to tez dobry pomysl. Jestem bardzo za. BTW minuaturki w menu ekranow to bardzo fajny pomysl. :) Tylko szkoda, ze na Voodoo w 24bit jakos sie slimacza.
[#13] Re: Ambient - co sië marzy uűytkownikom? ;)

@mcbarlo, post #12

A wlasnie, juz wiem o czym zapomnialem. Fajnie by bylo gdyby z gorna belka zintegrowany byl program w stylu Statline. Tez z mozliwoscia wkladania malutkich ikonek. :)
[#14] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@mcbarlo, post #12

Hmm... nt edycji belki już myślałem, pewnie coś zrobię w tą stronę. Co do ślimaczenia na Voodoo to już zostało to zoptymalizowane (Voodoo suxx anyway :)
[#15] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Jacek Piszczek, post #11

Da się zrobić, może nawet dziś się pobawię w to

No, zrób sobie, i poużywaj sobie w 1.5 :P
[#16] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@MiniQ, post #15

...albo poczekaj na OS4 na Pegaza, bedzie szybciej niz MOS 1.5 :)

[#17] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Marcin, post #16

Huh? Ja mam MOSa 1.5 od ładnych kilku miesięcy
[#18] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Jacek Piszczek, post #17

Marna pociecha dla ludzi mordujacych sie z 1.4. Ciekawe ile z tych ludzi dotrwa do roku 2009 (przypuszczalna optymistyczna data wypuszczenia MOSa 1.5). Z tego co widze to ja chyba nie dotrwam do konca tego roku...
[#19] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

Kurcze, a mogłem się w szkole lepiej uczyć to bym może miał w życiu szanse by zostać deweloperem systemu MorphOS i bym się nie wkurzał, że ktoś ma 1.5, sam bym używał i rozwijał

[#20] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

Hmm, myslisz, ze tego typu posty poprawia nastroj ludzi czekajacych na MOSa 1.5? One tylko poglebiaja uczucie, ze predzej dowiemy sie kto zabil JFK niz zobaczymy 1.5...
[#21] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@grxmrx, post #19

A co ma do tego szkoła? IMHO ze smykałką do programowania trzeba się urodzić a nie to wykuć. Szkoła jedynie dopomaga rozwinąć ten talent. Zauważ, że najlepsi programiści, to ci którzy pierwsze kroki w programowaniu stawiali na długo przed pierwszą lekcją informatyki w szkole. To jest sztuka jak np. malarstwo. Można się nauczyć perfekcyjnie kopiować obrazy, ale jeśli się nie ma prawdziwego talentu, to drugim VanGoghiem się nie zostanie.
[#22] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@marcik, post #20

Bo tak pewnie bedzie. Mnie nie wkurza opoznienie. Rozumiem doskonale, ze przy tak zalosnie malutkim rynku, przy darmowej robocie developerow opoznienia musza byc. Mnie wkurza to, ze absolutnie nie mowi sie co bedzie, co sie planuje. Przeciez nie ma sily zeby dowiedziec sie na przyklad czy majac MOS 1.5 bede w koncu widzial italici w fontach TureType w IBrowse. Mozna walic milion pytan a i tak wszystko idzie do NIL:. Zreszta coraz mniej mnie to juz obchodzi. Niech sobie robia co chca.
[#23] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Jacek Rzeuski, post #21

Wyjasnienie: grxmrx zartowal. :)
[#24] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@MDW, post #22

Predzej doczekamy sie konca "Mody na sukces" niz MOSa1.5 :P

[#25] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

To nie ma sie czym chwalic. Ludzie sa juz tak wkurzeni, ze jeszcze troche i Pegaz bedzie tylko linuxboxem... ja w razie co zrobie z niego odtwarzacz dvd, bo teraz to ciezko bedzie sprzedac ten komp. :/

[#26] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Marcin, post #25

A MOS 1.4.2 nie działa?
[#27] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Marcin, post #25

Jesli to peg2 i w dodatku sprawny to biore od reki
[#28] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@MDW, post #22

MDW napisał(a):

Przeciez nie ma sily zeby dowiedziec sie na przyklad czy majac MOS 1.5 bede w koncu widzial italici w fontach TureType w IBrowse.

Ja widzę. Więc będziesz widział.

[#29] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Grzegorz Kraszewski, post #28

Ja widzę. Więc będziesz widział.

No to fajnie. Mozliwe, ze bede jeszcze uzywal Pegasosa jak 1.5 pojdzie do ludzi.
[#30] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Jacek Piszczek, post #26

Działa, tak dobrze że czasem chciało by się kompa za okno wyrzucić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem