[#1] Mam pytanie do MOS Teamu...
Skoro MOSTeam milczy to znaczy, ze nikt nie pyta :D, co bedzie nowego w MOS 1.5.
Czy taka forma, pytan i odpowiedzi spodobalaby sie MOSTeamowi i uzytkownikom ?
Chcialbym zaznaczyc, ze zalezy mi na konstruktywnej i KULTURALNEJ wymianie zdan.
Co sadzicie o tym ?
[#2] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Cargo, post #1

Kilka pytan...

1. Czy w MOSie bedzie natywny stos TCP/IP, czy bedzie tzw "otoczenie sieciowe" znane z Windowsa ? Czy w nowym MOSie bedzie lepsza przegladarka www niz obecnie ? Czy bedzie klient pocztowy, IRC ?
2. Czy bedzie Obsluga 3D procesorow Radeon 7000 do 9800+ ?
3. Czy zostanie poprawiony blad MOSa objawiajacy sie spowalnianiem systemu ?
4. Czy usuniete bedzie "zamrazanie" systemu podczas wczytatywania programow ?
5. Czy nowy MOS bedzie obslugiwal port FireWire ? 6. Czy MOS bedzie obslugiwal zlacze optyczne z plyty Pegasosa ?
7. Czy nowy MOS bedzie obslugiwal GamePort ?
8. Czy w MOSie bedzie system rozpoznawania plikow (przypisanie odpowiedniej ikonki, odpowiednia akcja, po wskazaniu pliku) ?
10. Czy w Pegasosie1 zostanie usuniety blad polegajacy na zamrozeniu startu po poruszeniu myszki lub przycisnieciu klawisza na klawiaturze ?
11. Czy Karty GFX posiadajace wyjscia SVHS/Copmposite beda te wyjscia obslugiwaly ?
12. Czy nowy MOS bedzie obslugiwal karty ze sterownikiem SATA ?

[#3] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Cargo, post #2

A odpowiem Ci. Nieznam się ale głos zabiorę. A co

1. Czy w MOSie bedzie natywny stos TCP/IP, czy bedzie tzw "otoczenie sieciowe" znane z Windowsa? Czy w nowym MOSie bedzie lepsza przegladarka www niz obecnie? Czy bedzie klient pocztowy, IRC?

1a. Stos tcp/ip natywny będzie w M1,5 ja używam teraz miamidx i działa prawie dobrze. Ale u innych działa bardzo dobrze.
1b. otoczenie sieciowe tj. samba już jest.
1c. Może kiedyś będzie lepsza przeglądarka www.
1d. Ci kienci są.

2. Czy bedzie Obsluga 3D procesorow Radeon 7000 do 9800+?
2a podobno w M1,5 do 7000 już jest. na pewno są do Voodooo 3,4,5

3. Czy zostanie poprawiony blad MOSa objawiajacy sie spowalnianiem systemu?
3a Serio jest taki błąd ?!? Bo niezauważyłem.

4. Czy usuniete bedzie "zamrazanie" systemu podczas wczytatywania programow?
4a Tego też nie zauważyłem. Chyba że to może być problem jakichś programów.

5. Czy nowy MOS bedzie obslugiwal port FireWire?
5a Podobno tak

6. Czy MOS bedzie obslugiwal zlacze optyczne z plyty Pegasosa?
6a podobno tak

7. Czy nowy MOS bedzie obslugiwal GamePort?
7a podobno tak

8. Czy w MOSie bedzie system rozpoznawania plikow (przypisanie odpowiedniej ikonki, odpowiednia akcja, po wskazaniu pliku)?
8a. Jest o na AM2004 widziałem

10. Czy w Pegasosie1 zostanie usuniety blad polegajacy na zamrozeniu startu po poruszeniu myszki lub przycisnieciu klawisza na klawiaturze?
10a A kup se lepiej Pegazosa 2 to ciut bardziej sprzęt zaawansowany.

11. Czy Karty GFX posiadajace wyjscia SVHS/Copmposite beda te wyjscia obslugiwaly?
11a. HGW
12. Czy nowy MOS bedzie obslugiwal karty ze sterownikiem SATA?
12a. HGW
[#4] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Cargo, post #2

1. Czy w MOSie bedzie natywny stos TCP/IP, czy bedzie tzw "otoczenie sieciowe" znane z Windowsa?

Stos będzie. Otoczenie sieciowe przez Sambę i SMB-Handler.

Czy w nowym MOSie bedzie lepsza przegladarka www niz obecnie?

Nowa wersja Voyagera jest trochę lepsza niż poprzednia, ale jeżeli myślisz o obsłudze CSS na przykład, to odpowiedź brzmi: raczej jeszcze nie w wersji 1.5 MOS-a.

Czy bedzie klient pocztowy, IRC?

SimpleMail, YAM, AmIRC...

2. Czy bedzie Obsluga 3D procesorow Radeon 7000 do 9800+?

Do 9800 to chyba jeszcze nie w wersji 1.5 MOS-a, ale do sporej części Radeonów sterowniki powinny być.

3. Czy zostanie poprawiony blad MOSa objawiajacy sie spowalnianiem systemu?

Tak, ten błąd został już usunięty.

Takiego problemu nie zaobserwowałem. Może po prostu jakiś program się wiesza? Jaki to program?

5. Czy nowy MOS bedzie obslugiwal port FireWire?

Prawdopodobnie wersja 1.5 jeszcze nie.

6. Czy MOS bedzie obslugiwal zlacze optyczne z plyty Pegasosa?

Nie jest to priorytetowe zadanie, więc być może w wersji 1.5 jeszcze nie zobaczymy obsługi tego złącza.

7. Czy nowy MOS bedzie obslugiwal GamePort?

Tu muszę przyznać się do niewiedzy, jako osobnik w zasadzie nie grający...

8. Czy w MOSie bedzie system rozpoznawania plikow (przypisanie odpowiedniej ikonki, odpowiednia akcja, po wskazaniu pliku)?

Tak.

10. Czy w Pegasosie1 zostanie usuniety blad polegajacy na zamrozeniu startu po poruszeniu myszki lub przycisnieciu klawisza na klawiaturze?

Prawdopodobnie nie. Pegasos I nie jest już (i nie będzie) produkowany, osobom planującym zakup Pegasosa odradzam kupowanie jedynki.

11. Czy Karty GFX posiadajace wyjscia SVHS/Copmposite beda te wyjscia obslugiwaly?

Tu znowu nie wiem, pewnie dlatego, że nie mam telewizora...

12. Czy nowy MOS bedzie obslugiwal karty ze sterownikiem SATA?

Raczej nie spodziewałbym się w 1.5, proszę zauważyć, że w obecnych Pegasosach Serial ATA na płycie nie ma, a czepianie SATA na PCI chyba się trochę mija z celem (PCI będzie spowalniać SATA...)

[#5] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Grzegorz Kraszewski, post #4

I ja też dożuce swoje 3 grosze :) ...

Grzegorz Kraszewski napisał(a):

> Stos bćdzie. Otoczenie sieciowe przez Sambć i SMB-Handler.

fajnie, fajnie... ale będzie zintegrowane z systemem czy na zasadzie "a pobierz i skonfiguruj sobie sam"

> SimpleMail, YAM, AmIRC...

Podejrzewam że na natywnego AmIRCa (i w dodatku pełną wersję za fri dodawaną do nowego mosa) niema co liczyć... to może by tak zabrać źrudła BlackIRC (imho porządny klient) i skompilować pod mosa... hmm?

Reszty już się nie czepiam

[#6] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@DarQo, post #5

fajnie, fajnie... ale będzie zintegrowane z systemem czy na zasadzie "a pobierz i skonfiguruj sobie sam"

Jak znam życie, to to drugie. Ale kto wie, zawsze się w końcu mogę pomylić.

Podejrzewam że na natywnego AmIRCa (i w dodatku pełną wersję za fri dodawaną do nowego mosa)

Istnieje natywny AmIRC dla MOS-a. Ale czy będzie dołączony do 1.5 i czy pełna wersja, tego nie wiem.

może by tak zabrać źrudła BlackIRC (imho porządny klient) i skompilować pod mosa...

Oczywiście, że można te źródła skompilować, ale kto to zrobi, MOS Team i tak ma roboty po łokcie...

[#7] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@DarQo, post #5

Podejrzewam że na natywnego AmIRCa (i w dodatku pełną wersję za fri dodawaną do nowego mosa) niema co liczyć...

A co, będzie znacząco szybciej działać? ;)

[#8] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Cargo, post #1

a ja tez mam jedno pytanie: kiedy? ;)
[#9] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@_arti, post #8

Za dwa tygodnie (R)
[#10] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@reactor, post #9

Widzę że jak zwykle wiele masz do powiedzena na tematy o których nie masz zielonego pojęcia. Mógłbyś błyszczenie swoją wiedzą ograniczyć np. do forum AmigaOS 4?

[#11] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Dnia 25.09.04 o godz. 20:09 Grzegorz Kraszewski napisał:

>> 12. Czy nowy MOS bedzie obslugiwal karty ze sterownikiem SATA?

> Raczej nie spodziewałbym się w 1.5, proszę zauważyć, że w obecnych Pegasosach Serial ATA na płycie nie ma,
> a czepianie SATA na PCI chyba się trochę mija z celem (PCI będzie spowalniać SATA...)

Że tak się spytam Grzegorz, dlaczego PCI ma spowalniać SATA? Oczywiście, gdybyś chciał założyć macierz RAID5 lub pochodną na 5-6 dyskach to tak, bezdyskusyjnie, ale jeden albo dwa dyski działające osobno?
W końcu jaką przepustowość ma PCI 32bit/33MHz? 132MB/s? A jakie transfery mają obecne dyski twarde klasy personal usage? Teoretycznie w testach wychodzi po 50-60MB/s co jak widać jest sporo poniżej zapasu PCI (nawet jeśliby zmniejszyć max. przepustowość magistrali poprzez odliczenie dodatkowych urządzeń dodanych do płyty na mostku południowym, gdyż komunikacja tych urządzeń też idzie po PCI) ale ja u siebie na PC widziałem tylko raz szczytowy chwilowy transfer 30MB/s IRL i to jak dysk był prawie pusty, a teaz średnie tranfery mam na poziomie 5-10MB/s i szczytowo czasami dochodzi do 20MB/s (a defragmentację robię raz w tygodniu).
Możliwości elektroniki to jedno ale wydajność mechaniczna dysków to drugie.

Kurcze, muszę sobie zbudować parodyskowy system SCSI bo na jednym dysku ATA to się czasami czuję jak przy A500 ze stacją dyskietek ;PPPp

[#12] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@dk75, post #11

Że tak się spytam Grzegorz, dlaczego PCI ma spowalniać SATA?

Teoretyczna wydajność Serial ATA w pierwszej wersji to zdaje się 150 MB/s co jest powyżej teoretycznej wydajności PCI (132 MB/s).

A jakie transfery mają obecne dyski twarde klasy personal usage? Teoretycznie w testach wychodzi po 50-60MB/s co jak widać jest sporo poniżej zapasu PCI

To zadam pytanie - po co zatem wydawać pieniądze na kontroler SATA + płacić więcej za dysk, skoro 50 - 60 MB/s można spokojnie uzyskać przez pegasosowy interfejs IDE ze zwykłym dyskiem IDE?

ale ja u siebie na PC widziałem tylko raz szczytowy chwilowy transfer 30MB/s IRL i to jak dysk był prawie pusty, a teaz średnie tranfery mam na poziomie 5-10MB/s i szczytowo czasami dochodzi do 20MB/s (a defragmentację robię raz w tygodniu).

PC (a zwłaszcza PC z Windowsem) to cienka platforma, nic dziwnego że sprzęt się marnuje... Ja na swoim Samsungu 30 GB (żaden wypas) mam ponad 20 MB/s... Bez żadnych zabaw w defragmentację.

[#13] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@_arti, post #8

Wedlug mnie wtedy gdy pojawi sie AmigaOS4. Tak wiec trzymajmy kciuki za Hyperion - od nich wszystko zalezy. ;)

Oczywiscie zartuje ale jednak coraz bardziej sklaniam sie ku teorii, ze data wypuszczenia MorphOS 1.5 jest w jakis sposob powiazana z data wypuszczenia AmigaOS 4.0...
[#14] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Cargo, post #2

Na wszystkie pytania juz Ci ktos odpowiedzial wiec nie bede sie powtarzal. Zaciekawilo mnie jednak jedno pytanie:

O co chodzi? Kazdy program ktory uruchamiasz powoduje zwis maszyny? :) To jak uzywasz tego komputera skoro kazdy program na starcie sie wiesza? :D
[#15] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Grzegorz Kraszewski, post #12

Bez urazy, ale PC to obecnie chyba najlepsza platforma jeśli chodzi o sprzęt - jego wydajność, rotację i jakość. Więc bez populizmu, bez populizmu proszę...

Tam znaleźć obecnie płytę bez SATA trudno :>

A systemu operacyjnego nie ma co w to mieszać. Ja na PC, na AmigaOS (Amithlon) mam ponad 40 MB/sek też na nie najnowszym dysku. I to w testach praktycznych (kopiowanie filmu z zegarkiem w ręku). Bo ogólnie to mi programy mierzące transfer ~55 MB/sek pokazują. Na zwykłym UDMA133.
[#16] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Softfailur, post #15

witam Płyty bez Sata raczej jest dosc sporo prosze na przyszłosc nie pisac mi na portalu o Amidze jaki to super jest sprzet PC bo super jest sprzet Maca z jego procesorem G5 i oprogramowaniem legal poprostu Maca bez oprogramowania kupic sie nie da, Pc-ta zas zawsze. W dodatku spora grupa sprzedawcow nakłania swojego klienta na zakup sprzetu z oprogramowaniem ;) . Nasza Policja gdyby zrobila nalot na wszystkich sprzedawcow raz na tydzien to moze wreszcie by te praktyki ukruciła,
co im bardzo zycze bo wtedy PC by sporo podrozał w rzeczywistych kosztach zakupu Komputera.Przepraszam ze nie na temat ale zaczyna mnie to złoscic to jest portal o Amidze i pochodnych a nie o gruszkach na .....
[#17] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Dziadziomiecio, post #16

Ten tak zwany pecet dzisiaj jest tak samo amigowa platforma jak pegasos czy amigaone. Sa ludzie, ktorzy naprawde uzywaja peceta z Amithlonem czy UAE jak Amigi. :) Jakby nie patrzec to taki Amithlon jest najbardziej "wypasiona" AmigaClassic.
[#18] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Softfailur, post #15

PC to obecnie chyba najlepsza platforma jeśli chodzi o sprzęt - jego wydajność, rotację i jakość

nie chce sie czepiac, wymadrzac, krytykowac, etc. Napiszę tylko krótką myśl. Mam w dumu peceta z 1998 roku i maka z 1999. Praca z tym pierwszym zakrawa na absurd, jest to istna katorga. Natomiast Mac działa bezproblemowo i pracuje się bardzo przyjemnie i wygodnie.

Proponuję więc jeszcze raz przemyśleć co tak naprawdę znaczy słowo wydajność. Sam Pegasos z procem G3 600mhz jest tu niezłym przykładem do przemyśleń.
[#19] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@MDW, post #14

Podczas uruchamiania niektorych programow nie moge ruszac myszka - zamraza jakby system. Potem wszystko juz dziala. Tzw "zamrazania" systemu zaznac mozna podczas odtwarzania dzwieku (np mp2/3) dzwiek odtwarzany jest jakby z uszkodzonej plyty CD... slychac trzaski lub "pilowanie" "frezowanie" :/

[#20] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Dziadziomiecio, post #16

Nieprawdą jest stwierdzenie, że "pecet" jako platforma (sprzętowa) jest słabszy niż nawet najmocniejszy dostępny obecnie model A1/Pega. Z faktami się nie dyskutuje. Mnie też nie pasuje układ, w którym jedyna maszynka, na której pracuje obecnie OS4, jest mniej wydajna i kilka razy droższa niż przeciętny "pecet", ale tak po prostu jest. Dlatego jeżeli Krashan powiedział tutaj coś, z czym się nie zgadzam, to na to zareagowałem. To, że wielu amigowców dostaje drgawek na sam dźwięk literek P i C, nie oznacza wcale, że mamy zgadzać się na jakieś zafałszowanie rzeczywistości. Nawet jeżeli jest ono korzystne dla opcji, której sprzyjamy, zawsze należy pozostawać obiektywnym.

Jeżeli zaś chodzi o G5, to ja również BARDZO, BARDZO bym chciał zobaczyć opartą na tym maszynę amigopodobną. Szczególnie, gdy wszyscy lokalni dystrybutorzy sprzętu komputerowego wabią klientów magicznym zwrotem "64-bitowy". Amidze moim zdaniem potrzebne są modele skracające - na ile to tylko możliwe - wciąż istniejący dystans technologiczny między nią, a rozwiązaniami konkurencyjnymi.

Poruszanego przez Ciebie natomiast tematu nielegalnego oprogramowania nie chciałbym specjalnie rozwijać, gdyż to trochę nie związane z tym, na co ja zareagowałem swoim wpisem. Powiem tylko jedno: jest ono na pececie, Macu i na Amidze. A i tak najbardziej bolesne i odczuwalne jest właśnie na tej ostatniej platformie, ponieważ jak wszyscy dobrze wiemy "rynek jest już bardzo mały".
[#21] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Cargo, post #19

Pytanie - masz ustawiony debug na port serial czy do ramu? Jak na serial (to jest defaultowe ustawienie) to zamroznie to jest spowodowane tym, ze program hituje, hity wysylane sa na serial, ale ten port nie jest zbyt szybki wiec blokuje caly system.
[#22] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@KAM_, post #18

Może niewystarczająco mocno podkreśliłem to w swojej poprzedniej wypowiedzi. Pisząc słowa, na które odpowiedziałeś, miałem na myśli platformę PC w rozumieniu sprzętowym. To, o czym mówisz, wynika najprawdopodobniej z zastosowania konkretnego zestawienia systemu operacyjnego i hardware'u, na który nagle przestawił się tok dyskusji. Postaw na pececie (tylko już żeby było sprawiedzliwiej nabytym i wyprodukowanym w roku, w którym ukazał się Mac, do którego go prównujesz (lub Peg, jeśli chcesz odnieść wszystko do niego)) inny system operacyjny i sprawdź jak on będzie się zachowywał po dłuższym czasie. Dodam tylko, że jedynym w tej chwili systemem obecnym, na zamontowanym w "pececie", z którego piszę to słowa dysku jest AmigaOS (via Amithlon). Zapewniam Cię, że chodzi porównywalnie szybko jak półtora roku temu, gdy go instalowałem po raz pierwszy. Pewne elementy przyspieszyły (bo zaktualizowałem/wymieniłem część orpogramowania), inne minimalnie się wydłużyły (reboot AmigaOS z sekundy do trzech), ale ogólne wrażenie jest wciąż bardzo podobne.

Dlatego nie mieszajmy rozmowy o sprzęcie składającym się na "peceta", a tym jak sprawuje się on pod kontrolą konkretnych rozwiązań software'owych (żeby wprost nie powiedzieć, co obaj mamy na myśli
[#23] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Grzegorz Kraszewski, post #12

Panowie, dosyć o PC, tu nie chodzi o wojenkę tylko o przykład, że i na PC SATA nie jest ograniczana przez PCI. To jest odnoga tematu ogólno-komputerowa która przyda się i na PC i na MAC'u i na Amidze/Pegasosie...

Widzisz Grzegorz, wystarczy, że wspomniałem o PC, ty się z tego zaśmiałeś i jaki bajzel wyszedł ;PPPp

>> A jakie transfery mają obecne dyski twarde klasy personal usage? Teoretycznie w testach wychodzi po 50-60MB/s
>> co jak widać jest sporo poniżej zapasu PCI

> To zadam pytanie - po co zatem wydawać pieniądze na kontroler SATA + płacić więcej za dysk, skoro
> 50 - 60 MB/s można spokojnie uzyskać przez pegasosowy interfejs IDE ze zwykłym dyskiem IDE?

Powody są trzy, z czego jeden jeszcze nie aktywny ;PPPp

1. Cienkie kabelki które nie przeszkadzają w obudowie - a co, zły powód? (tylko proszę nie wyjeżdżać mi tu z okrągłymi kabelkami ATA133 bo zabiję śmiechem i puszczę pershinga z takimi kablami w głowicy, z ułamanymi wtyczkami, za karę ;PPPp)

2. Połączenie punkt-punkt dzięki czemu nie ma problemów współpracy master-slave (jak mi DVD-slave rozpoznaje płytke to w tym czasie dysk-master prawie staje)

3. NCQ, dzieki czemu dyski SATA mogą dorównać dyskom SCSI U160-320 za niższą cenę - i byłoby wszystko fajnie gdyby to już działało, ale oprócz dysku Seagate 160GB NCQ to nie ma jeszcze dostępnego w sprzedaży żadnego kontrolera NCQ więc Baracuda leży i kwiczy jak każdy dysk ATA133 :((((

Tak więc jesli ktoś ma nawet jednokanałowy kontroler ATA100 i podłączony do niego jeden dysk twardy i jedną nagrywarkę (powiedzmy) i nie marnuje płytek podczas wypalania z powodu wstrzymania transferu przez konflikty master-slave albo nie musi dołożyć wiekszej ilości dysków twardych gdyż nie ma sytuacji gdy praca na jednym gdy trwają jednoczesne zapisy i odczyty kilkunastu plików na wszystkich 8 partycjach zatrzymuje mu system to rzeczywiście, o czym my rozmawiamy.
Ale jeśli i tak i tak musi dokupić drugi kontroler i staje przed wyborem: ATA133, SATA lub SCSI3; to moim zdaniem nie ma sie co pchać w ATA133. Co prawda kontroler ATA133 dwukanałowy (możliwość podpięcia 4 urządzeń) kosztuje poniżej 100PLN a najprostszy SATA 2 kanały (2 urządzenia) na SiliconImage3112 ok. 150PLN zaś SATA 4 kanały (4 urządzenia, ten sam kontroler) ok. 200PLN to dyski twarde SATA są teraz droższe od ATA100 o ok. 10-30PLN (te same modele, te same pojemności) a mają 8MB bufor cache w porównaniu do 2MB w ATA100.

Tak więc wszystko zależy od potrzeb.

Hm... chyba za bardzo odbiegłem od głównego nurtu tego tematu, ale cóż, ja nie mam żadnych pytań do MOSTeamu od czasu jak przełożyli majową sprzedaż Pegasosów I na "może we wrześniu" a skończyło się bodajże na marcu następnego roku ;PPPp No cóż, nie mogłem tyle czekać, A1200 mi się rozsypała a teraz mam wykreowane nowe potrzeby których Pegasos w tandemie z Morphosem mi nie zaspokoi.

[#24] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Softfailur, post #22

problem tylko w tym, ze na pececie sprzed 6 lat nie zainstalujesz systemu nowoczesnego dzis (co innego, jesli chodzi o maka). jakze wiec mam przeprowadzic porownanie jakie Ty proponujesz? zestawilem tylko ze soba dwie maszyny wyprodukowane w odstepie kilku miesiecy od siebie z zainstalowanym mozliwie najlepszym systemem.
[#25] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@marcik, post #21

Jak mam sprawdzic kierunek wysylania hitow? Jak mam to zmienic?
[#26] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Cargo, post #25

Sprawdzic - jak nic nie zmieniales to masz na serial ;). Zmienic - jako parametr przy bootowaniu musisz podac ramdebug (czyl np. "boot.img ramdebug"). Mozesz tez dodac opcje logserver, wtedy hity masz wyswietlane na zywo, w oknie konsoli owieranym w momencie hitowania programu.
[#27] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@KAM_, post #24

problem tylko w tym, ze na pececie sprzed 6 lat nie zainstalujesz systemu nowoczesnego dzis

Oczywiście się mylisz. W pracy instalujemy czasami na sprzętach w rodzaju P2/300Mhz XP, i to działa. Lepiej niż coponiektórzy mogli by sądzić. Kwestią podstawową jest ilość pamięci.

[#28] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Cargo, post #25

Jeżeli chcesz mieć na "stałe" debug wysyłany do RAMu to w OF napisz:
setenv boot-file boot.img ramdebug
Poza tym zanim to uczynisz, sam możesz sprawdzić co i jak masz ustawione (m.in. debug), wystarczy, ze w OF napiszesz:
printenv
Pozdrawiam

[#29] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@deez, post #28

Dziekuje za pomoc (alfabetycznie) deezowi i marcikowi. Wszystko OK :) nie zamraza systemu :) Teraz tylko czekam na "jeden i pol" :P
[#30] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@MinisterQ, post #27

oczywiscie sie nie myle, bo w pecetach 6 lat temu nie uswiadczyles 512 mega ramu. to, co wsadzisz tam dzis, to inna sprawa.

a tak z ciekwawosci - ile ramu trzeba takiemu 300mhz, zeby xp normalnie dzialal?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem