[#1] Magellambient
Postanowilem, ze na moim nowym, odrodzonym Pegasosie sprobuje czegos co sie umownie nazywa "Magellambient". Kiedys, kiedys jak kupilem Pegasosa1 probowalem pogodzic te dwie sprawy ale uznalem, ze to nie ma sensu i za duzo trzeba staroci wladowac w MOSa i ze zbyt wielu nowinek zrezygnowac zeby czegos takiego uzywac. Zdecydowalem sie (pomimo wieloletniego przyzwyczajenia do Magellana) wiec na uzywanie Ambienta z klasycznym Opusem 4 w okienku. No ale teraz sytuacja wyglada inaczej, bo w miedzyczasie powstalo pare poprawek i madre glowy wymyslily sposoby na obejscie niedogodnosci. Po zebraniu tego wszystkiego Magellambient wyglada calkiem zachecajaco. Dostaje sie prawie w pelni funkcjonalnego Magellana bez rezygnacji z cukierkowatego Ambienta. :) Takie rozwazanie mi pasuje. Przynajmniej do czasu az powstanie nowy Desktop (nowy Ambient, MaaG_desktop albo nowy Scalos). Wczoraj zrobilem wiekszosc latek i tak z grubsza juz mi ta swoista hybryda dziala. Juz mam tak, ze listery otwieraja sie po dwukliku srodkowym klawiszem myszy na balcie Ambienta (a nie Magellana). Tryb "Backdrop" mam "Disabled" ale okno pulpitu Magellana ciagle mam. Na screenshotach Magellambienta nie widzialem tego okna. No i mam pytanie. Czy tego okna mozna sie jakos pozbyc? A moze na screenshotach nie widac tego okna, bo jest ono zmniejszone do minimum i ukryte za jakims zegarkiem, panelem czy jakims "upiekszaczem"? Na desktopie Ambienta zazwyczaj ludzie maja duzo miejsc za ktorymi mozna takie drobiazg ukryc. ;) Wiec jak to jest?

Z reszta kiszek juz sobie poradzilem robiac wszystko co radza w FAQ Magellambienta. Juz nie mam tego paskudnego gadzetu ikonifikacji, start-menu i buttony dzialaja, dwuklik na Ambiencie dziala, pozbylem sie informacji na belce "WB". Dzisiaj jak bede mial czas to zrobie zeby sie z listerow uruchamialy programy pod MOSa. No i pamietam o zastepowaniu trybu "Workbench" przez "AmigaDOS+WBRun". Zdaje sie, ze dzieki temu mozna zachowac nowe icon.library i tooltypy beda poprawnie z nich czytane przy uruchamianiu programow z ikony. Ktos ma jeszcze moze jakies porady? Nie lubie tak kombinowac ale jak juz to wszystko porobie to moze byc naprawde fajnie... :)
[#2] Re: Magellambient

@MDW, post #1

Mozna sie pozbyc, prawdopodobnie nie zadzialala ci funkcja ikonifikujaca to okno (nie mam teraz przed soba pegaza wiec nie sprawdze, ale pamietam, ze gdzies tam sie ustawia czas delaya, jesli jest za krotki to moze sie nie zikonifikowac :)

[#3] Re: Magellambient

@Kaczus, post #2

Czyli to okno ludzie maja zazwyczaj zikonifikowane? Z tego co pamietam (tez nie jestem w domu wiec nie mam dostepu do Pegaza) to sie go rzeczywiscie nie dalo zikonifikowac.
[#4] Re: Magellambient

@MDW, post #3

Jak uzywasz D2A to on chowa okno Opusa. W tooltypach aktywujesz HIDE i DELAY z odpowiednia wartoscia (u mnie standardowy delay byl za maly i czasem okno sie nie chowalo - teraz mam 6 i zero problemow).
[#5] Re: Magellambient

@marcik, post #4

No wlasnie... Jak wrzucilem D2A do WBStartup to mi sie po reboocie uruchamialy 2 Magellany. :) Mozna jednoczenie uzywac "Magellambient" i "D2A"? Kazdy z nich mi chyba uruchamia po jednym Magellanie a ja potrzebuje raczej tylko jednego. ;)
[#6] Re: Magellambient

@MDW, post #5

Skasuj Magellambient - D2A robi to samo a nawet wiecej (czyli chowa okno).
[#7] Re: Magellambient

@MDW, post #5

D2A ci uruchomi magellana. wyrzuc magellana z wbstartup czy gdzie tam go masz dopisanego
[#8] Re: Magellambient

@marcik, post #6

Achaaa. Nie wiedzialem, ze to sa zamienniki. Myslalem, ze trzeba jedno i drugie uruchamiac. No to wszystko jasne - dzieki. :) W nocy powalcze (jak bede mial jeszcze sile).
[#9] Re: Magellambient

@MDW, post #1

tia.. ćwicz, ćwicz magellana - to możę być nawet przydatne ćwiczenie ;)

[#10] Re: Magellambient

@MaaG^dA, post #9

czyzby w nemsis tez byl przydatny?
[#11] Re: Magellambient

@quaint, post #10

Na pewno nie zaszkodzi.. a apetyt rośnie w miarę jedzenia...;)

[#12] Re: Magellambient

@MaaG^dA, post #9

Ja mam Magellana we krwi od czasow party Intel Outside 4 (a wlasciwie tak z miesiac przed tym pamietnym party sie na Magellana przesiadlem). Zrezygnowalem z niego (z bolem serca) dopiero jak zrobilem przesiadke na Pegasosa. No ale teraz wracam, bo problemy z nim zostaly w duzym stopniu rozwiazane. :)

A jak tak Nemesis? Jakies daty, terminy? Moze za 2 tygodnie? ;)
[#13] Re: Magellambient

@MDW, post #12

To Ty nie wiesz?
Jutro, albo pojutrze. :)

[#14] Re: Magellambient

@MinisterQ, post #13

Kurcze, a ja juz zaczalem znow sie przyzwyczajac do Magellana. Ech, te zmiany mnie dobija. ;)
[#15] Re: Magellambient

@MinisterQ, post #13

Amiświatek różne dziwy już widział.. więc kto wie...
A tak na poważnie to najbliższe wersje Nemesis będą raczej do zobaczenia.. niż używania.. więc póki co -
[#16] Re: Magellambient

@MaaG^dA, post #15

(ciach..) - trzeba sie ratować tym, co już mamy...
[znowu ucięło mi komenta.. ciekawe dlaczego]

[#17] Re: Magellambient

@MaaG^dA, post #16

Ale wazne, ze cos sie robi. :) No to trzymam kciuki i czekam z niecierpliwoscia najpierw na screenshoty, a potem na cos bardziej interaktywnego.
[#18] Re: Magellambient

@MDW, post #1

A ja to bym proponował aby ktoś napisał ładny tekścik nt. dostosowania Magellana do Ambienta
[#19] Re: Magellambient

@Arbuz, post #18

Chcesz opis dostosowania Magellana do wspoldzialania z Ambientem? Prosze bardzo:

http://jpv.wmhost.com/magellan2ambient/magellan2ambient-faq.html

A jakby cos bylo "zbyt angielskie" to http://poltran.com ;)

[#20] Re: Magellambient

@MDW, post #19

THX
[#21] Re: Magellambient

@MDW, post #19

Dlaczego po zainstalowaniu D2A przestaje mi działać np. rozpakowywanie plików przez Drag&Drop?
[#22] Re: Magellambient

@Arbuz, post #21

U mnie działa rozpakowywanie przez "drag & drop". Sprawdzałem na LHA, LZX, ZIP, TGZ. Jeszcze nie zerkałem tylko na RARa.
[#23] Re: Magellambient

@MDW, post #22

A u mnie nadal nie i nawet nie wiem jak do tego dojść dlaczego
Poza tym mógłbyś podesłać mi na priva swoje filetypy z magellana może masz lepiej ustawione bo np. uruchamianie z dwukliku filmu raz działa a raz nie.
Pozdrawiam
[#24] Re: Magellambient

@Arbuz, post #23

Sprawdz priorytety - u mnie nie wiem czemu ale cos sie przestawilo -
byc moze jak cos instalowalem, nie pamietam....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem