[#1] Bootowanie MOSa
Jak zrobić żeby nie trzeba było wykonywać dodatkowego resetu po włączeniu Pegaza aby uruchomić system? Niby taka błacha rzecz bo MOS startuje szybko a jednak po pewnym czasie denerwuje

Pozdrawiam
[#2] Re: Bootowanie MOSa

@Arbuz, post #1

A po co ten dodatkowy reset?

[#3] Re: Bootowanie MOSa

@Arbuz, post #1

Jakiego dysku twardego używasz?
[#4] Re: Bootowanie MOSa

@Arbuz, post #1

Prawdopodobnie jedyna rada to wypróbowanie kilku twardych dysków i wybranie takiego, przy którym podwójny boot nie występuje.

[#5] Re: Bootowanie MOSa

@Kaczus, post #2

Bo za pierwszym razem po włączeniu Pegusia pewnie nie rozpoznaje dysku twardego. Ja tak mam na Caviarze 60GB. Na Caviarze 80GB i 160GB tego nie było. Jednak dla mnie to nie jest wielki problem - to się dzieje tylko po włączeniu Pegasosa. Potem przy każdym resecie jest już ok. Jednak przy następnej reinstalacji windows na moim drugim pececie zrobię podmiankę dysków i do Pegasosa znów wsadzę tę bezproblemową osiemdziesiątkę, a pecetowi dostanie się sześdziesiątka, która na nim działa dobrze.
[#6] Re: Bootowanie MOSa

@MDW, post #5

Niby to nie jest problem, ale gdy ktos uzywa softu z autostartem np. dnetc to po dluzszym braku zasilnia to moze byc problem...
[#7] Re: Bootowanie MOSa

@MDW, post #5

Co ciekawe problem dotyczy w zasadzie dysków 60GB. Znam jeszcze jeden taki przypadek. Zmiana dysku podziałała - a może to jest "specyfika" ostatniego uaktualnienia OF ?

[#8] Re: Bootowanie MOSa

@MaaG^dA, post #7

Mam Seagate Barracuda 40GB i właśnie ten problem występuje. Muszę jeszcze podpiąć Caviara 60GB może ten będzie działał.
Dzięki za rady
Pozdro
[#9] Re: Bootowanie MOSa

@Arbuz, post #8

Ja mam Seagate Barracudę 40 GB i wszystkie problemy z napędami zniknęły po jej założeniu (jak miałem Fujitsu 8GB, to Pegaz nie chciał zabootować z dowolnym urządzeniem na tej samej taśmie - DVD lub LS120)
[#10] Re: Bootowanie MOSa

@wali7, post #9

No widzisz a u mnie problem ten występuje od kwietnia 2004 roku z tym że się już przyzwyczaiłem. Mam podpięte DVDRW NEC3520A, CDRW LG40x32x48 oraz DVD LG 16x48 a odłączenie każdego z nich i pozostawienie samego twardego nic nie zmienia. Pierwszy start musi być reset potem jest OK. Zastanawia mnie to że jak miałem Ami to tego problemu na tym dysku nie było czy miałem fastatę czy nie. A tak przy okazji jak najlepiej podłączyć taki zestaw napędów jaki mam?

Pozdro i dzięki za pomoc
[#11] Re: Bootowanie MOSa

@Arbuz, post #10

Podejrzewam, ze dysk poprostu nie zdaza sie rozkrecic przed skanowaniem szyny ide przez pegaza. IMO mozliwe rozwiazania to:
1. pisac do bplanu, aby rozwiazali takie problemy w nastepnym upgradzie OF (np. poprzez dodanie opcji gdzie bedzie sie ustwiala czas po jakim ma nastapic skanowanie szyny).
2. wymienic dysk na inny, ktory sie wyrabia z rozkreceniem
3. zapomniec o tym i zyc z tym ;)
[#12] Re: Bootowanie MOSa

@Arbuz, post #1

moze to trochę poza tematem ale:

może ktoś wie dlaczego k***a podczas zapisu na dysk pod linuxem krzaczą się pliki wiec nie jestem w stanie tego linuxa zainstalować, pod mosem jest wszystko ok. mam pegaza 2 ale dla pewnosci podczas instalacji wyłączałem dma - i tak pliki się krzaczą.
Tasiemka wygląda na sprawną, poza tym działała w piecu i problemów nie było
[#13] Re: Bootowanie MOSa

@rzookol, post #12

A jaki linux/z jaka wersja jadra?
[#14] Re: Bootowanie MOSa

@marcik, post #13

dowolny,

przeważnie debian, jądro 2.4, ale sprawdzałem tez na YDL - to samo, jesli sie nawet zainstalowal to w plikach są krzaki i nie nie chcą się wgrac. Jesli jakimś cudem się wgrają to potem wyskakuje ze wystąpił błąd i system plików staje sie readonly
[#15] Re: Bootowanie MOSa

@rzookol, post #14

Ja bym zrezygnowal z jader 2.4 i uzywal tylko dystrybucji opartych na 2.6. Osobiscie polecam gentoo, ale troche dlugo moze zajac instalacja ;). Sprobuj moze z debianem sarge, ktory dopiero co wyszedl.

Aha - dobrze masz podlaczone urzadzenia? Na kablach UDMA pierwszym urzadzeniem powinen byc master a drugim slave.
[#16] Re: Bootowanie MOSa

@marcik, post #15

gentoo u mnie nie pojdzie bo kernele nie mają obsługi voodoo
[#17] Re: Bootowanie MOSa

@marcik, post #11

jest mozliwosc zmiany czasu czekania OF na dyski. kiedys na morphzone czytalem jak to zrobic.
[#18] Re: Bootowanie MOSa

@marcik, post #11

Poszedłem za radą i wyłączyłem Seagate Barracudę 40GB i zapiąłem WD Caviara 80GB i nie ma różnicy. Jak było tak jest niestety.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem