[#1] Kilka pytań
1. potrzebuję zgrac na dysk twardy Pega I mnóstwo płyt winylowych ("czarnych"). Jaki program - jak najmniejszy mi to załatwi najlepiej?

2. Po dziwnym kolejnym skaszanieniu systemu musiałem formatować twardziela. Spowodowane to było gdy totalnie zawiesił mi się sytem 1.4.5 podczas kopiowania plików. Takie zwiechy mam ciągle. Zawsze z systemem 1.4.5. Na systemie 1.4 to się nie zadrza. Jest to zawsze gdy kopiuję coś i nie ma znaczenia za pomocą jakiego programu. Używam DiskMastera. Podczas instalki systemu (1.4.5) mam to samo. Instalację robię na piechotę. Podczas korzystania z instalera także zdarzają się takie problemy.

3. Czy istnieje jakiś patch pozwalający na korzystanie w całym stsemie z polskich fontów? Gdzie znajdę polskie fonty ISO dla Pega.

Proszę o pomoc

[#2] Re: Kilka pytań

@Pero, post #1

Na Pegu też się wiesza? Testowałem kilka dni MOSa 1.4.5 na Amidze 1200 i też miałem problemy podczas kopiowania plików.

[#3] Re: Kilka pytań

@Prince, post #2

Pociesze was, pewnie sie okaze, ze bug jest znany i w 1.5 juz dawno
poprawiony....

[#4] Re: Kilka pytań

@Prince, post #2

A myślałem, że taki wiechliwy jest tylko na CSPPC przez to, że autorzy pewnie nie mieli A4k+PPC.
W wersji na klasyka to wygląda na wersję 0.4.5 a nie 1.4.5 ale MOSowce tak go zachwalają i murem za nim stoją, że gotów byłem pomyśleć, że na Peg jest idealnie. A mówiło się kiedyś, że to użytkownicy AOS4 nie dają wyjść na światło dzienne niedociągnięciom swojego systemu.
[#5] Re: Kilka pytaď

@Kaczus, post #3

Tak dla odmiany ja takiego problemu nie zaobserwowalem. Sprawdzaliscie tasmy, czy wsystko ciasno siedzi, czy nie jest brudne i takie tam?
[#6] Re: Kilka pytań

@amigafan, post #4

No u mnie akurat taki problem nie występuje, a jeśli ktoś mnie na sieci troche zna to wie, że ja zawsze mam najwięcej problemów :)

[#7] Re: Kilka pytań

@Pero, post #1

2. Peg aprilowany? Tasmy sprawne, 80zylowe, dobrze siedza w gniazdach?

3. W jakim sensie w calym systemie? W prefsach ustawiasz czcionki systemowe a pozostale programy to juz ich indywidualna kwestia. A polskie fonty sa z mosem.
[#8] Re: Kilka pytań

@Pero, post #1

1. Nie znam się na płytach winylowych więc nie wiem.
2. Nie słyszałem o takim problemie, może winny jest program (lub wersja programu) DiskMaster? chociaż to by było bez sensu ;) Prędzej wina taśm jak radzą inni.
3. W całym systemie można korzystać z czcionek TrueType jak i bitmapowych. Nie rozumiem pytania, o co chodzi z tym "całym" systemem? Przecież działają wszędzie, zgodnie z ustawieniami systemowymi lub ustawieniami w programach.

[#9] Re: Kilka pytań

@grxmrx, post #8

1. Płyty winylowe są to stare płyty do adapterów. Ale może inaczej - chcę zgrać na dysk muzykę nie z płyt CD lecz z innego żródła (jako sample?). Po prostu przerzucić na dysk i przerobić na np. MP3. Nigdy nie korzystałem z programów tego typu, więc nie wiem co warto użyć i co pójdzie na Pegu.
2. Raczej nie jest to wina programów.Ponownie sprawdzę kable.
3. Fakt, że muszę jeszcze sprawdzić jedną rzecz, ale w preferencjach nie w okienku testowym nie widać polskich znaków.

[#10] Re: Kilka pytań

@amigafan, post #4

Tak się składa, że tego problemu wcześniej nie miałem. Stabilność Mosa jest bardzo wysoka. A porównywać do Amigi nie ma po co. Nie żałuję zmiany komputera. Amigę miałem bardzo długo. Zaczynałem od gołej A600 poprzez A600 z kartą Mtec 030/50 MHz, 6 Mb RAM, dyskiem twardym i CDromem aż do A 1200 z Mediatorem, VooDoo, Blizzardem 060/50 MHz, 64 megabajtów RAM, skanerem, drukarką itp. Na tej Amidze wychowały się moje dzieciska - grały, pisały prace do szkoły, bawiły się - napradę bardzo dużo. Wykorzystywałem na niej programy biurowe z dobrym skutkiem. Więc coś o tym systemie wiem. Widzę drobiazgi w Mosie, które można zmienić (chodzi o Ambient), ale sytem jest b. dobry. I nie porównuj tych dwóch rzeczy - po prostu Pegaz do Amigi jest bardzo szybki. I kretyństwem jest wyciąganiem jakichś porównań. Dla mnie Pegaz jest w dalszym ciągu Amigą, choć muszę czasem użyć UAE. Ale to jest Amiga...

[#11] Re: Kilka pytaď

@mcbarlo, post #5

Ja nie wiem, ja nie kopiuje takich danych, więc nie zauważyłem takich
objawów, ale z doświadczenia wiem, że wcale nie musi oznaczać, że
takiego czegoś nie ma, jak np zła współpraca z Miami...

[#12] Re: Kilka pytań

@Pero, post #9

1. Są do tego programy, choć ja w tej dziedzinie nie mam żadnego doświadczenia to może chodzi o takie:
http://www.aminet.net/search.php?query=ahi+record&sort=date
oraz
http://jahjah.free.fr/morphos/miaou.lha
(news: http://www.ppa.pl/index.php?p=2831&c=1 )

lub podobne, był jeszcze jakiś program.... Może ktoś coś doradzi :)

3. A jakie to czcionki? Czy np. przy generowaniu czcionek TrueType wybierasz poprawną stronę kodową?

[#13] Re: Kilka pytań

@Pero, post #1

To pewnie wina Ambienta może jeszcze w wersji debug. U mnie na klasyku takie coś nie występuje po wymianie Ambienta na inny. Jedyny problem to ten niedorobiony zintegrowany sterownik cdroma w romie przez którego nie mogę używać nawet w trybie emulacji kontrolera FastATA, ba nawet nie mogę mieć podpiętych więcej niż 2 urządzenia jednocześnie, bo MOS 1.4.5 nie bootuje się, a moja nagrywarka LG 12x8x32x i tak nie jest widziana tylko jest zawsze puste CD0, a inne sterowniki np. CacheCDFS "CDX" też nie działają. No i jeszcze nie działające przesuwanie AutoScroll w pionie, przez co wolę używać starego poczciwego AmigaOS 3.9

Tak wygląda odświeżanie pod MorphOS 1.4.5

Ostatnia modyfikacja: 29.01.06 20:54
[#14] Re: Kilka pytań

@grxmrx, post #12

Przy wybieraniu strony kodowej podaj bezpośredni link, a nie pośredni,
bo inaczej działa w konfigóratorze, w systemie nie :)

[#15] Re: Kilka pytań

@Pero, post #10

A gdzie ja porównywałem Amigę z Pegazem? Chyba widzisz to co chcesz a nie to co jest napisane.
Dla jednego to jest Amiga a dla drugiego nie... Stosunek jest taki sam jak peceta, którego możnaby nazwać Makiem x86... Rzecz podejścia i przekonania a nie o tym tu jest dyskusja i nie ma co robić offtopic.
Napisałem to, co nie podlega dyskusji i potwierdzi to wiele osób, czyli że MOS w wersji na AmiPPC (zwłaszcza na CSPPC) jest niezwykle mało stabilny.
[#16] Re: Kilka pytań

@Pero, post #9

Bo aby mieć polskie znaki należy zainstalować/przeinstalować
program FTManager czcionki truetype z odpowiednią stroną kodową. Swoją
drogą to polecam wywalić te wszystkie standardowo dostarczone z MOSem
i przegrać TTFy z Windy - jakość nie do porównania.

Przy instalacji czcionek polecam ustawić ich metrykę na "Typo
ascender" lub "Raw Ascender" (trzeba pokombinować) - inaczej literki
są strasznie małe.

Stronę kodową masz tutaj:
MOSSYS:Fonts/_codepages/8859-2.txt

A co do zgrywania winyli - można użyć dowolnego programu, który
pozwala nagrywać poprzez AHI. Poszukaj na Aminecie - AHIRecord się to
chyba nazywało...

[#17] Re: Kilka pytań

@amigafan, post #4

> A myślałem, że taki wiechliwy jest tylko na CSPPC przez to, że autorzy pewnie nie mieli A4k+PPC.

Mieli i mają więcej niż A1200+PPC. Wersja dla klasyka w niczym poza jedną skórką się nie różni od wersji dla Pegaza i też działa na Pegazie.

PS. Na myapple zapowiedzieli oficjalne wyjście AOS4 już w 2007 roku

[#18] Re: Kilka pytań

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #17

> Na myapple zapowiedzieli oficjalne wyjście AOS4 już w 2007 roku

Oczywiście zrobili to ludzie bezpośrednio związani z Hyperion Entertainment, dokładnie znający stan prac, politykę firmy i umowy między Hyperion, Eyetech i Amiga Inc.

Jeżeli autorzy MOSa mają A4kPPC to czemu na tym kompie MOS nie działa.
[#19] Re: Kilka pytań

@amigafan, post #18

> Jeżeli autorzy MOSa mają A4kPPC to czemu na tym kompie MOS nie działa.

MOS na A4k+PPC encodowałem z mov ffmpeg do divx pod AOS 3.9 dla AMP2

[#20] Re: Kilka pytań

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Jak masz podpięte dyski w Ami bo ja mam problem przy dyskach SCSI (mogę go używać tylko przy dyski IDE). Opisałem to kiedyś:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=4551&t=4551#reply_4551
Zmiana resetlevel nic nie daje
[#21] Re: Kilka pytań

@amigafan, post #20

A startowałeś MorphOS z ROM ->

; 2) Move or delete fakerom.elf from boot/extmoudles
; 3) Change the kickstart variable, remember to tune the file path

set kickstart "kickstart=Devs:ROM3.1"

; to use partition names, not volume names! This option requires the 'bootdevice' keyword
; like in the example below:
; set bootdevice "bootdevice=DH1"
; Leave the var blank if you want to boot from the default boot partition!

set bootdevice "SCSIx" - albo dopisz device do startup, a to wyłącz.

[#22] Re: Kilka pytań

@Marek Szyprowski, post #16

@ Marek Szyprowski
Bo aby mieć polskie znaki należy zainstalować/przeinstalować
program FTManager czcionki truetype z odpowiednią stroną kodową. Swoją
drogą to polecam wywalić te wszystkie standardowo dostarczone z MOSem
i przegrać TTFy z Windy - jakość nie do porównania.

Przy instalacji czcionek polecam ustawić ich metrykę na "Typo
ascender" lub "Raw Ascender" (trzeba pokombinować) - inaczej literki
są strasznie małe.

Stronę kodową masz tutaj:
MOSSYS:Fonts/_codepages/8859-2.txt

Czy dla każdej czcionki + kazdy styl + każdy rozmiar muszę klikać osobno "Install" ?!
Bo zainstalowałem w ten właśnie sposób pomijając jedynie rozmiar (zostawiałem size 30, który jest chyba domyslny) i w IBrowsie np. na PPA, teksty kóre powinny być italic są proste. Wygląda to tak jakby IBrowse nie umiał pochylic tych ttfów. Pogrubić potrafi.
[#23] Re: Kilka pytań

@R-Tea, post #22

Niestety tak - każdą trzeba osobno...

A co do tego italica - dziwne, ale przez prawie 2 lata nie zauważyłem tego... Widać MOSowa diskfont.library kuleje pod tym względem...

[#24] Re: Kilka pytań

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

Już przeglądałem s-s z MOSa ;)
Startowałem bez ROMu Amigi bo niby co on ma wspólnego z obsługą UWSCSI na CSPPC (wbudowany kontroler IDE w A4000T chodzi OK), ale zobaczę.
A czy po starcie z ROMem jest obsługa FDD?
Partycja z MOSem ma większy priorytet bootowania także nie musiałem ustawiać bootdevice w s-s (bo o to tu chodzi).
[#25] Re: Kilka pytań

@Pero, post #1

Co do Ambienta, to najnowszą, nieoficjalną wersję (dzisiaj ściągnąłem kompilację z 29 stycznia 2006) znajdziesz na http://tiw-pro.web.internet.telia.com/~1698137/ambient.html
Jest OLBRZYMIA różnica między którymkolwiek oficjalnym Ambientem a tym. W stabilności i funkcjonalności (oczywiście na korzyść nowszego :) ).

Ostatnia modyfikacja: 30.01.06 00:34
[#26] Re: Kilka pytań

@amigafan, post #24

> A czy po starcie z ROMem jest obsługa FDD?

Tak i jeszcze Paula

> Partycja z MOSem ma większy priorytet bootowania także nie musiałem ustawiać bootdevice w s-s (bo o to tu chodzi).

Stefkos pisał mi na ircu, że musiał wpisać tam nazwę partycji dysku, żeby wogóle mu system startował - bootował dalej po załadowaniu romu mosa i restarcie. Jak masz coś podpięte do standardowego kontrolera IDE to odłącz, zostaw tylko podpięte urządzenia dla kontrolera SCSI.

[#27] Re: Kilka pytań

@Marek Szyprowski, post #23

@ Marek Szyprowski
A co do tego italica - dziwne, ale przez prawie 2 lata nie zauważyłem tego... Widać MOSowa diskfont.library kuleje pod tym względem...

Znaczy się, też nie masz italica na IBrowse?
[#28] Re: Kilka pytań

@Pero, post #1

1. AHIRecord jest na aminecie ja tez go uzywałem do tego celu i spełnił swoje zadanie w stu procentach, potem jakis zwykły programik do konwersji waw lub aiff do mp3 i gotowe :)

[#29] Re: Kilka pytań

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Do IDE mam podłączony CD. MOS wystartuje bez podłączonego CD-ROMu?
[#30] Re: Kilka pytań

@amigafan, post #15

Z pewnością źle Ciebie zrozumiałem. A nie chodziło mi o włożenie kija w mrowisko. W każdym bądź razie czy MOS budzi zachwyt, czy nie - jest dobry.
Problem i tak pozostaje.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem