[#1] Kupić Pegasosa?
W końcu zaoszczędziłem trochę grosza i pomyślałem o wymianie mojej wysłużonej Amigi na coś lepszego. Mimo sympatii, jaką darzę AOS 4.0 to zakup AmigaOne jest raczej poza moimi możliwościami. Dlatego mój wybór padł na Pegaza I (600 Mhz z pewnością mi wystarczy).

W związku z tym chciałbym zapytać się dotychczasowych użytkowników jak ten komputer się sprawuje. I jak stoi sprawa ze zgodnością MorphOSa ze sprzętem. Chodzi mi o to czy mogę podłączyć nowoczesne drukarki, skanery, aparat cyfrowy i czy system to obsłuży.

No i jakie gierki na tym działają (biega mi oczywiście o te nowe :D )

Pozdro

[#2] Re: Kupić Pegasosa?

@Ziolo, post #1

Dwójkie kup, dwójkie.

Poczytaj ppa dokładnie to będziesz wiedział co działa. I w co się gra.

Ostatnia modyfikacja: 20.05.06 14:26
[#3] Re: Kupić Pegasosa?

@Ziolo, post #1

skad jestes? moze masz gdzies w poblizu kogos z pegazem.
[#4] Re: Kupić Pegasosa?

@quaint, post #3

z Gniezna
[#5] Re: Kupić Pegasosa?

@Ziolo, post #4

sprawdz paubase.

musze zapytac grxmrx'a jak ida prace nad mapa uzytkownikow ppa;)
[#6] Re: Kupić Peg...>| Mapa PPA

@quaint, post #5

oooo! cos takiego się tworzy? miło! :o

Brawo Grx! brawo!

Ostatnia modyfikacja: 20.05.06 18:00
[#7] Re: Kupić Peg...>| Mapa PPA

@R-Tea, post #6

Oooo a mnie jeszcze nie ma w paubase. Zaraz się wpisze -> TEZ chcę być na mapie . :) Pozdro

[#8] Re: Kupić Peg...>| Mapa PPA

@Piotr Myszkowski, post #7

z tego co wiem, to sporo ludzi nie ma w PAUBase.
[#9] Re: Kupić Peg...>| Mapa PPA

@R-Tea, post #8

Mapa może być ale przydałoby się ją co jakiś czas uaktualnić. Pozdro

[#10] Re: Kupić Peg...>| Mapa PPA

@Piotr Myszkowski, post #9

jeszcze jej nie ma, a ty już byś chciał ją uaktualniać.
[#11] Re: Kupić Peg...>| Mapa PPA

@R-Tea, post #10

ja ciagle czekam na mojego kofanego pegaza, niby ma byc w tym miesiacu wyprodukowany, ale jakos juz przestalem w to wierzyc :( qrcze nie moge sie doczekac na gada :)
potrzebuje go bardziej niz p4 dual core :P hehehehe, i czekam na genesiii, a tak poza tematem ... ma juz ktos pegaza z nowej produkcji ?? :)
pozrawia Wasz ^QUAD^ :)

[#12] Re: Kupić Peg...>| Mapa PPA

@QUAD, post #11

to z Pegazami jest teraz podobna sytuacja co ze sprzętem pod OS4?
[#13] Re: Kupić Pegasosa?

@Goramo, post #2

A czy MorphOS obsłuży Neostradę?
[#14] Re: Kupić Pegasosa?

@Ziolo, post #13

pewnie, kupujesz router za 90 zł z wyjściem na lana i podłączasz pod pegaza

[#15] Re: Kupić Pegasosa?

@Ziolo, post #1

Lepiej kup sobie rybki albo jakiegos zwierzaka wiecej frajdy bedziesz mial a to co zostanie przeznacz na pc lub maca,lepsza inwestycja

[#16] Re: Kupić Pegasosa?

@AmiChris, post #15

No co ty? Aż tak jest źle?

PC mam - straszne dziadostwo . Służy mi jako podstawka pod WinUAE

Napisz jakbyś mógł co ci nie odpowiada w Pegasosie (Lepiej wiedzieć zawczasu)
[#17] Re: Kupić Pegasosa?

@AmiChris, post #15

No prosze, jaka zmiana światopoglądu ;)

Wiedziałem że tak będzie ;)

[#18] Re: Kupić Pegasosa?

@MinisterQ, post #17

Wszystko zaczęło się Ciebie! Wstydź się! :P

[#19] To nie jest kwestia tego co komu odpowiada

@Ziolo, post #16

a co nie, tylko tego, co kogo kręci. A kręcą ludzi różne rzeczy, nawet tak kompletnie dla mnie niezrozumiałe jak np. wędkowanie czy działka pracownicza. Nie ma tu miejsca na rozum ani rachunek ekonomiczny - albo się coś podoba, albo nie.

Na Twoim miejscu wybrałbym się gdzieś na oględziny Pegasosa, celem odpowiedzi na pytanie czy chcę z jakiegoś powodu mieć taki sprzęt. Przy czym niekoniecznie musi to być powód racjonalny.
[#20] Re: To nie jest kwestia tego co komu odpowiada

@Daclaw, post #19

Dokładnie. Pozatym kolega się spóźnił, bo na Amimajówce było sporo Pegazów, można sobie było oglądać do woli. I nawet skonfrontować z microA1, bo też była.
[#21] Re: To nie jest kwestia tego co komu odpowiada

@Daclaw, post #19

Na Twoim miejscu wybrałbym się gdzieś na oględziny Pegasosa

Zgadzam się ale chciałbym zaznaczyć, że do kogoś kto tego sprzętu i systemu używa i komu to coś naprawdę działa. Są tacy co kupili to coś, pobawili się tydzień, rzucili w kąt i tak leży. Jak ktoś tego nie używa, nie updateuje systemu, nie rozwiązuje problemów to pokazując takiego Pegasosa może potencjalnego nabywcę tylko zniechęcić. Oglądać należy działająca maszynę, a nie tylko odpalającą się. :)

[#22] Re: Kupić Peg...>| Mapa PPA

@QUAD, post #11

To jeszcze go nie masz??..BTW:Nie udalo mi sie zbutowac tej a3640,na innej Ami tez,cos jeszcze musialo pojsc oprocz tego kondensatorka-bede walczyl:))

[#23] Re: Kupić Peg...>| Mapa PPA

@MrT, post #22

hmmm to dziwne bo jak zakladalem CS ppc to dzialala :( a pegaza jak widac niemam nadal :) moze genesi sie postara i mi wysla bo to czekanie mnie dobija :/ trzeba sie kiedys umowic na piffffko hehe :)

[#24] Re: Kupić Pegasosa?

@MinisterQ, post #17

Tak,tak mowiles-pamietam :).

Sprzet jest spoko jak to articia
Kwestia newralgiczna jest mos i jego niedorobki,kupowac pega tylko dla mosa to bezsens.Lepiej sie wstrzymac i poczekac na sprzety dla OS4.

Ok dosc trolowania

[#25] Re: Kupić Pegasosa?

@AmiChris, post #24

Chciałbym zauważyć, że w Pegasosie II nie ma żadnej Articii. Niedoróbki MOS-a wcale tak źle nie wypadają na tle niedoróbek w AmigaOS 4, co miałem okazję stwierdzić na AmiMajówce. Kupując Pegasosa kupujesz go nie tylko dla MOS-a, ale również dla Linuksa, który jest znakomitym uzupełnieniem - OpenOffice, współczesne przeglądarki WWW i tak dalej. Ja po prostu z oficjalnej strony Debiana ściągnąłem iso płytki netinstall, wypaliłem, zabootowałem, zainstalowałem. Zrób to na A1 . A co do czekania na mityczne sprzęty dla OS 4, no cóż, droga wolna , pogadamy za kilka lat, jak dalej ich nie będzie.
[#26] Re: Kupić Pegasosa?

@Ziolo, post #1

Ja tak zupelnie poza tematem...czy to ziolo na avatarze to artystyczna koncepcja nowej wizji, czy jakis obraz w podczerwieni? :P
[#27] Re: Kupić Pegasosa?

@Ziolo, post #16

PC mam - straszne dziadostwo

I to jest dobre podejscie do tematu :)
[#28] Re: To nie jest kwestia tego co komu odpowiada

@Daclaw, post #19

A kręcą ludzi różne rzeczy, nawet tak kompletnie dla mnie niezrozumiałe jak np. wędkowanie czy działka pracownicza.

Wiesz, to akurat mozna zrozumiec. Po calym tygodniu stresu, pracy i narzekan żony ( :P ), czlowiek ma ochote uspokoic sie troche nad woda, w ciszy i skupieniu, po poprostu odpoczac. A zawsze jakby co, to mozna zrobic z kumplami nocna bibke prze wedce i napojach orzezwiajacych ;)
Mimo ze nie wedkuje, to coraz bardziej zaczyna mnie to krecic, tylko ze rybki to bym wypuszczal z powrotem do wody :)

Ostatnia modyfikacja: 23.05.06 10:01
[#29] Re: Kupić Pegasosa?

@Andrzej Drozd, post #26

Zdecydowanie było to Wizja . Ale czy artystyczna to zdania są podzielone
[#30] Re: Kupić Pegasosa?

@AmiChris, post #24

A jak wygląda sprawa z emulacją Mac'a? Chodzi mi o szybkość, zgodność emulacji. I czy da się na tym przyzwoicie pracować ( przede wszystkim DTP)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem