[#32]
Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne
Ignorowany przez 30 użytkowników
@aMifan,
post #31
wczorej czytając zaległe niusy na temat najlepszej serii gier według każdego obeznanego w temacie Amigowca, znanej pod nazwą Turrican, trafiłem na taki ciekawy artykulik:
https://www.everythingamiga.com/2016/08/no-turrican-is-island.html. Mamy tam opisaną listę powiązań Turricanów z innymi grami i dziełami, z których czerpał inspirację ten wiekopomny cykl, oraz gry, które plagiatują Turricana. Ciekawa lektura, niektórych nawet nie znałem

(np. skąd wzięły się walkery na spadochronach, na której grze bazuje postać The Machine z ostatniego levelu T2 (choć to imo dość naciągane) czy gejmplej w levelu samolocikowym - a w drugą stronę, poza wiadomym Duke Nukem, mamy też kilka mniej znanych gniotów).
W każdym razie mistrz Huelsbeck nie splamił się żadnym plagiatem - w przeciwieństwie do tego kolesia od wersji C64, która tylko dowiodła tym swojej niższości.
P.S. to nie jest odgrzebywanie starych wątków, tylko kontynuacja tematu na temat plagiatów, który chciałem po wczorajszej lekturze utworzyć, ale okazało się, że taki już istnieje.
Ostatnia aktualizacja: 26.09.2018 14:44:52 przez snajper