[#1] Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności
Jaka jest Wasza lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki i miodności? To znaczy jakie gry klasyfikujecie biorąc pod uwagę tylko jeden aspekt.

Top 3 grafika
1. Flashback i Another World
2. Wolfchild
3. Dune 2

Top 3 muzyka
1. Benefactor
2. Pinball Fantasies
3. Supefrog

Top 3 miodność
1. Lemmings (wszystkie części)
2. Desert Strike
3. Lotus 2
[#2] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

Wybór bardzo trudny. Na teraz napiszę tak:

Grafika:
1. Super Stardust
2. Stardust
3. Elfmania

Muzyka
1. Pinball Illusions
2. Super Stardust
3. Slam Tilt
[#3] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

Top 3 muzyka
1. Supefrog

Top 3 miód
1. http://tnij.org/o6as
[#4] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@mailman, post #2

W rzeczy samej temat trudny. Zatem zapraszam do umieszczania tutaj ulubionych tytułów (miss grafiki, mister muzyki itd., miss publiczności) :D Przy okazji: widzę, że Super Stardust figuruje u Ciebie dwukrotnie, zatem bardzo lubisz tę grę. Ja sam nie widziałem tej gry jeszcze (tylko kawałek intra - przy okazji turnieju na PPA).

@parallax

Widzę, że skopiowałeś literówkę w Superfrogu :) W temacie Superfroga chciałbym nadmienić, że swego czasu też była to moja ukochana platformówka i mam nadzieję, że wrócę do niej by ją jeszcze raz przejść :)

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2012 18:53:22 przez Minniat
[#5] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

Top 3 grafika
1. Lure of the Temptress
2. Dune
3. Flashback

Top 3 muzyka
1. Dune
2. Yo! Joe!
3. Fury of the furries

Top 3 miodność
1. http://tnij.org/o6as - dobre:D
[#6] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Skiba, post #5

raczej najtrafniej
MAILMAN
dolozyl bym jeszcze do grafiki rufn&tuble
nie wiem czemu wymieniacie dune strategia raczej niemoze sie poszczycic dobra grafika:)
[#7] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

Grafika:
Universe
Ishar 3
Flashback

Muza:
Lost patrol!

Miodnosc:
Swos
Slamtilt
Speedball :)

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2012 20:52:17 przez pawelini
[#8] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

Wybór jest trudny, ale cóż - jak trzeba wybrać to trzeba, więc tak:

Top 3 grafika
1.Curse of Enchantia
2.Ishar3
3.Universe

Top 3 Muzyka
1.Breathless
2.Cytadela
3.Slam Tilt

Top 3 miodność
1.Ishar3
2.Curse of Enchantia
3.Cytadela
[#9] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

Jak wyżej, wybór trudny:

Top 3 grafika
1. Dune 2
2. Supefrog
3. Lotus II

Top 3 muzyka
1. Lotus II
2. Shadow of the Beast III
3. Cannon Fodder 2

Top 3 miodność
1. Lotus II
2. North & South
3. Wings Of fury
[#10] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@pawelini, post #7

Oh, i Napalm w grafice dzwieku i miodnosci wymiata.
[#11] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

Nie podejmę się ustawiania na podium bo to niemożliwe, a po prostu:

W czołówce graficznej znajdują się między innymi:
Agony
Darkmere
Banshee

W czołówce muzycznej znajdują się między innymi:
Agony
Lotus III
Benefactor

Dla mnie najbardziej miodne są między innymi:
Cannon Fodder
Logical
Benefactor
[#12] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

Top 3 grafika:
traps and treasures (nie odbiega w żaden sposób od obecnych Gier 2D)
the Settlers
nicky boom

Top 3 Muzyka:
F-15 strike eagle
Lotus 2
Yo! Joe!

Top 3 miodnosć:
SWOS
Gunship 2000
Dune 2
[#13] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

Top 3 grafika
1. Universe
2. Another World
3. Flashback

Top 3 muzyka
1. Lionheart
2. Lost Patrol
3. Zool 1 & 2

Top 3 miodność
1. Lionheart
2. Nicky Boom
3. Hybris

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 03:28:16 przez Advesarius
[#14] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Advesarius, post #13

Również bez wyszczególnienia miejsc w sumie wszystko to są gry No AGA. :)

Top 3 grafika

Hired Guns
Another World
Turrican 3 albo Banshee albo Shadow of the Best 3

Top 3 muzyka

Hired Guns
Turrican 2
Turrican 3

Top 3 miodność

Hired Guns
Locomotion
Deluxe Galaga

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 09:42:19 przez Deftronic/...
[#15] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

Top 3 grafika
1. Super Stardust
2. Banshee
3. Project X

Top 3 muzyka
1. Super Stardust (CD32)
2. Project X
3. Skleleton Krew (CD32)

Top 3 miodność
1. SWOS
2. Cannon Fodder
3. Alien Breed Tower Assault
3. Jet Strike (CD32)

Nie jestem w stanie zrezygnowac w takim rankingu z Jet Strike'a ani z Aliena :) Tak samo w muzyce chcialo by sie dopisac Body Blow np. Czy The Beast. Co mozna tak ogolnie stwierdzic, to ze np. produkcje Team 17 wybijaly sie ponad wszystko grafika i muzyka, a i grywalnosc byla w czolowce najlepszych gier. Natomiast co do grywalnosci to krolowaly produkcje Sensible Software, ale i graficznie i muzycznie byly takze w czubie.

Oczywiscie chcialoby sie tez zamiescic trylogie Pinball'i Digital Illusions, ktore tak muzycznie jak i grywalnosciowo byly scisla czolowka.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 09:56:51 przez Duracel
[#16] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Deftronic/..., post #14

chyba nie da sie jednoznacznie wytypowac 3 gier w tych kategoriach
np jak mozna w grafice wyroznic surowego wektorowego 16 kolorowego Another world ..a pominac mega kolorowa elfamanie na cooperze

ja mam szacunek do autorow amigowych i w zbiorowej prowokacje nie bede bral udziala :)
[#17] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #4

Tak wyszło jakoś ;)
[#18] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Hubez, post #9

Pozwole sobie jeszcze na taka dygresje odnosnie Lotusa II, bo przelecialem typy powyzsze.

Faktycznie jezeli chodzi o muzyke, to Lotus II jak najbardziej sie wyroznia. Co do grafiki to z pewnoscia na uwage zasluguja piekne screeny miedzy etapami. Jezeli jednak patrzec na porownania grafiki w amigowych wyscigach, to uwazam, ze wyzej od Lotusa plasuje sie np. Jaguar X220, a na pewno Lamborghini Challenge vel Crazy Cars III. Do tego Crazy Cars z pewnoscia ma wieksza miodnosc z powodu ciekawego podniesienia checi rywalizacji (obstawianie przed wyscigiem) oraz z tego co pamietam naprawy/rozbudowy samochodu. Lotus sam w sobie jest legenda na Amidze, ale byl jednym z pierwszych dlatego to usprawiedliwia pewne braki.
[#19] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności
[#21] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@HOŁDYS, post #16

np jak mozna w grafice wyroznic surowego wektorowego 16 kolorowego Another world ..a pominac mega kolorowa elfamanie na cooperze

Może dlatego, że Another World to był jednak przełom jeśli chodzi o grafikę a właściwie cały design gry. Kompletnie coś innego niż cała reszta, a do tego świetna gra pod każdym względem. Na każdym robiła olbrzymie wrażenie - stylem grafiki, udźwiekowieniem i samą rozgrywką. Później na PC wyszedł Alone In The Dark i też grafika to był jakiśprzełom ale już niestety na PC. :(

Takich gier jak Elfmania było wiele. Kiedyś tam, zaraz jak wyszła miałem ją "odpaloną", popatrzyłem chwilę i tyle. :) Grafika OK - na wysokim poziomie. Reszta jak dla mnie słaba.
[#22] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Deftronic/..., post #21

Elfmania faktycznie miala bardzo ladna grafike, ale na niekorzysc tej gry dzialala niestety wlasnie slaba grywalnosc. Niby gracz mial swiadomosc, ze gra elfami, ale te krotkie raczki i krotkie nozki sprawialy ze dziwnie sie gralo w ten tytul. Odglosy elfow tez jakos nie do konca pasowaly w bijatyce. To m.w. tak jakby zrobic Mortal Kombat z królewna i krasnoludkami.
[#23] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Deftronic/..., post #21

Witam,

Takich gier jak Elfmania było wiele.

A mógłbyś podać kilka przykładów ( ze trzy bądź więcej ), to sobie obadam. Dziękuje

Moje Typy:

Grafika:
LionHeart
JimPower
Project X

Muzyka:
Leander
Apidya
Furry Of The Furries

Pozdrawiam
[#24] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Deftronic/..., post #21

Deftronic ale ja mowie o samej grafice i wykorzystaniu mozliwosci amigi ..
Another World na Atari ST wyglada identycznie i moim skromnym zdaniem nie powinien byc grach przelomowych pod wzgledem grafiki (vectory,16 kolory - Amiga i ST wyglada tak samo)
jesli mamy oceniac pod katem calosci to ta gra jak dobrze wiesz ma fabule klimat i grywalnosc czego nie ma elfmania.. aczkolwiek jak odpalilem ja pierwszy raz bylem przezachwycony kolorystyka,frameratem,efektem paralaxy tla i dobranym tlem na coperliscie dla mnie to mistrzostwo swiata niczym Agony,Lion Heart czy Shadow Of the beast 1,James Pond 2

Efekty graficzne z Another World bez trudu mozna bylo uzyskac na Atari ST,PC 286 Hercules,EGA,VGA
a taki gry jak wymienilem ostatnio w takiej jakosci juz nie bardzo.

jesli mowisz o przelomie jakosciowym w grach komputerowych - to zdecydowanie bym wymienil Shadow Of The beast 1 - z 1989 r .. konwersje na inne platformy pokazaly moc drzemiaca w Amidze 1000
Dla mnie taka lista jak wymyslil sobie zakladajacy watek jest nie do zaakceptowania wiec nie biore w niej udzialu.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 14:44:51 przez HOŁDYS
[#25] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@asman, post #23

Jesli chodzi o grafikę było wiele. :) To miałem na myśli. Doprecyzuję jeszcze aby była jasność - klasycznie pikselowaną grafikę.
[#26] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Deftronic/..., post #25

Grafika:

1. Agony
2. Jim Power
3. Settlers

Muzyka:

1. Slamtilt
2. Street Fighter II
3. Turrican 2

Miód:

1. SWOS
2. Cannon Fodder
3. Sensible Golf
[#27] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Minniat, post #1

GFX:
- Desert Strike
- Syndicate
- Chaos engine

Music:
- LOTUS 2
- Super Cars 2
- Lemmings / a co? kawałki nucę do dzisiaj /

Play:
- Lemmings
- Fury of the Furries
- Pushover
[#28] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Robii_k, post #27

GFX: (Grafika która kiedyś olśniewała, nie starzejąc się zbytnio do dziś)
- Banshee
- Slam Tilt
- Ruff 'n' Tumble

Music: (Melodie które najbardziej zapadły mi w pamięć)
- LOTUS 3
- Superfrog
- Overdrive

Play: (Gry w które nigdy nie odmówię "partyjki")
- Banshee
- Cannon Fodder
- Slam Tilt
[#29] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@HOŁDYS, post #24

HOLDYS, czy dla Ciebie jesli gra Amigowa wygla tak samo dobrze na Atari ST jak na Amidze, to rownoznaczne jest z tym, ze miala dziadowska grafike? :)

Byly gry na malym Atari czy na ZX Spectrum ktore byly ladnie wykonane. No nie badzmy kurcze az takimi ortodoksyjnymi fundamentalistami amigowymi, bo to nie ten wiek i nie te czasy chyba.

Another World urzekal grafika dlatego, ze zastosowano nowe rozwiazanie, ktore wczesniej malo komu przyszlo by do glowy w tego typu grze. Dzieki temu uzyskalismy bajkowy efekt tak pod wzgledem klimatu grafiki, jak jej plynnosci. W tym kontekscie dziwi mnie, ze nikt nie przypomnial przy oddawaniu swoich glosow o takich tytulach jak Space Ace czy Dragons Lair.

No i jeszcze jedno co mnie teraz naszlo przygladajac sie kolejnym glosom, to fakt, ze praktycznie zapomnialem o miodnosci Syndicate a przeciez ta gra jak na ówczesne standardy byla bardzo urozmaicona tak pod katem graficznym jak i samej rozgrywki. Wciagala niesamowicie.

A propos Another World, pamietam, ze dosc powszechnym przekonaniem bylo iz Flashback to druga czesc Another World, a jak wiadomo byla faktycznie druga czesc AW, ale nie bylo jej na Amige i nie byla ona Flashbackiem :)

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2012 07:55:39 przez Duracel
[#30] Re: Lista Top 3 pod kątem grafiki/muzyki/miodności

@Duracel, post #29

A propos Another World, pamietam, ze dosc powszechnym przekonaniem bylo iz Flashback to druga czesc Another World, a jak wiadomo byla faktycznie druga czesc AW, ale nie bylo jej na Amige i nie byla ona Flashbackiem

Chyba chyba akurat wszyscy na tym portalu wiedzą
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem