[#1] Giana Sisters - iPad/iPod
Wiem, że dla niektórych to może być już nudne (ta moja Giana Sisters), ale po prostu od czasów c64 a potem Amigi zagrywałem się w nią godzinami i teraz również (choć to już inne granie, bo przejść już ją umiem bez problemu - wcześniej nigdy mi się nie udało - ale przechodzenie na różne sposoby, w tym speedrun, to już inna zabawa).
Teraz pojawiło się: http://itunes.apple.com/us/app/giana-sisters/id347349722?mt=8, gram w nowe levele ale głównie po to aby odblokować tryb retro i móc mieć przy sobie moją ulubioną grę :)))

Ktoś jeszcze tak ma?

P.S. Tak samo miałem z Dizzy - uwielbiałem te gry na c64 i amidze, teraz pojawiło się http://itunes.apple.com/us/app/dizzy-prince-of-the-yolkfolk/id474181227?mt=8 i super :) Może pojawią się kolejne wersje.
Dodatkowo - ktoś z PL wpisywał w komentarzach, że gra do przejścia w 10 minut i prosta... Nie da się jej przejść w 10 minut - jest taka sama jak oryginał więc nie wiem skąd komuś to przyszło do głowy :)
[#2] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@WojT_GL, post #1

A nie ma jakiegoś emulatora amigi na ipoda/pada?
Ja na androidzie grywam w sensibla przez uae4all (port chyba aż z dreamcasta), fakt faktem bez mt ciężko mi było skonfigurować dobrze sterowanie, ale jakoś to działa :)
[#3] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@Mir3k, post #2

ZTCW to w przypadku gdy nie ma jailbreaka to ciężko w ogóle wykorzystac jakikolwiek emulator (polityka apple). Wzmianki o działających emu są (chocby tutaj tekst pod linkiem), ale przeszukiwanie w appstorze nic nie znajduje.
Android to inna sprawa - otwarta specyfikacja i tam mozna robic co sie chce :)

Niemniej IMO duzo lepiej jesli nie jest to emulator a oryginalny port (np. wypuszczony przez producenta - tak jak w przypadku GS czy Dizzy).
[#4] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@WojT_GL, post #3

Gosci od emu amigi Apple zalatwilo tak samo jak tych od c64.Moga wydawac tylko z okreslonymi gierkami na ktore maja licencje,zero wgrywania przez usera Jest np. wydany w ten sposob amigowy Defender of the crown sklejony z emulatorem ,ale na ipadzie naprawde marnie mi sie w to gralo
[#5] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@WojT_GL, post #3

imo nie ma róznicy czy port czy emulator - najważniejsza jest miodność (+strerowanie) :)

PS Aż musiałem wyszukać co znaczy ZTCW ;)
[#6] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@Mir3k, post #5

Hehe.

Port - w sensie takim, że przepisują autorzy grę pod natywny kod urządzenia - z zachowaniem grywalności i wierności ideałowi (ewentualnie z podrasowaniem grafiki jak to miało miejsce w przypadku Dizzyego).

Ze sterowaniem oczywiście w przypadku Toucha jest problem - bo jednak co joy to joy. I o ile w GS czy Dizzym to dośc fajnie wyszło to nie wiem czy udałoby się to samo dla np.: Superfroga.

Przy okazji. Kolejna gra mojej młodości (jeszcze za czasów Arcade i automatów do gier, w wersji Ami już tak mnie nie ciągnęła...) - R-type właśnie przez sterowanie nie zyskała mego uznania na touchu... niestety tu już nie da rady tak manewrować statkiem jak przy użyciu joy-a.
[#7] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@WojT_GL, post #6

to ja Ci polece też coś amigowego nicky boom - jedna z moich ulubionych 'cukierkowych' gier jak byłem mały :D grałem w nią co prawda jeszcze na n 73, na klawiszach ale myśle, że nie jest na tyle trudna zeby sprawić problemy na dotykowym :)
[#8] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@Mir3k, post #7

Nicky:D Zabawna gierka,ale muzyka to konkretnie kopie,jedna z moich kilku ulubionych.
[#9] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@Mir3k, post #7

Spróbuje :)
Jeszcze żeby Flimbo's Quest zrobili to byłoby już szczytem marzeń :)
[#10] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@WojT_GL, post #3

Dlatego właśnie na swoim iPhone odpalam Androida a na nim UAE4Droid. Szkoda że nikt nie przeportował to dla Cydii (rozszerzenie .deb)
[#11] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@WojT_GL, post #1

ja wczoraj pogralem w wersje na C64 na 2 playery Giana i Maria jest to najlepsza konwersja tej gry
[#12] Re: Giana Sisters - iPad/iPod

@HOŁDYS, post #11

A grałeś w kolejne części?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem