[#1] Wsparcie dla indywidualnych programistów
W tym temacie chciałbym, żeby wypowiedziały się osoby, które jakkolwiek wsparły jakąś inicjatywę amigową, może to być np. zapłacenie za program na licencji shareware, może to być kupno komercyjnego programu, może to być w końcu dowolne wsparcie dla amigowego autora.

Ja ze swojej strony mam kilka takich dokonań:
1. Kupno licencji na używanie programu WHDLoad
2. Kupno programu GoldED Studio AIX
3. Kupno licencji na używanie programu BoulderDaesh
4. Kupno licencji na używanie programu MagiC64

Oprócz tego:
1. Napisałem list do autora programu EAC (EngineNine Adventure Creator)
2. Napisałem list do autora zmodernizowanego edytora map do gry Alien Breed 3D II

Każdy wkład dla dowolnej inicjatywy - choćby był to program lub gierka freeware/Public Domain jest ważny. Dlatego zapraszam Was do takiego wsparcia, wystarczy jeden e-mail do autora, by ten poczuł się wsparty i wie, że jego programu ktoś używa! Naprawdę tak jest, bo otrzymałem od tych ludzi odpowiedź.

Jeśli ktoś z Was chce podzielić się z nami jak i kogo wsparł niech to napisze.

Pozdrawiam!!!
[#2] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@Hextreme, post #1

Ja wsparłem w następujący sposób:
- zakup Amiga OS 4.0 oryginał dla classica, używka (poprzedni właściciel pewnie kupił 4.1),
- zakup Amiga OS 4.1 oryginał dla classica z AmigaKit,
- zakup bushackera i kabli dla kolegi który pracuje nad zew. scandoublerem dla Ami (mam nadzieję że będzie mógł już coś działającego zaprezentować na AmiWawa),
Jeszcze pewnie coś było, ale wyleciało chwilowo z głowy.
[#3] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@Hextreme, post #1

Ja robiłem troszkę coś innego, mianowicie:
-składy do polskiej ligi dla swos, na sezon 05/06 (miałem wtedy z 14 lat) LINK
-zdobycie zgody na publikację tytułów amigowych na ppa.pl wydanych przez firmę timsoft.

Tylko, że to w sumie taki bardziej wkład w środowisko amigowe a nie wsparcie dla programistów, ale skoro jest taki temat... :)

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2012 02:41:47 przez Mir3k
[#4] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@Hextreme, post #1

Whdload, Amiga Forever
[#5] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@rafgc, post #4

zakup licencji whdload
[#6] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@Hextreme, post #1

Przekonales mnie. Napisalem do autora iGame OK
[#7] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@Hextreme, post #1

Jeżeli liczą się zakupione programy to z ostatnich, które pamiętam to Swamp Defense i DvPlayer. Oprócz tego sporo programów na CD, czasopism i sprzętu z Vesali, Amigakit i ACube.
[#8] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@_arti, post #6

Nawiązując do mojego posta. Autor odpowiedział, jest bardzo miły wyraził chęc naprawy błędów a sypnąć groszem można mu tutaj :)
[#9] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@Hextreme, post #1

Kupiłem:
- MorphOS 2.x,
- CubicIDE,
- Pixel32,
- Frogger,
- AmIRC,
- WFMH LocalePL.

Hmmm... tylko tyle kupiłem? Wstyd się przyznać. :( Może coś tam jeszcze było ale teraz jakoś nie mogę sobie przypomnieć.

Gazet i książek nie biorę pod uwagę.
[#10] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@_arti, post #8

Narazie tylko wsparcie autora iGame.

Co prawda mam kilka programów które mógłbym ująć tutaj ale ja wsparłem ich tylko pośrednio bezpośrednio właściciel od którego je odkupiłem.

Czy jest możliwa inna forma wsparcia twórcy WHDLoad czy tylko zakup licencji?
[#11] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@miro_78, post #10

No, możesz przygotować jakiegoś Slave'a ;) A na serio - kasa z pojedynczej licenji WHDLoad jest calkiem konktretna, 20 Euro to pol godziny pracy sredniego programisty, więc gdyby każdy, kto używa tego softu go zarejestrował, autor pewnie byłby bardzo zadowolony.
[#12] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@Hextreme, post #1

Calkiem niedawno, udalo mi sie skontaktowac z tworcami Magellana II na 68k. Dzieki akcji zbiorczej udalo sie wychaczyc 21 licencji po promocyjnej cenie.
[#13] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@Hextreme, post #1

Nie pamiętam już wszystkich ale trochę tego było przez ten cały okres amigowania ;P :

Amiga OS3.0, 3.1, 3.5 i 3.9
WHDLoad
Magellana II w sumie 3 licencje (niedawno kupiłem 2 licencje)
W.F.M.H. Locale PL 3.1
Amiga Forever 2010
SuperMemo
Electronic Teacher
fxPAINT
3 rożne wersje programów graficznych i na pewno coś tam jeszcze ale już wyleciało z głowy.
[#14] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@Hextreme, post #1

A może tak coś nowego, a nie 15 lat temu kupiłem 3 gry... i za***** wsparłem programistów. Wystarczy im na całe życie.

Moje wsparcie:

1.A4000D zostanie wysłana do jednej z osób która sie zdeklarowała jakoś wspomóc za to nasze społeczeństwo. Poszła dosłownie za pół ceny, Zobaczymy...
2.Pomogłem jednemu z aktywnych programistów z Australii w zakupie karty turbo Apollo 1240/40Mhz u nas na forum. Wyniki pracy autora można było ostatnio zobaczyć w dziale newsów. Do tej pory autor pracował na ACA1230. Mozliwe ze dzięiki temu zobaczymy coś nowego.
3.Dotacja dla AmigaSYS4.
4.Aktualnie testuje nowe moduły do ROMu m.in. dos.library.
[#15] Re: Wsparcie dla indywidualnych programistów

@tom256, post #14

FroggerPPC
Kilka gier na CD32
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem