kategoria: Szukam gry
[#1] Odpłatne nagranie gier
Witam.
Czy ktoś może mi odpłatnie nagrać gry na moje dyskietki?
Szukam takich, jak Pirates, North and South i innych klasyków.
Potrzebuję też X-Copy.
Mieszkam we Wrocławiu i jestem mobilny - mogę podjechać w jego okolice.
Można też sprawę załatwić wysyłkowo.
Pozdrawiam
[#2] Re: Odpłatne nagranie gier

@dick, post #1

Świdnica - zapraszam.
[#3] Re: Odpłatne nagranie gier

@dick, post #1

Środa Śląska - zapraszam
Wybór należy do Ciebie.
[#4] Re: Odpłatne nagranie gier

@dick, post #1

Jaką Amigę masz? Może sam dasz radę? ADFBlitzer zainstaluj sobie w systemie i postaraj się o jakąś możliwość przenoszenia adfów na dysk w Amidze.
[#5] Re: Odpłatne nagranie gier

@dick, post #1

Odpłatnie?? Chyba żartujesz! Takie rzeczy powinno załatwiać się za free:)
[#6] Re: Odpłatne nagranie gier

@Skiba, post #5

Można odpłatnie, ale trzeba sprządzić umowę i rozliczyć się z fiskusem :P
[#7] Re: Odpłatne nagranie gier

@Andrzej Drozd, post #6

za nieodpłatnie też DAROWIZNA nie jednego wykończyła w tym kraju . . .
[#8] Re: Odpłatne nagranie gier

@PrzemasIII, post #7

Słuszne uwagi Panowie :)
[#9] Re: Odpłatne nagranie gier

@dick, post #1

Generalnie to miłe, że ludzie są w stanie zrobić coś bezinteresownie.
Dziękuję.
[#10] Re: Odpłatne nagranie gier

@dick, post #9

To nic szczegolne jesli jest sie w temacie. :)
Fajnie ze kolejna osoba z Dolnego Ślaska dolacza do grupy.
[#11] Re: Odpłatne nagranie gier

@dick, post #1

Okolice Katowic jak ktos potrzebuje nagrac :) przy browarku ponoć bardzo ładnie sie wszysstko nagrywa :D
[#12] Re: Odpłatne nagranie gier

@Skiba, post #5

Tak bo za forsę to zwykłe piractwo połączone z paserstwem
[#13] Re: Odpłatne nagranie gier

@rick1982, post #12

Czyli za darmo to też "zwykłe piractwo" ale bez paserstwa ?
[#14] Re: Odpłatne nagranie gier

@kjb666, post #13

Jeżeli archiwizujesz pliki bądź twórca softu daje Tobie przyzwolenie na wykonanie kopii bezpieczeństwa softu na własny użytek - to nie. Nie wiem jeszcze ile trwa ochrona praw autorskich przy oprogramowaniu - ahh zawiłości prawa autorskiego. Jednakże każdy inny przypadek "to też "zwykłe piractwo" ale bez paserstwa" jak to określiłeś:D
[#15] Re: Odpłatne nagranie gier

@rick1982, post #14

Prawa autorskie do utworów muzycznych z tego co wiem trwają przez 25 lat. Więc chyba z oprogramowaniem jest podobnie, czyli wszystko z roku 1987 i starsze nie jest już objęte zakazem kopiowania.... ale ręki uciąć za to nie dam że tak jest.
[#16] Re: Odpłatne nagranie gier

@Blizzard, post #15

To Windows 3.11 powinienen być legalnie kopiowany o pi9erwszych Novell NetWare czy innych tam unixach nie wspomnę a tak nie jest. Ogólnie na dzień dzisiejszy wszystko przed 1987 roku
[#17] Re: Odpłatne nagranie gier

@Blizzard, post #15

Prawa autorskie do utworów muzycznych z tego co wiem trwają przez 25 lat.

Prawo autorskie majątkowe wygasa po 50 latach od momentu publikacji dzieła (art 89), czyli chodzi o to do kiedy autor lub jego spadkobiercy będą otrzymywać wynagrodzenie i będą mogli rozporządzać dziełem. Dodatkowo wchodzi tutaj w grę pojęcie dozwolonego użytku osobistego, czyli na ile możesz sobie pozwolić coś pobierać lub kopiować (ale nie udostępniać) bez zgody twórcy. Prawo autorskie nie wygasa jednak nigdy - autor zawsze będzie autorem.

Więc chyba z oprogramowaniem jest podobnie, czyli wszystko z roku 1987 i starsze nie jest już objęte zakazem kopiowania.... ale ręki uciąć za to nie dam że tak jest.

Nie jest podobnie. Sprawa oprogramowania jest dodatkowo regulowana licencjami i nie jest ono objęte j.w. Na oprogramowanie nabywasz licencje na użytkowanie i ewentualnie licencje możesz odsprzedać bez posiadania dalszego prawa do użytkowania. Producent oprogramowania decyduje o tym czy jesteś upoważniony do nieodpłatnego pobrania i używania bez licencji (na przykład sam udostępnia oprogramowanie do pobrania lub pozwala to robić innym). Fakt czy jest to stare, czy nowe oprogramowanie nie gra tutaj żadnej roli.
[#18] Re: Odpłatne nagranie gier

@rick1982, post #16

To też zależy od samego oprogramowania. Np. taki super frog jest za darmo do ściągnięcia na stronie team17, warunkiem jest posiadanie amigi :D
[#19] Re: Odpłatne nagranie gier

@mikser, post #18

i umiejetnosc wypalenia IPFa na dyskietce ;-] bo jak wiesz ADFem to to nie jest
[#20] Re: Odpłatne nagranie gier

@HOŁDYS, post #19

Witam, jestem z Rydułtów i kupiłem właśnie Amigę 600 dla mojego syna, ponieważ kickstart nieodpowiedni więc dysku nie podłączę a i kablem też nie bo 1Mb itp.
Dlatego bardzo proszę osoby które mogłyby przegrać mi gry (dyskietki posiadam) z okolic Rybnika, Raciborza, Żor, Ornontowic - nawet do Katowic sięgając - jestem w stanie przyjechać:). Poszukiwane przeze mnie gry to:
Super Frog
Canon Fodder
Cannon Foder 2
Worms
Sensible World of Soccer
Lemings
Street Fighter 2
Mortal Kombat 2
Death Mask
Centurion
The Settlers
Lotus
Jumping Jackson
Goblins
Goblins 2
Goblins 3
Lethal Weapon
Dizzy

Pozdrawiam serdecznie
Sławek
[#21] Re: Odpłatne nagranie gier

@slawoo, post #20

Sławku , PW napisz i wio :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem