[#1] Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora
Oto moja niepublikowana mapa do Benefactora, zrobiłem ją jakiś czas temu. W archiwum plik Disk.4 do wersji WHDLoad Benefactora.

Mapa jest dosyć trudna, ma parę haczyków i dosyć duża (zajmuje tak ze 3 ekrany). 3 stworki do uratowania, w tym 2 szare. Tytuł to "Crucial Decision".

http://minniatian.republika.pl/Benefactor/Files/CrucialDecision.lha

Po umieszczeniu pliku Disk.4 w katalogu z grą i uruchomieniu naciskacie na "Load Extra Levels" i "Start Game".

Podzielcie się proszę wrażeniami jeśli zagraliście.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2012 22:30:49 przez Robert-Minimat-Szacki
[#2] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@Robert-Minimat-Szacki, post #1

Ktoś zagrał w tę mapkę? Naprawdę się postarałem przy jej tworzeniu i należy do najbardziej skomplikowanych jakie stworzyłem. Mailman, może Ty zerknąłeś w przypływie wolnego czasu ? ;)

Edytor do Benefactora w wersji 2.0 nadal nie ma pełnej bazy obiektów i pozostałych światów. Naprawdę ciężko teraz mi po tak długim czasie (rozkodowywałem tę grę kilkanaście lat temu) sobie wszystko przypomnieć, baza brakujących obiektów jest długaśna, no ale do mnie należy zadanie dokończenia edytora w wersji 2.0 i raczej nikt mi w tym nie pomoże.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2012 19:14:07 przez Robert-Minimat-Szacki
[#3] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@Robert-Minimat-Szacki, post #2

Pobawię się w archeologa, ale... czy ta mapka jest gdzieś do ściągnięcia? :)
Właśnie ograłem te mapki z aminetu, całkiem OK.
[#4] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@madman15, post #3

Chłopak nie trafił w swój czas :) Szkoda że nikt nie zareagował wtedy.
Teraz chętnie bym sprawdził...
[#5] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@madman15, post #3

Mam dobrą wiadomość. Znalazłem tę mapę w swoim backupie. Oto archiwum z plikiem Disk.4 dla wersji WHDLoad Benefactora:

http://commodore-amiga.pl/Benefactor_extra.lha

Mapa jest naprawdę ciekawa i powinna przykuć na pewien czas. Jest dużo lepsza niż moje mapy z Aminetu.

Proszę opisz swoje wrażenia po zagraniu. :)

Pozdrawiam.
[#6] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@Hexmage960, post #5

gdzie tu jest haczyk bo mnie zaraz szlag trafi...
[#7] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@HanSolo, post #6

Dobra mam to dawno sie w to nie grało. Fajne levele.
[#8] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@Hexmage960, post #5

Wielkie dzięki, dzisiaj jak będę w domu to na pewno ogram tę mapkę.
[#9] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@Robert-Minimat-Szacki, post #1

Wstyd się przyznać ale dla mnie większość etapów w Benefactorze była bardzo trudna. Za to bardzo podobały mi się ukryte pomieszczenia, smaczki takie jak etap z Lemmingami, animacja bohatera i przeszkadzajek. Chętnie bym pograł w nowe mapy jeśli byłyby ładnie zrobione.
[#10] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@Gżegżółka, post #9

Ściągnij sobie z Aminetu dodatkowe poziomy (tutaj je znajdziesz), niemniej gra faktycznie bywa trudna - dla mnie w szczególności w momentach gdzie np. 1 klucz otwiera kilka klatek, albo masz 1 szarego i 2 malarnie :)
[#11] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@madman15, post #10

A jeszcze trudniej, gdy Merrymeni nie są uwięzieni w klatkach.

Ja uwielbiam Benefactora. Jako całość. Muzyka Olofa Gustafssona jest klimatyczna, słucham jej praktycznie codziennie na mojej Amidze.

Gra według mnie nie jest przesadnie trudna. Różnorodność zagadek wpływa pozytywnie na grywalność.

Moje mapy mają całkiem ładny design, ale są strasznie małe i szybko się je przechodzi. Mapa "Crucial decision" jest trochę większa, ale nadal mała.

Teraz pewnie bym porobił większe, ale żeby kontynuować rozwój edytora musiałbym sporo rzeczy odzyskać i sporo robić od nowa. Wiele rzeczy uległo skasowaniu, choć mam niewielki backup.

Wdrożenie się w to zajęłoby tak z kilka miesięcy, choć myślę, że dziś praca szłaby mi sprawniej niż 15 lat temu.

Ogólnie praca nad utilkami idzie mi dużo sprawniej niż pisanie własnej gry.
[#12] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@Hexmage960, post #11

Edytor do map z wszystkimi bajerami był by bardzo fajnym pomysłem. Nie wiem tylko jak zareaguje na to amigowe środowisko, czy będą powstawać nowe mapy, czy raczej wszyscy przejdą obok tego obojętnie.
[#13] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@Gżegżółka, post #12

Edytor do map z wszystkimi bajerami był by bardzo fajnym pomysłem.

Ale przecież ten edytor istnieje, napisany właśnie przez Minniata. Te dodatkowe mapy tak powstawały i nawet ja kilka zrobiłem, które Robert wykorzystał tworząc gotowe zestawy.

Nie wiem tylko jak zareaguje na to amigowe środowisko, czy będą powstawać nowe mapy, czy raczej wszyscy przejdą obok tego obojętnie.

Tak jak zwykle, czyli nijak. Dużo gadających, mało robiących.
[#14] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@Gżegżółka, post #12

Edytor był. Sam zrobiłem trochę map, które czekały na możliwość eksportu z iff do data dysku edytorem, który miał wyjść "za tydzień". Zgniły razem z dyskiem jakieś 2 lata temu.
[#15] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@Hexmage960, post #11

Ograłem, po 2 nowych planszach były już chyba tylko te które są na Aminecie.
Poziom plansz całkiem OK, tą pierwszą chyba za 3 czy 4 razem przeszedłem, drugą podobnie - czyli całkiem dobry wynik chyba :) Nie odbiegają zbytnio poziomem od tych które są w grze...
[#16] Re: Premiera mapki Crucial Decision do Benefactora

@mailman, post #13

Tak jak zwykle, czyli nijak. Dużo gadających, mało robiących.

No niestety tak jest... Ja niestety za bardzo nie umiem czegoś takiego robić, nie jestem tu zbyt kreatywny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem