[#1] Skany z gazet o grach które się nie ukazały
Wita, tak się zastanawiam. Niedługo będę miał nowy skaner, a na strychu mam kilka kartonów starych czasopism komputerowych (głównie magazyn Amiga, C&A). W wolnej chwili zamierzam zrobić z nimi porządek o ile są w jakimś dobrym stanie (o dziwo papier jest znacznie trwalszym nośnikiem danych niż się spodziewałem). Chciałbym zeskanować te strony, lub fragmenty stron na których znajdują się informacje o grach amigowych. Najbardziej interesują mnie informacje dotyczące tytułów które nigdy się nie ukazały, były planowane, było kilka screenów, albo nie trafiły do sprzedaży.

Gdzie można to umieścić żeby było dostępne dla osób zainteresowanych?
[#2] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Gżegżółka, post #1

Zapraszam na forum RetroReaders.
Wszystkie MA i zdaje się również C&A są już zeskanowane, ale może coś jeszcze w tych pudłach znajdziesz ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2012 19:50:28 przez Shoonay
[#3] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Gżegżółka, post #1

wiesz co jest gdzies w necie jakas strona wszystkich gier ktore sie nie ukazaly (unrelesed) na Amige
sa screeny czasem ADFy nie pamietam teraz urla ..ale wystarczy dobrze pogooglac
[#4] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@HOŁDYS, post #3

No tak: AGTW
[#5] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@HOŁDYS, post #3

Wszystkich to na pewno na AGTW nie ma. Niektóre tytuły są też na PPA (np. Calephar).
[#6] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Shoonay, post #2

szok! szczęka opada! tego to się nie spodziewałem, że coś takiego istnieje. Bardzo ciekawe. Dziękuję za linka :)

Nikt nie wpadł na pomysł aby jakoś zawartość tej strony scalić z AGTW? Jestem pewien że w Polskich pismach jest trochę ciekawych informacji i grafik o grach które się nie ukazały.
[wyróżniony] [#7] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Gżegżółka, post #6

A co tu scalać, to dwie różne strony tematyczne.
Zresztą ludzie z English Amiga Board odpowiedzialni za AGTW także mają swoją stronę z czasopismami tutaj.
Myślę że głównym problemem jest bariera językowa i brak czasu żeby te nasze polskie magazyny dokładnie posprawdzać i zebrać info na temat niewydanych gier, a często się okazuje że tych danych jest tak mało że właściwie nie ma co zaprezentować...
[#8] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Shoonay, post #7

chodziło mi właśnie o zebranie tych informacji, to że skany screenów mogą być niskiej jakości rozumiem, albo newsy mogą być nie dokładne. Co do czasu i tłumaczenia, myślę że mógłbym się podjąć takiego zajęcia, znam dobrze angielski i uczę się niemieckiego.
[#9] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Gżegżółka, post #1

Witam!
jak już jesteśmy w temacie starych gazet. To szukam jednego numeru C&A, który był poświęcony demoscenie iw którym był artykuł wprowadzający do demosceny a w nim przykładowy dialog dwóch demoscenowców.
Czy może ktoś wie jaki to numer i może ma zeskanowany nie tyle cały numer a dokładnie ten artykuł :)
Byłbym bardzo wdzięczny, bo szukam tego od dłuższego czasu i nigdzie nie mogę znaleźć :(

Pzodrawiam
[#10] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@neuroup, post #9

Jak będę na działce to poszukam tego numeru.
Zdjecia za friko można magazynować na stronie empikfoto.pl np.
[#11] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Shoonay, post #4

Była kiedyś taka strona CCONLINE czy jakoś tak. Taka czytelnia z retro gazetami.
[#12] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Hubez, post #11

I to zostało z niej
http://www.cconline.pl/

ale ale ale
http://web.archive.org/web/20060206220908/http://cconline.com.pl/download.php?id=005001
OK
[#13] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@parallax, post #12

Takie rzeczy powinny być archiwizowane, bo bez tego niestety jesteśmy świadkami tego, jak to, co w świecie sieci jest nietrwałe i może przepaść bezpowrotnie, a powinno trwać i być ubogacane.

Do dzisiaj nie mogę pogodzić się z upadkiem Emu64. I nawet to, że akurat ta jest zarchiwizowana, nie załatwia sprawy... bo jak coś umiera, to zawsze czuje się pewną pustkę, a zarejestrowane chwile, fotografie etc. jedynie trochę łagodzą tę pustkę.

...kurcze, wzruszyłem się ;)
[#14] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Shoonay, post #7

Zarejestrowałem się na Retro Readers ale jeszcze nie mam maila z potwierdzeniem aktywacji konta.
[#15] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Hubez, post #11

Gdzieś tak od 2008 roku RetroReaders = CCOnline

http://retroreaders.makii.pl
http://forum.retroreaders.pl

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2012 11:52:17 przez Shoonay
[#16] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Gżegżółka, post #14

też czekam.
[#17] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Duracel, post #13

Generalnie pojawia się problem z wieloma rzeczami. Co raz większe są problemy ze stuffem scenowym już teraz wiele wskazuje, że wiele rzeczy przepadło. Rozmawiałem na ten temat z Azzaro i zostaną przeprowadzone pewne kroki, które będą miały na celu zabezpieczenie wszystkiego co związane z amigowską i z pecetowską demosceną. Bo jak to Azzaro ujął "nie wiele osób sobie zdaje sprawę, że wiele rzeczy oraz tajemnic niektórzy demoscenowcy zabierają do grobu"
Nawet taka Księga parties nie ma pełnych wyników z tych party, które są w niej uwzględnione jak i w ogóle nie uwzględnia paru imprez, które miały miejsce w PL :(
Pozdrawiam
Ps.Po latach okazuje się, że Amiga znowu pokonała Peceta. Nie ma problemów z zrzuceniem amigowskich dem na YT, jeśli chodzi o zrzucanie pecetowych dem na YT jest o wiele bardziej kłopotliwe i jest to droga bardzo wyboista :(

Pozdrawiam
[#18] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Shoonay, post #15

Czyli że już nie ma do tego dostępu? Czy dostęp jest ale wszystko działa powoli z powodu zapchania serwera? Żeby móc otworzyć/zapisać cokolwiek z ich forum trzeba mieć założone aktywne konto. Średnio mi to pomaga, z początku myślałem że ta strona mogłaby przyśpieszyć moje plany.
[#19] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Gżegżółka, post #18

Chodziło mi o to że RetroReaders to jest dawne CCOnline.

U mnie jest mirrorek na który nie trzeba się logować.
[#20] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Shoonay, post #19

ok, teraz rozumiem, mam nadzieję że zbytnio nie obciążę tego mirrora.
[#21] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@neuroup, post #17

księgę parties możesz uzupełnić, ślij brakujące relacje na podany adres

tylko muszą to być relacje "z epoki", czyli ze współczesnych wydarzeniu discmagów itd, a nie wspomnienia po 10 latach
[#22] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Shoonay, post #2

Na każdym forum z klasyką jakim się rejestrowałem spotykam zawsze Shoonay'a ;)
[#23] Re: Skany z gazet o grach które się nie ukazały

@Hubez, post #22

To mój zły brat bliźniak ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem