kategoria: Szukam gry
[#1] Dawne hity - pomocy! ;)
Witam,

będąc dzieckiem zagrywałem się w wiele gier na Amidze 500, jednak tytuły 6 gier mi uciekły przez co nie mogę sobie ich odświeżywszy. Tutaj proszę was o pomoc, po krotce opisze jak wyglądała dana gra a wy może będziecie wiedzieć co to za tytuł ;)

1. Na dyskietce widniał piękny napis "Błyszczące ostrza II", chodziło się w prawo i dosyć sporo strzelało do bardzo zróżnicowanych przeciwników, jeden z poziomów rozgrywał się w tle wodospadu a bosem był latający smok, ulepszenia broni kupowało się u słodkiej Azjatki w drzwiach oznaczonych exit. Główny bohater posiadał ostrze do walki w zwarciu.

2. Czterech bohaterów, statek kosmiczny i rozprzestrzeniająca się zaraza, celem gracza było jak najszybsze wyniesienie się z statku. Widok izometryczny.

3. Rakieta kosmiczna, trzeba było omijać asteroidy i zbierać czerwono-niebieski powerup'y, następny etap rozgrywał się w środku statku gdzie trzeba było ugasić pożar.

4. Gra podobna do Dooma, pamiętam jedynie poziom mulit (grało się na podzielonym ekranie) w którym ganiałem się z kolegą po szarym korytarzu z widokiem na dżunglę, zaczyna się z nożem lub dubeltówką w ręku. Z ciekawostek nóż byk skuteczniejszy od minigun'a ;)

5. Celem tej gry była (chyba) ucieczka przed policja z jakąś walizką, w pierwszej kolejności uciekało się autem, potem motorówką lub skuterem wodnym aby na koniec przesiąść się do śmigłowca. Gra była na 3 dyskietkach.

6. W ostatniej z kolei grze siadało się za sterami ogromnego mecha i niszczyło cale miasto oraz pomniejsze mech. Gra miała dosyć wpadający w ucho tytuł SWAR, SWOR?

Za wszelkie sugestie z góry dziękuje:D.
[#2] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #1

1. Switchblade II
polecam też zagrać w Switchblade

4 to chyba Deathmask, ale głowy nie dam. 6 to może Walker.

Przydało by się więcej szczegółów

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2012 23:47:17 przez Solo Kazuki
[#3] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Solo Kazuki, post #2

Trzy trafienia, dziękuje Ci bardzo ;). Z przyjemnością więcej szczegółów bym podał gdybym pamiętał.
[#4] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #3

Możesz sprawdzić też czy 5 to nie Outrun Europa

Btw: Wątek chyba powinien być w "strefa gier"
[#5] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Solo Kazuki, post #4

Kolejne trafienie, dziękuje :) Jeśli watek jest w złym miejscu proszę o przeniesienie, tymczasem ja mam kolejne 2 pozycje do odkrycia:

7. Formuła 1, zjeżdżało się na pobocze w wyznaczonych miejscach żeby zatankować i zmienić opony, pseudo 3d.

8. Kolejne wyścigi, samochody z lat 50-60, ulepszenia kupowało się w drewnianej budce od jakiegoś pijaczyny, po trasie walały się "słomiane kule" jak na dzikim zachodzie. Można było zmieniać samochody.
[#6] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #5

8. Moonshine Racers
[#7] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@mailman, post #6

6. Vroom?
8. Walker?

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2012 23:18:47 przez _arti
[#8] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@_arti, post #7

8 trafiona, dziękuje ;). 6 to niestety nie ta pozycja.
[#9] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #8

Pomylilem sie, 7. Vroom ;)
[#10] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #1

2. Być może to będzie Wreckers?
[#11] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #1

5: Licence to kill? Zgadza się auto, motorówki i śmigłowiec. Nie zgadza się kolejność i liczba dyskietek.
[#12] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@recedent, post #11

ooo, fajna gierka była :3 Pamiętam, że była w którymś z pierwszych TS.
[#13] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #1

3. Transplant?
Są powerupy czerwono niebieskie i asteroidy. Pożaru jednak nie ma :D
http://hol.abime.net/4721
[#14] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #5

7. Formuła 1, zjeżdżało się na pobocze w wyznaczonych miejscach żeby zatankować i zmienić opony, pseudo 3d.

Na pewno to była F1? Jedyne co pamiętam to Grand Prix Circuit i Microprose F1 Grand Prix które zajeżdżałem do upadłego ale tam nie zjeżdżało się "na pobocze" tylko jak w F1 był zjazd do pitów. Na pobocze zaś zjeżdżało się w takich tytułach jak np. Lotus 1/2/3 no ale to nie F1...
[#15] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Madman, post #14

Kolejna gra trafiona - Wreckers, serdecznie dziękuje ;). Jeśli chodzi O F1 to na pewno nie była to gra na licencji, nie było widoku z kabiny (kamera była za bolidem) a przy zjeżdżaniu na pobocze stało dwóch panów którzy zmieniali opony i tankowali paliwo, bolid był czerwony - tyle pamiętam.
[#16] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #15

Może po prostu pierwsza część Lotusa?
[#17] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@mailman, post #16

Mailman ma rację - to musi byc Lotus "jedynka".

[#18] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #15

[#19] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #1

Nie chcę tu robić reklamy, ale polecam Ci stronkę www.lemonamiga.com, tam jest pełno gier amigowych z obrazkami, filmikami a nawet muzyką. Są nawet linki do recenzji w różnych zagranicznych czasopismach.
[#20] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@recedent, post #17

też o tym od początku myślałem, tylko ta f1 się kupy nijak nie trzymała.
[#21] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@snajper, post #20

Lotusa było by wstyd nie pamiętać ;) Ta gra to F17 Challenge (coś z tym zjeżdżaniem na pobocze musiało mi się pomieszać), serdecznie dziękuje ;). Pozostał już tylko jeden tytuł, opisze go dokładniej a może komuś zapali się lampka. Miejsce akcji rakieta kosmiczna, zbiera się power up'y czerwono niebieskie, omijamy asteroidy, widok za silnika, gdy uda nam się zaliczyć pierwszy etap akcja przenosi się do środka pojazdy gdzie panuje pożar a naszym zadaniem jest znalezienie gaśnicy i jego ugaszenie. Gdy to się nam uda wracamy z powrotem do omijania asteroid, po zakończeniu tego etapu znowu jesteśmy w środku i naszym celem jest ucieczka przed inna postacią, co jest dalej niestety nie wiem bo owa postać zawsze mnie łapała.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2012 16:38:43 przez Bienio
[#22] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #21

Sprawdź "Blastar".
[#23] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@Bienio, post #21

To musi być to: Tintin On The Moon.
[#24] Re: Dawne hity - pomocy! ;)

@recedent, post #23

Tak to Tintin, dziękuje serdecznie :) Dziękuje także innym za pomoc, teraz postaram się odnaleźć moją A 500 lub uruchomić emulator ;).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem