kategoria: Szukam gry
[#1] Gry na CDTV
Witam.

Jakie znacie fajne gry na Amigę CDTV? (używające dobrodziejstw CD;)
Właśnie wyciągłem takową z pułki gdzie leżała naście lat i po raz pierwszy w życiu ujrzałem tą animację z cd na własnym telewizorze (nie licząc youtube).

Czy możecie wskazać z kąd ściągnąć jakiś botowalny obraz płyty najlepiej z grą?
Czy wypalanie takich obrazów wymaga specjalistycznego programu czy zwykły NERO wystarczy?
Jak tworzyć własne płyty? Nagrał bym tam WB co by startował i wsadził bym tam katalog z paroma grami jednoplikowymi.
[#2] Re: Gry na CDTV

@BasiC, post #1

Właśnie ściągłem grę Prehistoric, ale jest tylko czarny ekran pomimo że obydwie diody CD-Romu się świecą. Próbowałem puścić na WinUAE i lepiej bo pokazuje się napis CDTV i cośtam i po paru sekundach ładowania WinUAE się zawiesza.

Posiadam końcówkę (wtyczkę) od stacji zewnętrznej CDTV, stacje z A5/6/1200 i PCtów oraz kabelki.
Uruchamiałem już stacje z PC na A1200. Da się prosto zrobić z tego stację zewnętrzną do CDTV?
Da się tak też zrobić z joyem? Dolutowywując ino kabelki w odpowiednie miejsce?

Jak zdiagnozować sprawność CD-ROMU?

Ile jest warta CDTV z pilotem i caddy na cd zakładając że sprawna i bez rozszerzeń ?
[#3] Re: Gry na CDTV

@BasiC, post #1

Pierwsze co mi na myśl przychodzi to Xenon, Prehistoric - w tych grach podczas gry słuchasz tracków nagranych w formacie CD-audio.

Obrazów poszukaj na google, tu nie wolno ich umieszczać ;)
Jak masz obraz płyty .iso to wypalasz w zwykłym nero. Tylko z prędkością max 8x
Co do ostatniego pytania to masz pomocnego linka: http://www.apc74.ppa.pl/PPA/CDTV_BOOT_CD/WinUAE_CDTV_boot_CD.html

Edit:
co do drugiego posta:
mam też Prehistorika i u mnie działa bez problemów, może masz złą wersję lub źle nagrywasz?

wewnętrzną stację na wewnętrzną już nie tak łatwo przerobić. Co prawda wiele sygnałów się powiela, ale potrzebny jest jeden układ, niestety nie mogę teraz znaleźć schematu do tego.

sprawność CD-romu sprawdzisz choćby używając płyty z muzyką.

Sama jednostka centralna z pilotem i caddy to myślę że ceny od 100 zł

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2012 22:34:36 przez Maniu
[#4] Re: Gry na CDTV

@Maniu, post #3

Dzięki.

Ciekawe dla czego czeba nagrywać z prędkością 8x. Co to za różnica.
Ja nagrałem z prędkością 48x więc może dla tego WinUAE się wywala a CDTV w ogóle nie czyta.

Jak ktoś ma info jak wewnętrzną stacje dysków podłączyć jako zewnętrzną do CDTV i/lub A1200 to prosiłbym o info bo pamiętam że kiedyś próbowałem i mi się nie udawało.

ps. Mam też problem z połączeniem dwóch wewnętrznych FDD do A1200.
Zworki i kabelki ok, ale z tego co pamiętam aby mieć dostęp do fd1 w fd0 MUSIAŁA być dyskietka.
Kiedyś to jeszcze obadam bo chyba powróce do tematu.
Lubie lutować i szukam stron o modach Amigi i C64/128

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2012 22:58:30 przez BasiC
[#5] Re: Gry na CDTV

@BasiC, post #4

Im wolniej tym potencjalnych błędów mniej i dokładniejszy zapis. Płyty audio np. najlepiej nagrywać maksymalnie x8.
[#6] Re: Gry na CDTV

@BasiC, post #4

Żeby podłączyć wew. stację jako zew w Amidze to potrzebujesz odpowiedni układ.
Temat wielokrotnie wałkowany na forum.
[#7] Re: Gry na CDTV

@Dark_luke, post #6

Jakoś dam sobie rade skoro temat był.

Ta moja CDTV ma walnięty CDROM. Wszystkie diody reagują ale nie rozpoznaje np. audioCD.
Jutro cza przeczyścić i może zadziała;)
Tak sobie myśle wsadzić tam CD-Roma z PC bo widze że kabelek taki sam (czyli IDE i nie trza by caddy).
Jakby użyć cdrom slim to by weszły jeszcze z 2 stacje dysków;)
Widze też złącze podłużne obok zasilacza, ciekawe co to jest. Rev płyty 2.2.1.
A ciekawe jakby zamiast cd podłączyć HDD. A500 musi mieć kontroler a CDTV?

Mam problem bo raz się włącza normalnie a raz jest czarny ekran. (nie ma nawet tych zmieniających się szarych na początku). W ogóle jej nie rozkręcam a raz zaskoczy a jak wyłącze na np.4 godziny to potem czarny ekran.

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2012 23:33:44 przez BasiC
[#8] Re: Gry na CDTV

@BasiC, post #7

Jutro cza przeczyścić i może zadziała

Niekoniecznie. Może akurat nie czyta płyt, na które nagrałeś. Spróbuj innej firmy albo nagraj wolniej.

Tak sobie myśle wsadzić tam CD-Roma z PC bo widze że kabelek taki sam

Wątpie, by CD-ROM od PC posiadał ROM od CDTV ;)

A500 musi mieć kontroler a CDTV?

Też.
[#9] Re: Gry na CDTV

@Dark_luke, post #6

Żeby podłączyć wew. stację jako zew w Amidze to potrzebujesz odpowiedni układ.
Temat wielokrotnie wałkowany na forum.

Jednak mam problem ze znalezieniem;(
Jak wam się przewinie dajcie link.

(ps. podłączył ktoś do cdtv jakiś inny nie orginalny (zmodyfikowany) cdrom?)

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2012 01:17:28 przez BasiC
[#10] Re: Gry na CDTV

@BasiC, post #9

Nie podłączysz żadnego innego CDROMu w miejsce standardowego.
To CDROM pracujący na wczesnej wersji SCSI, nie kompatybilny z SCSI (zapomniałem jak się ta magistrala nazywała).
Jest to napęd dedykowany CDTV i nie występuje w żadnym innym sprzęcie.
Lasera do niego też nie dostaniesz. Zostaje ratowanie tego co masz, lub wymiana z innej CDTV.
Ogólnie trudny temat.
Delikatnie czyść soczewkę, załaduj oryginalna płytę CDAUDIO i testuj czy ruszy.
Czasami trzeba dość energicznie wsadzić caddy do czytnika, czasem kilka razy, bądz nim pobujać/podociskać jak już siedzi w napędzie.

Odczyta CDAUDIO to dopiero kombinowanie z nagranymi płytami. To wybredny sprzęt i lubi tylko markowe płytki nagrywane powoli ;)

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2012 01:44:23 przez karaczan
[#11] Re: Gry na CDTV

@BasiC, post #9

Jednak mam problem ze znalezieniem;(
Jak wam się przewinie dajcie link.

Tutaj lub tutaj.
[#12] Re: Gry na CDTV

@recedent, post #11

Mam pytanie:

1) W cdromie od CDTV jest u spodu elektroniki dolutowany kabelek pełniący rolę ścierzki. Czy to było standardowo?

2) Czy te gniazdo pod wyświetlaczem jest takie jak w laptopie? Można podpiąć kartę sieciową? ;)
[#13] Re: Gry na CDTV

@BasiC, post #12

1) możliwe
2) nie, to nie PCMCIA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem