[#1] Twój ulubiony Gatunek gier
Teraz niech każdy chętny wytypuje swój ulubiony gatunek gier. Nie muszą to być koniecznie gry na Amigę. Mój typ: strategie w rodzaju Command & Conquer, Starcraft, Dune 2, na drugim miejscu gry cellular automata i logiczne z gatunku Sokoban, Arkanoid, Boulder Dash. Na trzecim gry RPG w rodzaju Mech Fight. Zapraszam do wypowiadania się w wątku.
[#2] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@Robert-Minimat-Szacki, post #1

ulubiony gatunek gier to takie, ktore nie nudza sie juz po pierwszej godzinie grania, posiadaja dobra oprawe graficzna i muzyczna oraz dobry 'gameplay'.
[#3] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

Gry dziela sie na takie , ktore daja radoche i takie , ktore jej nie daja :)
[#4] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

Gry dzielą się na dwa uda. Jedne się uda przejść, innych się nie uda
[#5] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

Strategie najlepsza gra dla mnie to Dune 2 i Dune 2000 , następnie . Warhammer Dark Omen , Warhammer 40000 chaos gate , The Horde , Ultima Online

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2012 17:55:20 przez Dorian3d
[#6] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@azazel44, post #4

Gry dzielą się na trzy grupy, te w które graliśmy, te w które próbowaliśmy grać i te w które nie graliśmy.

Pozdrawiam
[#7] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@RadoslawF, post #6

i w te w które gramy i zagramy i spróbujemy zagrać OK
[#8] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@parallax, post #7

Na amigach najbardziej podobają mi się platformówki (Super Frog, Ruff'n'Tumble, Brian the Lion, SotB3, Arabian Nights, Gods, Turrican3);
Na blaszakach "naj" są FPS'y (doskonały pokaz tego jak rozwija się technologia i połączenie dobrego gamepaly'u Quake1,2 Doom3, Prey, Bioshock, F.E.A.R., H-L2, Crysis) i od pewnego czasu gry Indie (Spelunky, Cave Story, Iconclades);
Na automatach arcade "naj" są shmup (Blazing Star, R-Type, wszystkie gry zrobione przez Cave), znaczy się strzelanki gdzie się leci małym statkiem i jest masa pocisków;
Na Dremcast'cie "naj" są gry walki (Marvel vs Capcom, SNK vs Capcom, Soul Calibur, Dead or Alive, generalnie nie lubię tego typu gier ale jak się gra na padzie co ma kilka przycisków do różnych ciosów to jest dużo przyjemniej niż męczyć się z jednym fire w joysticku).

a tak poza tym to ogromne uogólnienie bo lubię różne gry, zwłaszcza te które mają ciekawą fabułę, albo dają sporo frajdy z grania.
[#9] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@Dorian3d, post #5

Dune i Dune2000 to prawie te same gry tylko ta druga jest bardziej unowocześniona jak na rok w którym została wydana, plus te extra filmiki - zacne gry. Była jeszcze gra Emperor: Battle for Dune - ale to nie to samo. Dołożył bym jeszcze serie KKnD i M.A.X OK. Warhammer nie jest zły.
[#10] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@(V)(I)mothe(P), post #9

Tak wiem o tym
mam Emperor: Battle for Dune za bardzo cukrowa
[#11] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@Dorian3d, post #10

Tak, to trafne określenie jest "cukierkowa" i niestety nie miała tego klimatu co wcześniejsze gry. Ponoć niektórzy uważają że tak właśnie miała wyglądać gra Diuna2000 (która to nie spełniała oczekiwań graczy) - dla mnie to niestety Emperor: Battle for Dune jest słabą grą.
[#12] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@(V)(I)mothe(P), post #11

Pamiętam że premiera gry Emperor: Battle for Dune zbiegła się prawie z premierą Warcraft 3
i wszyscy grali Warcraft 3 w kafejach a Emperor jakoś bez szału przeszło .
Zarówno film jak i gra to Wielkie Klasyki Frank Herbert + David Lynch =
Film
[#13] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@(V)(I)mothe(P), post #9

Command & Conquer oraz Red Alert też były OK z tym, że bardziej dynamiczne.
[#14] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

Dla mnie:
- wszelkie platformówki (Giana, Rick Dangerous, PP Hammer)
- shotemupy (R-Type, Galaga)
- mixy (Ruff'n'Tumble)
- logiczne
- przygodówki.

DUuuużo tego :)
[#15] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@Hubez, post #13

Tak Command & Conquer oraz seria Red Alert to jedne z najlepszych gier strategicznych tuż po Settlersach (ale tylko do części 4) jak dla mnie ;). Seria Earth 2140 i nowsze też są niezłe.
[#16] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

Syndicate ,BattleTech: The Crescent Hawk's Inception , Day Of The Viper ,Fallout
[#17] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@Dorian3d, post #16

To nie jest GATUNEK :) to sa tytuly :P
[#18] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

Nie wiem jak to ująć bez zbędnego rozpisywania się. Generalnie jak gra (w moim mniemaniu) ma "to coś" w sobie, to gatunek nie ma większego znaczenia. Najciekawsze gry w jakie grałem to:

- Strategie czasu rzeczywistego - Dune2, Settlers 1 & 2 (w 3 i nowsze nie grałem), K240, Age of Empires, Warcraft, C&C, Starcraft.

- Strategie turowe - Civilization 1, 2, 3, 4 i 5, Lords of the Realm, Warlords II, History Line, Battle Isle i Panzer General, zapomniałem która część

- Łamigłówki w stylu Lemmings, Boulder Dash

- Pinballe, ale tylko z Amigi: Dreams i Slamtilt. W inne nie zdarzyło mi się pograć dłużej jak parę godzin. Super grafika FullHD i inne bajery nie są w stanie do mnie przemówić.

- FPP - żadna z Amigowych nigdy specjalnie mi się nie podobała. Na PC lubiłem Quake 2, zwłaszcza w multiplayerze (swego czasu katowaliśmy kompy na sali do informatyki w szkole, gdzie dyrektorką była rodzicielka kumpla), Half Life I i II z rozszerzeniami. Unreal Tournament (pierwsza wersja, na drugą kompy z salki były za słabe...). Doom III. Reszta sporadycznie.

- Z pozostałych gier amigowskich nie mógł bym nie wymienić takich tytułów jak: Mortal Kombat II, Syndicate, Superfrog, Desert Strike, Deluxe Galaga, R3. Co nie znaczy, że jestem fanem np. mordobić, platformówek czy strzelanek kosmicznych.

Ogólnie ciężko jest mi zdefiniować jeden czy nawet kilka gatunków. Grywam na komputerze od ponad 25 lat, katowałem Atari, C64, Amigi, PC i sporadycznie konsole.

Dzisiaj w zasadzie jedyną grą, którą w czasie przeznaczonym do zmarnowania odpalam na więcej niż godzinę jest World of Warcraft. Czyli massive online rpg czy jak to zwą Inne gry z tej szuflady jakoś mnie nie interesują lub poprostu nie jestem w stanie grać przez kilkanaście godzin dziennie...
[#19] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

dema
[#20] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@HOŁDYS, post #19

Hołdys, toś pojechał :D

A mój ulubiony gatunek to symulatory lotnicze/kosmiczne, strategie turowe i RPG w stylu EoB :)
[#21] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@HOŁDYS, post #19

aaaa to dlatego tak często przechodzisz te gry ;)
[#22] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

Platformowe, logiczne, wyścigi, zręcznościowe, strzelanki... Nie przepadam za rpg, chociaż kilka tytułów potrafiło mnie wciągnąć OK
[#23] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

ulubiony to FPP a najlepsza gra ever to Half-Life 1 tańczący kokos
[#24] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

Plaaaaaaaaaaaatformówki.
I FPP. :)
[#25] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #24

Polecam Superfroga jak byś czasem jeszcze nie grał OK
[#26] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@parallax, post #25

Platformówki wszelkie....oraz strzelanki w stylu Project-X
[#27] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@slawekwozniak, post #26

głównie platformówki - oczywiście z wyłączeniem Superfroga, bo to wyjątkowo kiepska platformówka - i shoot'em-up. Chociaż wśród moich ulubionych tytułów są też i rozmaite odmiany RPG, i FPS.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2012 15:30:50 przez snajper
[#28] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@slawekwozniak, post #26

Na Amidze strategie wszelkiego rodzaju, gry sportowe (generalnie SWOS, ale byłoby, że to nie gatunek ) Bijatyki i RPG
[#29] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

@Debeef, post #28

W każdym gatunku znajdzie się perełka od której nie da rady się oderwać aczkolwiek chyba najmniej przypadającym mi do gustu gatunkiem są przygodówki oraz RPG jakoś Ishar czy Dungeon Master mi nie podchodzi ale jest jeden wyjątek nazywa się Hero Quest II czyli Legacy of Sorasil świetna gra tylko czemu wywala się na 3 dyskietce :(
[#30] Re: Twój ulubiony Gatunek gier

Na Ami każdy gatunek dobry oprócz FPP które po prostu nie pasują do tej platformy komputerowej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem