[#1] North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)
http://www.youtube.com/watch?v=gQVCLpHHUbA&feature=related

jak sie wam podobaja sample ?
[#2] Re: North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)

@fibi, post #1

Zero klimatu rozgrywki, zbyt duża dynamika.
[#3] Re: North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)

@Hubez, post #2

hmm... czy ja wiem, czy dużo większa dynamika jest niż w oryginale. Dla mnie graficznie wygląda to ok. Tak mógłby wyglądać remake na Natami :)

A może ci którzy zajmowali się liftingiem zbyt dosłownie potraktowali opinię, że stare maszyny 16/32 bit wyginęły, bo były zbyt wolne? ;)))
[#4] Re: North &...

@fibi, post #1

A nie North & South?
[#5] Re: North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)

@fibi, post #1

Grafika cukierkowa.
[#6] Re: North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)

@Duracel, post #3

Ja bym powiedział że na A1200 dynamika była ciut większa :)
[#7] Re: North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)

@fibi, post #1

Graficznie jest dobrze ale cos w rozgrywce nie bangla...
Golym okiem widac, ze wszystkie jednostki poruszaja sie w tym samym czasie (w oryginalne mozna bylo dowodzic tylko jednym typem naraz).
Najpowazniejsza wada tego remake'u jest to, ze jednostki sa za duze, jak na pole po ktorym sie poruszaja. Maja zbyt male pole manewru i pewnie stad ta "dynamika". Dla mnie oryginal byl lepszy.
[#8] Re: North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)

@Dorian3d, post #5

No, grafika cukierkowa, bo i w wyżej rozdziałce, kolorów więcej i piksli nie widać :)
Zgadzam się, że faktycznie jednostki powinny być trochę mniejsze w stosunku do pola walki.

Oryginał lepszy, bo naznaczony nostalgią. Wracając do wyobrażenia tej nowej wersji na Natami, to przypuszczam, że po naniesieniu zauważonych przez nas poprawek, trzeba by jej zwyczajnie dać szansę do polubienia na nowo :) No chyba, że w tej satysfakcji z gier retro chodzi głównie o rozpikslowaną grafikę. Ja tego zdania nie podzielam, bo podobają mi się też gry retro z automatów (MAME) gdzie nie wszędzie są piksle jak na Amidze, Atari czy C64 :)

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2012 14:21:32 przez Duracel
[#9] Re: North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)

@Duracel, post #8

Mnie się podoba. Wydaje mi się, że to jedyna droga do odrodzenia (częściowego) Amigi i popularyzacji jej współczesnych inkarnacji. Poprawiona grafika, dźwięk (jeśli potrzeba), dodanie nowych funkcji (gra przez Internet itd.) dadzą tym produktom drugie życie i jakąś szansę na pozyskanie nowych użytkowników dla naszych postamigowych systemów NG.

Mnie zastanawia na jakim silniku działa ta gra i jak właściwie sklasyfikować poprawnie zastosowaną grafikę (3D cel shading, 3D cartoon) ?
[#10] Re: North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)

@fibi, post #1

Wszystko bardzo fajnie wygląda. Ale jeśli to jest na tablet [wyprowadźcie mnie z błędu jeśli tak nie jest] to widzę to w czarnych kolorach.
Próbowałem wielu gier strategicznych na tablecie i zawsze to było to wielkie rozczarowanie.

Pozdrawiam
[#11] Re: North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)

@neuroup, post #10

Gra jest też na PC z windows, ale niestety płatna po 60 minutach grania.
[#12] Re: North & Sound Remake - czyli jak sklepac klimat oldskulowej gry :)

@Thaddeus, post #11

Na WinUAE bezpłatna.

A w ogóle czasami wydaje mi się, że większość gier z tamtego okresu były fajne z powodu braku alternatywy. Teraz to fajnie na nie popatrzeć i tylko tyle. Taka Cywilizacja na Amigę mocno dawała radę, ale już przed ostatnia wersja Civ jest super a ta wersja amigowa wydaje się mocno ograniczona.
Oczywiście jest spora lista gier, które pomimo upływu czasu dają maxymalnie radę!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem