[#1] Konwersje gier
Witajcie.
Bardzo ciekawi mnie pewna kwestia. Jak powstają konwersje gier? Ostatnio miałem okazję ściągnąć i pograć w amigowe gry na PC w formacie .exe. Także na Androidzie hula mnóstwo podobnych tworów.
Otóż, jestem ciekawy jak takie gry powstają? Ludzie docierają do kodów źródłowych i przerabiają na C++? Czy sami tworzą silniki gier w wyniku obserwacji gry? Skąd zdobywają np. grafiki?

Strasznie zaimponowała mi grupa The Company, która tworzy amigowe konwersje. Wiecie może jak oni je tworzą?
[#2] Re: Konwersje gier

@Bjeń, post #1

O ile dobrze się orientuje wykorzystują dostępne oprogramowanie typu UAE (emulator Amigi), amigowy lub AROS-owy kickstart, program WHDLoad i tworzą plik wykonywalny uruchamiający emulator z grą. Taki plik to kontener, który zawiera wymienione składniki i samą grę. To nie są żadne konwersje tylko łatwiejsza w użyciu droga to uruchomienia tytułu przez przeciętnego użytkownika co nie chce bawić się w ustawienia emulatora (bo wiele gier wymaga innej konfiguracji). W podobny sposób, również do postaci pliku wykonywalnego-kontenera ładuje gry GOG.com gdzie kontener zawiera emulator DOSBox, konfigurację emulatora pod dany tytuł i samą grę.
[#3] Re: Konwersje gier

@Bjeń, post #1

To nie sa konwersje, tylko /aż/ zintegrowanie WinUAE, kickstartu oraz plików danej gry /adf, dz, etc/.
Faktycznie fajne rozwiązanie. Sam czesto używam :)
Choć zaraz będzie tu milion postów, że to warez, bo kikstart nie jest uwolniony, gry podobnie.....
Amigowy kick powinien być uwolniony dawno temu, a że nie jest, podziękujmy Hyperionowi, który kisi prawo własności do niego, które nabyli niefortunnym zrządzeniem losu.......
[#4] Re: Konwersje gier

@michalmarek77, post #3

Jest przecież AROSowy kickstart, który jest reimplementacją i gry pod nim działają.
[#5] Re: Konwersje gier

@Bjeń, post #1

Swego czasu rozpracowałem te ekseki. Tam jest wykastrowany emulator Amigi do tego rom ( tez wykastrowany bo bez trackdisk.device) Whdload + klucz no i sama gra. Całość dopełnia autorski silnik obsługujący to wszystko i zarazem szyfrujący.

Benedykt Dziubałtowski
[#6] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Konwersje gier
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Konwersje gier
[#8] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Konwersje gier
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Konwersje gier
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Konwersje gier
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem